Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/ytterligare-172-avlidna-i-covid-19/

NYHETER

Tegnell: Äldre kan få hålla sig isolerade lång tid framöver

41 min. Myndigheter höll sin dagliga pressträff om coronaviruset.

Kurvan över nya bekräftade fall är fortsatt förhållandevis flack i Stockholm, medan smittospridningen ökar i Västra Götaland, Uppsala och Jönköping. Men helt oberoende på hur smittspridningen fortskrider så kan de äldre i samhället få hålla sig ifrån sociala kontakter under lång tid framöver, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– En ganska låg spridning i Stockholmsområdet till exempel behöver inte betyda att vi kan känna oss trygga för våra äldre.

Det kommer säkert dröja månader innan man kan släppa på restriktionerna för de äldre i samhället, enligt Anders Tegnell.

Att smittspridningen nu verkar plana ut i Stockholm och viss andra delar av landet hjälper inte de över 70 som håller sig hemma.

– Har vi otur och vi fortsatt har en hyfsad spridning av någon anledning så kanske man måste fundera på när det kommer vaccin eller andra saker som kan skydda de äldre. Vi löser mycket andra problem när vi får en stor del av befolkningen som är immun, men skyddet för de äldre måste fortsätta finnas där, säger Anders Tegnell på onsdagens presskonferens.

Problemet är att de flesta äldre, som kan drabbas hårt av covid-19, och som håller sig isolerade utan att träffa vänner och familj inte kommer ha immunitet eftersom de inte smittats.

– När vi möjligen får bra tester på individnivå så att man kan se om barnbarnen och andra är immuna, det är sådant som vi kan se som en lösning om man vill träffas, säger Anders Tegnell.

Totalt har nu drygt 16.000 bekräftats smittade i Sverige. En kraftig ökning av fall har skett i regioner som Jönköping, Västra Götaland och Uppsala, vilket till viss del tros bero på att dessa regioner börjat testa mer sjukvårdspersonal. I Stockholm fortsätter utvecklingen som den gjort de senaste veckorna.

– Kurvan ligger väldigt rakt nu ända sedan början på april egentligen. Det är väldigt goda nyheter, även om det är pressat i Stockholm, säger Anders Tegnell.

Antalet belagda intensivvårdplatser ligger generellt fortfarande under maxkapaciteten i Sverige. Under onsdagen hade antalet disponibla intensivvårdsplatser växt till 1.130, varav 536 är belagda med covid-19-patienter, men det är ser olika ut i olika regioner.

– Det finns ingen anledning att tro att vi inte behöver fortsätta Folkhälsomyndighetens rekommendationer, oaktat hur fint vårvädret är, säger Taha Alexandersson från Socialstyrelsen.

Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, och statsepidemiolog Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

På en fråga om den felaktiga modell som Folkhälsomyndigheten kom att dra tillbaka under onsdagen svarade Anders Tegnell att det handlade om att man glömt byta ut en felaktig variabel och bad under pressträffen om ursäkt för detta. Folkhälsomyndighetens plan är att kunna återpublicera modellen i korrigerad form under torsdagen.

Anders Tegnell fick frågan om misstaget kan påverka förtroenden för Folkhälsomyndigheten.

– Jag hoppas verkligen inte det. Vi har hittat felet snabbt och kan korrigera det. De grundläggande modellerna ligger kvar.

Felet kommer inte att påverka så många andra slutsatser som dragits i modellen, till exempel kommer toppen på kurvan i modellen att ligga kvar på ungefär samma dag, alltså runt den 15 april.

Tim Brooks från Tillväxtverket berättade om några av de åtgärder myndigheten gör för att minska effekterna av covid-19-krisen, som stöd för förkortad arbetstid i formen av så kallat korttidsarbete. Totalt 41.017 ansökningar har hittills kommit in sedan 7 april, varav 26.918 beviljats.

De som direkt drabbas av social distansering och maxstorlek på folksamlingar är enligt Tim Brooks de som drabbas värst av det ökande antalet varsel och konkurser – exempelvis hotell, konferensverksamhet och restauranger.

– Konsekvenserna av covid-19 har slagit hårt mot företag i hela landet och i många branscher. Vi ser en ökning av konkurser och varsel. Många har sett behov av att ansöka om korttidsarbete.

Läs mer: Skönhetskliniker fortsätter operera under coronakrisen

Läs mer: DN:s liverapportering om det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt