Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

WHO: Alkoholanvändningen oacceptabelt hög

Foto: Audun Braastad/NTB

Alkohol dödar tre miljoner människor i världen varje år, visar en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO. Män är värst drabbade, men även unga. Mer än var tionde dödsfall för personer mellan 20 och 39 år är alkoholrelaterad. 

– Allt för många människor, deras familjer och omgivningen drabbas av konsekvenserna av det skadliga drickandet i form av våld, skador, psykisk ohälsa och sjukdomar som cancer och stroke. Det är dags att intensifiera åtgärderna för att förhindra detta allvarliga hot mot folkhälsan, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, Generaldirektör för WHO i ett uttalande. 

Rapporten, som kommer ut vart fjärde år, ger en övergripande bild av alkoholkonsumtion och dess inverkan på folkhälsan runt om i världen. WHO drar slutsatsen av läget att alkohol globalt sett är ett kolossalt hälsoproblem. 

Trots att siffrorna visar på en minskning av stordrickarna och antalet alkoholrelaterade dödsfall sedan 2010 är den skadliga alkoholanvändningen fortfarande oacceptabelt hög, särskilt i Europa och Amerika, anser WHO.

Alkohol är en ledande riskfaktor för sjukdom och död och står för 5 procent av den globala sjukdomskostnaden. 

Mer än 3 miljoner människor dör varje år på grund av alkohol ( 1 av 20) och majoriteten är män: 2,3 miljoner. Nästan 29 procent av dödsfallen orsakas av skador i samband med olyckor, däribland självmord och trafikolyckor. 

Unga är särskilt utsatta, 13.5 procent av dödsfallen bland personer mellan 20 och 39 år kan kopplas till alkohol, enligt WHO, och till 7,2 procent av samtliga förtida dödsfall globalt.

Bland 15-19 åringar dricker 27 procent regelbundet, av dem finns majoriteten (44 procent) i Europa, följt av Amerika (38 procent) och Västra Stillahavet (38 procent). Undersökningar om ungas alkoholvanor visar att många börjar dricka redan i 15–årsåldern och det gäller både pojkar och flickor. 

I världen uppger runt 2,3 miljarder personer att de är vanedrickare. Den genomsnittliga dagliga konsumtionen per person är 33 gram ren alkohol, vilket är ungefär två glas vin, en stor flaska öl eller två snapsar (40 ml).

Europa ligger i topp över alkoholkonsumtionen per capita och i rapporten varnar forskarna för en ökande trend under en tioårsperiod. Särskilt i Sydostasien, Amerika och regionen i Västra Stillahavet. 

– Alla länder kan göra mycket mer för att minska alkoholkonsumtionen och samhällskostnaderna för det skadliga drickandet, säger läkaren Vladimir Poznyak, en av de ansvariga för rapporten. 

En studie som presenterades tidigare i år visar att det inte finns någon nivå för när alkohol är helt ofarligt. Alla kroppens organ tar skada av alkohol, exempelvis ökar risken för cancer påtagligt även vid små mängder. 

Läs mer: Ingen alkohol alls bäst för hälsan

Risken för alkoholskador varierar också mer mellan åldrar än man tidigare har sett. För unga är det särskilt viktigt att vara måttfull eftersom långvarigt drickande under ungdomsåren orsakar ändringar i hjärnans funktion och kan påverka kärlen, visar studier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.