Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Vitaminer kan öka dödsrisk

Multivitaminer och tillskott av mineraler kan öka risken hos äldre kvinnor att dö för tidigt. Järntillskott tycks öka risken mest, visar en ny stor studie.

Mer än var tredje svensk äter någon form av vitamin- eller mineraltillskott för att hålla sig frisk. Men nu visar en ny studie att pillren tvärtom kan förkorta livet hos äldre.

Den finländska forskaren Jaakko Mursu har tillsammans med kolleger i USA följt nästan 39.000 amerikanska kvinnor mellan 1986 och 2004. Kvinnorna har under årens lopp regelbundet fått uppge vilka vitamin- och mineraltillskott de tar.

Snittåldern hos kvinnorna var cirka 61 år när studien drog i gång. Under studietiden avled nästan 16.000 kvinnor.

Enligt forskarna kan det finnas ett samband mellan multivitaminer och tillskott av järn, vitamin B6, folsyra, magnesium, zink och koppar och för tidig död. Störst risk gav järntillskott.

Kalcium i måttliga mängder var det enda tillskottet som tycktes minska risken, visar studien som publiceras i dag i tidskriften Archives of Internal Medicine.

– Den som är frisk och äter en bra kost behöver inte äta extra vitaminer. Kosttillskott i stora mängder kan skapa en obalans i kroppen. Pillren är till för dem som inte kan äta en fullvärdig kost, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.