Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vi-vill-vacka-intresse-for-de-sma-mirakel-som-finns/

Nyheter

”Vi vill väcka intresse för de små mirakel som finns”

Insekter gillar när trädgården är lite stökig. Foto: Hasse Holmberg/TT

Biologisk mångfald ökar stabiliteten i ekosystemet. Jordbruksverket vill nu väcka intresse för alla de småkryp som finns i trädgården och odlingslandskapet och tipsar om hur man kan hjälpa dem.

Rätta artikel

”Mångfald på slätten” är ett projekt i Jordbruksverkets regi med tips på enkla åtgärder man kan göra för att gynna mångfalden. Som ett led i projektet har man tagit fram appen Nyttodjur, där man kan läsa om flugor, myggor, steklar och andra kryp som är naturliga fiender till exempelvis bladlöss och andra skadegörare i det svenska odlingslanskapet, och få tips om hur man kan hjälpa dem.

– Det har varit mycket fokus på pollinerare, men det finns många fler nyttodjur, säger Ann-Marie Dock Gustavsson, rådgivare på Jordbruksverket. Appen är ett sätt att lära känna de nyttodjur som finns i trädgårdar och i odlingslandskapet. Vi vill väcka intresse för de små mirakel som finns, och vi tror att det ökar respekten för dem. 

Biologisk mångfald ökar stabiliteten i ekosystemet. Men nyttodjur är ett relativt begrepp. En tvestjärt kan vara ett nyttodjur samtidigt som man kan tycka att de är ett skadedjur om det blir för många, på samma sätt som med ogräs – det kan bero på var de växer om de räknas som ogräs.

Det finns flera faktorer som hotar mångfalden av insekter, bland annat undanträngning och landskapsförändring. 

– Många insekter gillar när det är lite stökigt så man måste bestämma sig för vad man själv tycker är viktigast i sin trädgård, säger Ann-Marie Dock Gustavsson. Vill man ha en maskrosfri gräsmatta eller kan man tänka sig att stå ut med lite maskrosor eftersom de är en viktig nektar- och pollenkälla för bin och andra pollinerare?

Läs mer: 

Fem småkryp som är bra för din trädgård

Det kan du göra för att rädda den biologiska mångfalden 

Insekterna dör ut – forskarna varnar för en ”insektsapokalyps” 

På jakt efter den farliga jättelokan