Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/ygeman-efter-sapokritiken-rimligt-att-vi-satter-oss-ner/

Svensk politik

Ygeman efter Säpokritiken: ”Rimligt att vi sätter oss ner”

Foto: Magnus Hallgren

Efter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot regeringen på DN Debatt ska regeringen sätta sig ned med myndigheten för att diskutera vidare. 

 – Vi är beredda att vidta ytterligare åtgärder, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Nu backar också polismyndigheten upp Säpos krav. 

”Det är viktigt att detta arbete ges hög prioritet”, skriver de i en kommentar till DN. 

Säkerhetspolisen varnar i en debattartikel i DN regeringen för konsekvenserna av ett kommande lagförslag. Lagförslaget utgår från ett EU-direktiv som ger EU-länderna möjlighet att införa en ändring som medför att meddelandetjänster i sociala medier ska lagra information på samma sätt som traditionella teleoperatörer. Det rör sig till exempel om Facebook, Messenger, Whatsapp och Snapchat. Klas Friberg skriver på DN Debatt att operatörerna ska vara skyldiga att lagra uppgifter om vem som kommunicerat med vem, var och när – i fall när det finns misstankar om allvarliga brott, till exempel terrorbrott. 

”Men i ett förslag som bereds i Regeringskansliet undantas sådana meddelandetjänster från lagringsskyldighet i Sverige”, skriver Säpochefen.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman säger till DN att han inte uppfattar det som kritik från Säkerhetspolisen. 

– Det är ett remissvar på en remiss som regeringskansliet har skickat ut, där vi har samma grunduppfattning, att polis, Säkerhetspolis och andra rättsvårdande myndigheter ska ha tillgång till bästa tänkbara information. Vi har också sagt att vi är beredda att vidta ytterligare åtgärder förutom det som står i remissen. Där vi skiljer oss åt är att Säpo menar att det räcker att ändra i EU-kodexen, hur vi tillämpar den i Sverige. Men regeringskansliets bedömning är att det inte räcker att ge polis och Säpo tillgång till dessa verktyg, för att de ska få det krävs att vi också ändrar lagen. Vi måste sätta oss ner, regeringskansliet och myndigheten, och reda ut hur vi bäst får till att polis och säkerhetspolis får dessa verktyg. 

Du uppfattar inte detta som kritik men det är väl ändå en rejäl invändning mot hur ni tänkt er förslaget?

– Nej. Vi tänker att både polis och Säpo ska ges dessa möjligheter. Den väg som Säpo anvisar är vår bedömning att det inte räcker. Då krävs att vi också ändrar inhämtningslagen för att polis och Säpo ska få tillgång till detta. 

Anders Ygeman (S).
Anders Ygeman (S). Foto: Paul Hansen

Har Säpo missuppfattat menar du, har ni inte haft en dialog? 

– Den frågan får man rikta till Klas Friberg. Men vi har ju skickat ut detta på remiss just för att få myndigheternas synpunkter.  

Det finns en skillnad mellan Säkerhetspolisens och polisens remissvar, den här förändringen borde ju också påverka polisens möjligheter att bekämpa grängkriminaliteten, om polisen gör samma tolkning som Säpo? 

– Det är möjligen så att polisens juristers tolkning ligger närmare den tolkning som regeringskansliets jurister gjort medan Säpos jurister gjort en annan tolkning. Då är det rimligt att vi från respektive sida sätter oss ner.   

Ygeman kan inte svara på när mötet mellan regeringen och Säkerhetspolisen ska ske. 

Polismyndigheten skriver i en kommentar till DN på onsdagseftermiddagen att man står bakom Säpos prioritering: 

”I likhet med Säkerhetspolisen anser Polismyndigheten att det är mycket angeläget att brottsbekämpande myndigheter ges verktyg för att möta utvecklingen av nya kommunikationstjänster, som i dag ofta används som brottsverktyg. Det är viktigt att detta arbete ges hög prioritet.”

DN har även sökt Polismyndigheten, som också är remissinstans, för kommentarer om hur de ser på förslaget.