Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Ygeman om Ahlin: ”Anklagelserna är allvarliga”

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman.
Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman. Other: Roger Turesson

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman tycker att anklagelserna som riktas mot talmannen Urban Ahlin är allvarliga och måste utredas. 

– Vi måste ha en oberoende utredning om hans påstått bristande ledarskap, säger Anders Ygeman till DN. 

Anders Ygeman säger att det gäller att hitta former för att kunna göra en oberoende utredning och att han har tagit initiativ för samtal med övriga gruppledare i riksdagen. 

– Anklagelserna är graverande. Det är nya upplevelser för mig och det gäller att gå till botten med dem för att se vad som stämmer. 

Efter att DN har publicerat sin granskning gällande Urban Ahlin har talmannen framträtt i bland annat Aktuellt, vilket i sin tur har fått flera av DN:s uppgiftslämnare med god insyn att reagera.

– Det är ren och skär lögn att Urban Ahlin inte nåtts av information om att hans ledarstil är under all kritik. Mobbning, personangrepp och att skapa ett skräckvälde är vad han ägnat sig åt. Kritik har riktats mot honom vid upprepade tillfällen. Han har även getts många chanser att förändra sitt beteende. Det är beklämmande att se hur talmannen ljuger Sveriges befolkning rakt upp i ansiktet på bästa sändningstid. Det hör också till bilden att han är extremt manipulativ, säger en källa.

– Om vi nu har en feministisk regering borde statsministern begrunda valet av talman, en man som systematiskt trakasserar andra, särskilt kvinnor.

Anders Ygeman tycker att även dessa uppgifter är allvarliga.

– Det är naturligtvis allvarligt och därför viktigt att gå till botten med på ett grundligt oberoende sätt. 

Men under tiden fortsätter Urban Ahlin att arbeta?

– Det enda som avgör det är talmannen själv.

Läs mer: Talmannen Urban Ahlin anklagas för trakasserier och kränkningar

Läs mer: Ahlin nekar till alla anklagelser

Läs mer: ”Det finns ingen gräddfil för talmän”

Läs mer: ”Nu har Metoo också nått rikets högste folkvalde”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.