Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

”Vi har inte märkt att vi fått 35 000 mer i plånboken”

Foto: Magnus Hallgren
Familjen har tjänat tusenlappar på alliansens politik – utan att ha märkt någonting. – Oj, har vi fått så mycket pengar över. Så trevligt – det visste jag inte om, säger Veronica Persson Fredin från Hallsberg.

De blir förvånade när vi summerar de senaste årens skattesänkningar. Patrik Persson och Veronica Persson Fredin har totalt i genomsnitt fått hela 35 000 kronor mer i plånboken varje år efter de senaste skattesänkningarna.

– Märkligt att det är så mycket. Pengarna måste ha gått till dyrare mat och bensin. Sedan är ju inte elen direkt gratis heller, säger Patrik Persson.

De är i det närmaste en svensk medelfamilj man kan komma. Två vuxna i 40-årsåldern med jobb inom omsorg och industri. Tre barn.

På uppfarten till deras villa står en Volvo V70 som varje dag rul­lar till antingen jobb eller barnens fritidsaktiviteter. Sedan 1980-talet bor de i en villa i Hallsberg, en kommun som enligt SCB räknas som landets mediankommun och Sveriges demografiska mittpunkt.

Familjen är en av årens verkliga ekonomiska vinnare, trots att de själva inte ens vet om det.

– Vi har faktiskt inte märkt någon skillnad i plånboken. Jag tror att förklaringen ligger i ökade kostnader i samhället, säger Veronica Persson Fredin.

Hon hämtar en pärm med ekonomiska handlingar och de funderar en stund. Efter närmare beräkningar visar det sig att en del av förklaringen kan vara längre bil­resor när dottern för några år sedan bytt hockeyklubb till Örebro, tre mil norrut. Samtidigt har barnen Lina, 15, André, 13, och Victor, 5, blivit äldre och äter mer mat.

– Det kanske är därför vi inte har märkt av något. Allt händer nog inte över en natt, utan successivt, säger Patrik Persson.

Paret säger till DN att de i förra valet röstade på Socialdemokraterna och kommer även med största sannolikhet att rösta på samma parti i höstens val. De sticker där­emot inte under stol med att de förmodligen varit gynnade av alliansens politik.

– Frågan är om man ska vara egoistisk och rösta på det som är bäst för en själv eller det som är bäst för samhället. Någonstans får vi betala det i alla fall med skatten, så det spelar ingen roll. Jag tycker att det har blivit sämre för våra arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer, säger Patrik Persson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.