Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Vetenskapsrådet stoppar miljonanslag till professor fälld för forskningsfusk

Uppsala universitet.
Uppsala universitet. Other: Fredrik Persson/TT

Vetenskapsrådet drar nu in det forskningsanslag på 3,3 miljoner kronor som tidigare beviljades den manlige professor vid Uppsala universitet som nyligen fälldes för forskningsfusk. Mannen kommer heller inte att kunna ansöka om nya bidrag från Vetenskapsrådet de närmaste två åren.

I sitt beslut skriver Vetenskapsrådet att det faktum att mannen gjort sig skyldig till oredlighet i forskning (forskningsfusk) är orsaken till att utbetalningarna avbryts. Oredlighet strider mot villkoren för att söka forskningsbidrag. Rådet pekar också på att mannen handlat oetiskt – ”uppsåtligt brutit mot bestämmelserna” – när han i en artikel uppgav att djurförsöken som gjordes var etiskt godkända när så inte alls var fallet.

Att Vetenskapsrådet ändå beviljade forskningsanslag till professorn trots att han var under utredning för forskningsfusk, förklarade Anna Hörnlund chefsjurist vid rådet, för DN i december så här:

– Det är omöjligt för oss att veta eftersom det inte behöver uppges i ansökan. Ibland får vi kännedom om det ändå, men det finns ingen automatik i det där.

Bakgrunden är denna: Tillsamman med en kvinnlig forskare publicerade professorn (också handledare) 2016 en studie i tidskriften Science. Den handlade om att abborryngel föredrog att äta mikropartiklar av plast som finns i haven framför deras naturliga föda, plankton. Enligt studien som blev mycket uppmärksammad även internationellt, innebar det i sin tur att fiskarna ändrade sitt beteende De blev slöa och därmed lättfångade som byte.

Sju forskare anmälde emellertid studien. Man pekade på att studien saknade originaldata som kunde styrka fynden, att etiska tillstånd för djurförsök saknades samt att de påståenden och slutsatser som presenterades i artikeln inte överensstämde med hur studien hade genomfört.

Två separata utredningar kom slutligen fram till att forskningsfusk hade skett, och i december 2017 fällde Uppsala universitet professorn och forskaren för oredlighet i forskning. Han i ett fall och hon i två. Det ansåg en av anmälarna vara ”beklämmande” i meningen att den äldre manliga professorn kom undan ”betydligt lättare medan den unga kvinnliga forskaren fick ta det absolut största ansvaret.” Anmälaren kritiserade också Uppsala universitet för handläggningen av ärendet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.