Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Vin viktigast för långt liv

Foto: Foto: Fredrik Sandberg
Den som äter medelhavskost ökar sina chanser att leva länge. Viktigast är måttliga mängder alkohol och att hålla ner på ­köttet, visar ny forskning.

– Vill man leva länge ska man dricka måttliga mängder rött eller vitt vin till maten. Det är bättre än att inte dricka alkohol alls, vilket nog provocerar många i Skandinavien. Alkoholen tycks bland annat vara fördelaktig för näringsämnena i maten i magen, säger Dimitrios Trichopoulos, professor i epidemiologi vid universitetet i Aten och verksam vid Harvard School of Public Health i USA. 

Tidigare studier visar att traditionell medelhavsmat rik på på grönsaker, olivolja och fisk men med måttliga mängder kött, vin och mjölkprodukter leder till ett friskare och längre liv.
Nu kan Dimitrios Trichopoulos och hans kolleger för första gången visa vilka delar av medelhavskosten som är viktigast för hälsa och livslängd. Forskarna har följt matvanor och dödlighet hos mer än 23.000 friska grekiska kvinnor och män under drygt åtta år.  

I topp kommer alltså måttliga mängder alkohol. Näst viktigast är att äta lite kött och charkprodukter, eftersom kött bland annat ökar risken för cancer. 

– Mitt råd är att man bara ska äta kött två gånger i veckan. Själv har jag växt upp med kött på tallriken bara på torsdagar och söndagar, säger Dimitrios Trichopoulos. 

Sedan följer i tur och ordning mycket grönsaker, frukt och nötter samt olivolja och baljväxter. 

Fisk finns däremot inte med på listan över mat som är bra för grekernas livslängd. 

– Det är kanske förvånande. Men det kan bero på att greker inte äter tillräckligt mycket fet fisk för att det ska ha någon betydelse för hälsan, säger Dimitrios Trichopoulos. 

Tidigare har man trott att mycket spannmål och små mängder mjölkprodukter är gynnsamt för hälsan. Men det kunde forskarna inte se i den nya studien. 

– Troligen åt många deltagare lika mycket dåligt, vitt bröd som hälsosamt grovt bröd. Då tar hälsoeffekterna ut varandra.  

Studien publiceras på medicintidskriften British Medical Journals hemsida.  

Medelhavsmatens recept för långt liv

British Medical Journal

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.