Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

WHO: Kemikalier bakom flera folksjukdomar

Folksjukdomar som fetma, diabetes och cancer kan orsakas av kemikalier i betydligt högre grad än man tidigare trott – och dammråttorna på golvet där hemma kan vara en stor bov dramat.

En ny rapport från FN och WHO visar att genetiska anlag inte räcker för att förklara ökningen av vanliga, och allvarliga sjukdomar som bröst- och prostatacancer eller typ 2-diabetes. Forskarna bakom studien gör tydliga kopplingar till hormonstörande kemikalier.

– En eller ett par procent av all typ 2-diabetes kan till exempel ha kemikalieorsaker, och om vi rår på orsakerna till det kan det ha extremt stor effekt, säger Åke Bergman, professor vid Stockholm Universitet, som har koordinerat studien.

Ämnen som kan vara hormonstörande är till exempel är PCB, ftalater, bromerade flamskyddsmedel, metaller som bly och kvicksilver samt olika bekämpningsmedel. Endast ett fåtal ämnen har förbjudits, som DDT och bly i bensin.

Tidigare studier har främst tittat på kemikalier i livsmedel, men nu varnar forskarna för att dammet där hemma kan vara en viktig orsak till att kemikalier från möbler, mattor och prylar, hittar in i våra kroppar.

– Särskilt exponeringen för små barn har ökat, de plockar saker från golvet och stoppar i munnen, säger Åke Bergman.

Som individ kan det vara bra att städa och våttorka för att minska risken att få i sig kemikalier, men de viktigaste förändringarna, som till exempel förbud mot vissa ämnen, måste ske på politisk nivå, anser Åke Bergman.

– Man måste hitta nya vägar för att byta ut de ämnen som är problemkemikalier. Det saknas politiska beslut, men man är också mer medveten i dag om problematiken än man har varit tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.