Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Växtfett skyddar inte hjärtat

Att ersätta animaliskt fett med vegetabiliskt sänker inte risken för hjärtsjukdomar. Detta enligt en större analys som publiceras i British Medical Journal, skriver Dagens Medicin.

Det har länge funnits en allmän uppfattning om att vegetabiliska oljor sänker kolesterolhalterna i blodet och på så sätt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Men nu har amerikanska forskare gått igenom en av de större studierna på området, Minnesota coronary experiment, som pågick mellan 1968 och 1973.

När studien publicerades visade den att en kost rik på vegetabiliska oljor minskade kolesterolhalten och kom på så sätt att bli en hörnsten i uppfattningen att fleromättat fett är bättre för hjärtat än mättat fett, som främst kommer från djurriket.

Men den nya analysen visar att överlevnaden inte alls var bättre för de deltagare som fick en kost rik på vegetabiliskt fett.

Forskarna har även gått igenom ett antal andra studier där deltagarna lottats till olika dieter. Men dessa visade inte heller på någon minskad risk att dö med en kost rik på vegetabiliska oljor, jämfört med en kost rik på animaliskt fett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.