Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Zikavirus har hittats i gravidas fostervatten

Foto: Ricardo Mazalan/AP

Det är fortfarande osäkert om det är zikaviruset som ligger bakom de många mikrocefali-fallen i Brasilien. En ny studie visar att viruset hittats i fostervatten under graviditeten.

Sedan slutet av förra året har myndigheter varnat för att det finns en koppling mellan spridningen av zikaviruset och en ökning av en ovanlig fosterskada. Sambandet är ännu inte klarlagt, men de senaste veckorna har flera studier i ämnet publicerats i vetenskapliga tidskrifter som ökat kunskapen.

Zikaviruset har tidigare hittats i barn med mikrocefali och deras mödrar efter förlossningen. Nu har även viruset hittats i fostervattnet under graviditeten hos två kvinnor vars foster har diagnostiserats med mikrocefali, visar en ny studie i tidskriften Lancet Infectious Diseases. Båda kvinnorna hade haft tecken på zikavirusinfektion, och de testades negativt för flera andra virussjukdomar som bland annat dengue och röda hund.

Studien antyder att viruset kan ta sig igenom placentabarriären, som hindrar vissa ämnen från modern att nå fostret. Men studien kan inte säga om det är zikaviruset som orsakat mikrocefali hos fostren.

Hittills har fler än 4.700 fall rapporterats i Brasilien. Myndigheter kontrollerar dessa fall och enligt WHO:s senaste rapport har hittills 1.113 barn undersökts. Av dem har 404 bekräftats ha mikrocefali och 709 har avfärdats.

Men på grund av de många fallen av mikrocefali och den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom valde Världshälsoorganisationen att klassa zikautbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa i början av februari.

På tisdagen lanserade organisationen en handlingsplan mot zika. I planen ingår bland annat genmodifierade insekter och bakterier i kampen mot de zikasmittade myggorna.

I spåren av zika i Brasilien sprids också många olika konspirationsteorier om vad som ligger bakom ökningen av mikrocefali. Bland annat påstår argentinska forskare att det insektsmedel som används i vattnet kan ligga bakom fosterskadorna. Men detta avfärdas av den brasilianska regeringen. Enligt Brasiliens hälsodepartement har mikrocefalifallen ökat även i delstater där insektsmedlet pyriproxifen inte använts.

Även WHO avfärdar en koppling. I ett uttalande säger talespersonen Tarik Jasarevic att det inte finns något som tyder på att insektsmedlet pyriproxifen skulle ligga bakom den pågående ökningen av mikrocefali i Brasilien eller den som drabbade Franska Polynesien under 2013-2014. WHO konstaterar att det inte finns några tecken på att insektsmedlet kan orsaka fosterskador och att det är i linje med vad myndigheter i EU och USA tidigare slagit fast. Enligt Tarik Jasarevic försvinner mellan 90 och 95 procent av insektsmedlet ut ur kroppen genom urinen inom 48 timmar. Dessutom påverkades inte avkomman till de försöksdjur som var gravida.

Fakta. Sprids via myggor
  • Fram tills nyligen har zikaviruset trotts vara ganska milt. Runt 80 procent får inga symtom och de som blir sjuka får oftast en mild infektion med bland annat feber, ledvärk och hudutslag.
  • Nu tros zikavirusinfektion hos gravida ligga bakom en kraftig ökning av barn som fötts med mikrocefali, en fosterskada som ger litet huvud och utvecklingsstördning. Barn med mikrocefali kan även ha syn- och hörselskador. Viruset tros även ligga bakom en ökning av antalet vuxna som drabbats av Guillain-Barrés syndrom, GSB. Det är en sällsynt sjukdom som kan ge förlamning, men de flesta brukar bli friska.
  • Det är i dagsläget inte vetenskapligt bevisat att viruset ökar risken för mikrocefali eller GBS.
  • Zikaviruset sprids med aedes-myggan. I sällsynta fall verkar viruset kunna överföras sexuellt.
  • Det finns inget vaccin eller specifik behandling mot zikaviruset. I dagsläget uppmanas man att skydda sig mot mygg genom heltäckande kläder, myggmedel och myggnät.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravida ska rådgöra med läkare eller mödravårdscentralen innan en resa till ett land där tropiska sjukdomar sprids.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.