Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 01:07 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/wallstrom-uppgifter-om-otillaten-inhamtning-ska-tas-pa-storsta-allvar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Wallström: Uppgifter om otillåten inhämtning ska tas på största allvar

Foto: Anna-Lena Wejderman/Anna-Karin Nilsson/EXP/TT

Moderaten Hanif Bali fick lämna partistyrelsen och Twitter efter den uppmärksammade mejl-affären – men frågan om misstänkt avlyssning kvarstår.

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer att ha ett möte med UD:s säkerhetsfunktion. 

– Uppgifter om otillåten inhämtning ska tas på största allvar, säger hon.

I fredags avslöjade Dagens Nyheter att det på UD finns misstankar om att en mejlkonversation mellan UD och journalisten Patrik Oksanen kan ha avlyssnats av främmande makt. Mejlväxlingen handlade om en intervju med Ukrainska människorättsaktivister som skulle komma till Stockholm för att vittna om situationen på det av Ryssland annekterade Krim. 

Mindre än ett dygn efter att konversationen ägt rum begärde den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag ut alla mejlväxlingar mellan Patrik Oksanen och regeringskansliet. 

Enligt DN:s källor har det lett till misstankar om att konversationen avlyssnats – antingen via Patrik Oksanen eller UD – och att Nyheter Idag på något sätt fått tips om att begära ut mejlen från UD. 

Mejlen användes senare av den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali för att ifrågasätta journalisten och intervjun om situationen på Krim. 

Utrikesminister Margot Wallström som är i Bryssel på möte med EU:s utrikesministrar säger till Dagens Nyheter att uppgifter om otillåten inhämtning ska tas på största allvar.

– Det finns rutiner för hur sådant hanteras och en nära dialog med Säkerhetspolisen i sådana fall. Jag kommer själv att ha ett möte med vår säkerhetsfunktion när jag är tillbaka från Bryssel.

Utrikesministern är mycket kritisk mot Hanif Balis agerande. 

– Vad beträffar Hanif Balis agerande och tvivelaktiga kontakter så anser jag att det är extremt olämpligt. Sådant borde inte förekomma i ett etablerat parti som Moderaterna.

Patric Nilsson, presschef på UD, säger till DN att departementet tar uppgifterna om avlyssning på stort allvar.

– Jag kan inte bekräfta att det skett en avlyssning, däremot kan jag bekräfta att vi kontaktade Säkerhetspolisen så snart vi fick kännedom om misstankarna via media och att vi ser mycket allvarligt på situationen.

Säkerhetspolisen bekräftar att de tagit emot informationen.

– Vi har fått kännedom om det som har inträffat men i nuläget så är det här inte ett ärende för Säkerhetspolisen, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

Moderaterna har de senaste dagarna fått kraftig kritik från Socialdemokraterna som menar att de inte agerat tillräckligt kraftfullt mot Hanif Bali. Flera debattörer pekar på en DN-intervju med Ulf Kristersson för tre veckor sedan där han bemötte kritiken mot Hanif Balis tonläge i sociala medier:

“Han har ju ett eget tonläge. Det är inte mitt tonläge. Jag tänker inte moralisera över honom av det enkla skälet att det i alla partier finns människor som uttrycker sig på det sättet, mer eller mindre”, sa Kristersson då.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, anser att Ulf Kristersson har många frågor att svara på. 

– Det är klart att man undrar vad som hade hänt om Kristersson redan då tagit ansvar för hur den egna riksdagsgruppen agerar. Men det finns också en bredare fråga i synen på medier och journalister: varför ville Hanif Bali misskreditera en borgerlig ledarskribent? Det har vi inte fått reda på. Att angripa journalister har vi sett från Trump, från alternativhögern, från SD. Men varför tillåter Kristersson att moderata riksdagsledamöter håller på så, gång på gång? Vad är syftet med det?

Ygeman anser att Kristersson måste svara på när Hanif Balis samarbete med Nyheter Idag uppstod.

– Vilka fler utspel har Bali gjort på tips från sajten? Finns det andra M-ledamöter som har liknande samarbeten?, säger Ygeman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.