Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

”Vi kan nå klimatmålen”

Foto: Johan Wingborg

Vi kan alla i allra högsta grad bidra till att bromsa klimatförändringarna enligt Thomas Sterner. Han är en av författarna till rapporten om hur utsläppen av växthusgaser kan hejdas som FN:s klimatpanel ska enas om nästa vecka i Berlin.

Det är fullt möjligt att nå målet om högst två graders uppvärmning till 2050. De åtgärder som behövs för att komma dit presenterar klimatpanelen IPCC i Berlin om en vecka i sin tredje och sista delrapport om läget för världens klimat.

Delrapporten är säkerligen en mer hoppfull läsning än de tidigare, som handlade om hur klimatförändringarna ser ut och hur vi och naturen drabbas om utvecklingen fortsätter som nu. Dessutom kan det vara den allra viktigaste eftersom den visar hur vi kan skära ned utsläppen och bromsa uppvärmningen.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och en av huvudförfattarna, vill gärna förmedla vilket omfattande och gediget arbete forskarna bakom rapporten har lagt ned.

– Hållningen är i grunden konservativ och försiktig, bland annat för att forskare ogärna vill säga något som de inte är 100 procent säkra på. Dessutom får vi inte förespråka en viss politik. Så när något står i rapporten kan man vara säker på att det är sant, och snarast en underdrift, säger han.

En åtgärd han själv förespråkar är skatt på utsläpp av koldioxid.

– Det har vi haft i Sverige sedan 1990-talet, och de flesta vet inte ens om att vi har den. Men det har fungerat bra. Vi har anpassat oss, och utsläppen har minskat samtidigt som BNP har ökat, säger han.

Han vill också se fler regleringar som främjar förnybar energi och större anslag till forskning om ny teknik.

– Det är svårt att få företag att satsa på att lösa stora världsproblem som aids, cancer och växthuseffekten eftersom de aldrig kan vara säkra på att få behålla sina patent och gå med vinst. Därför är det viktigt med offentligt finansierad forskning.

Men spelar det någon roll vad jag som privatperson gör för klimatet?

– Det gör det i allra högsta grad, på samma sätt som det spelar roll att jag röstar, att jag uppfostrar mina barn till goda människor, och väljer att leva etiskt, säger Thomas Sterner.

Än viktigare är att bidra till att styrning sker på politisk nivå, menar han.

– Det räcker inte med att sätta solceller på taket och odla egna morötter. Man måste också engagera sig. Det är viktigare att rösta fram politiker som arbetar för högre koldioxidskatt än att själv välja att cykla. Men det bästa är naturligtvis att göra både och.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.