Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/who-arets-tio-storsta-globala-halsorisker/

Vetenskap

WHO: Årets tio största globala hälsorisker

Foto: Gorm Kallestad/TT

Vaccinationsmotstånd finns för första gången med på listan över de tio största globala hälsoriskerna 2019 i Världshälsoorganisationen WHO:s rapport. De senaste fem åren har antalet mässlingsfall fyrdubblats i Europa. 

Katarina Lagerwall
Rätta artikel

Världen står inför flera hälsoproblem, konstaterar WHO i sin senaste rapport som ligger till grund för en ny femårig åtgärdsplan. Det handlar om antibiotikaresistens, fetma och fysisk inaktivitet, miljöföroreningar och klimatförändringar samt humanitära kriser. Men WHO listar också utbrott av sjukdomar som mässling och difteri vilka kan förhindras med vaccin.

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns och antalet mässlingsfall har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt WHO hade 41.000 vuxna och barn smittats av sjukdomen de första sex månaderna 2018. 

I Europa har antalet mässlingfall fyrdubblats de senaste åren: 2016 rapporterades drygt 5.000 mässlingsfall. Året därpå hade över 20.000 människor i 15 länder insjuknat och 35 dött av mässlingen.

– Det här bakslaget påvisar att alla människor som inte är immuna mot sjukdomen utsatta, oavsett var de bor, och alla länder måste fortsätta arbetet för att öka skyddet mot mässling, sade Nedret Emiroglu, chef för WHO:s Europa-avdelning för hälsofrågor och smittsamma sjukdomar, i samband med det senaste utbrottet.

Rekordmånga fall av mässling i Europa

Även Sverige hade ett utbrott vintern 2018 i Göteborgsområdet. Majoriteten av svenska mässlingsfallen handlar om så kallade importerade fall, vilket innebär att människor smittats av sjukdomen utanför Sverige.

Här slog smittan till – de hamnade mitt i utbrottets centrum

Det finns effektivt vaccin mot sjukdomen och i Sverige ingår mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet. Men det finns grupper och områden där färre väljer att vaccinera i Sverige och andra delar av världen, även mot andra farliga infektionssjukdomar. 

Vaccinmotståndet oroar WHO. I dag dör 2-3 miljoner människor i sjukdomar som skulle kunna förhindras med vaccination som är den mest kostnadseffektiva metoden för att undvika smittsamma sjukdomar. 

Orsakerna till vaccinationsmotståndet är flera men handlar främst om en överdriven tro på den egna bedömningsförmågan, en utbredd misstro mot vacciner och att det i många fall är besvärligt och tidskrävande att vaccinera sig.

För att försöka vända trenden kommer WHO att trappa upp arbetet med att vaccinering mot smittsamma sjukdomar de kommande åren.

Andra hälsorisker som WHO listar är luftföroreningar och klimatförändringar som skördar miljontals offer årligen. Antibiotikaresistens är ett annat växande folkhälsoproblem liksom pandemier och högrisksjukdomar som ebola.

Regeringen vill ge föräldrar bättre information om vaccinationer