Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Matsvinn

Allt om: Matsvinn 81 ARTIKLAR

EKONOMI

Elin Peters: Har du tid och ork att åka omvägar till den billigaste butiken?

EKONOMI
Frysta grönsaker har bra näringsinnehåll och är alltid i säsong, tipsar Johanna Andersson.

Experternas tips: Så sparar du in på maten

När nästan allt blivit dyrare och en lågkonjunktur lurar runt hörnet kan det vara god idé att se över sin …

LEDARE

Emma Høen Bustos: Möt de stigande priserna med bondvett, inte offermentalitet

KULTUR

Maria Gunther: Inspirerande att höra Elin Röös tala om maten och klimatet

KULTUR

Andreas Hörmark: Bjud alltid barnens kompisar på middag, de kommer ändå tacka nej

EKONOMI
”Jag hade sådan tur att jag bundet elavtal ett år till. Men matpriserna. Kaffet tog slut häromdagen och när jag såg att det kostade 40 kronor då tänkte jag, nej, det får bli te”, säger Kristina Moszko Fält som handlar subventionerat matsvinn på Matmissionen i Hallunda.

Priserna skenar – Kristina reser sju timmar för att köpa billig mat

Köerna ringlar långa till hjälporganisationernas butiker när matpriserna skenar.

EKONOMI
”Det är så närodlat det kan bli”, säger butikschefen Christofer Spångberg. Vägg i vägg med butikshyllorna ligger odlingsanläggningen.

Nu börjar butikerna med inomhusodling

För några år sedan kom nya tekniker för att odla inomhus och många hoppades på en både lukrativ och …

EKONOMI

Elin Peters: Sex goda råd i dyrtider

MAT & DRYCK
Skal från potatis och andra rotfrukter kan bli ett smaskigt snacks.

Så blir matåret 2022 – Jens Linder ser trender i soporna

Inför matåret 2022 spår Jens Linder klokhet och mervärde i köken, när allt fler tar till vara på allt mer.

MAT & DRYCK

Jens Linder: Du har en mervärdesskatt i köket

KULTUR

Anita Goldman: Julen synliggör vår ätstörda civilisation

STHLM
Amparo Jiménez Quero extraherar fiber ur vetekli för att ta fram ett kosttillskott som gör bröden både nyttigare och mer hållbara, tillsammans med Francisco Vilaplana på KTH.

Här blir livsmedelsavfall nästa generations mat och material

KTH-forskaren Francisco Vilaplana leder jakten på outnyttjade livsmedelsrester. Skal av ris, havre och vete, …

STHLM
De varma larverna växer 200 gånger sin storlek på bara på två veckor. Den amerikanska vapenflugan trivs i den tropiska värmen på SLU:s insektsfarm utanför Uppsala.

Insekter ratas som människoföda – blir till hållbart fiskfoder

Få vill ha insekter på menyn, men desto fler kan tänka sig larver som djurfoder.

EKONOMI
Matfattigdom är ett begrepp som lanserades 2019 av Sveriges stadsmissioner. I pandemin har verksamheten sett att allt fler söker sig dit för att få en kasse mat. Malin Sundström, handledare och föreståndaren Johanna Wahlby.

De delar ut mat från butikernas svinn: ”Matfattigdom kan drabba oss alla”

Många barnfamiljer och pensionärer har svårt att få pengarna att räcka till mat.

STHLM
Södertälje kommun har upphandlat ett helt ton braxenfärs i år som serveras i köken på skolor, förskolor och äldreboenden.

Fulfisken blir finmat på krogar och i skolkök

Fulfisken braxen släpps inte längre överbord – nu serveras braxenburgare både på finkrogar och i skolkök.

STHLM
Förskollärarna Anna Rolf Kolesza och Therese Skoglund serverar mellis till barnen på förskolan Arken i Rågsved.

Förskolan som klarar klimatmål med koldioxidbantad meny

Stockholms stad ska koldioxidbanta verksamheternas mat med 25 procent till 2023.

VETENSKAP

Karin Bojs: Jo vi kan äta kött, i rimlig mängd

EKONOMI

Här serveras gräshoppor och syrsor till middag

Insekter som mat till människor. Är det framtiden eller en tillfällig trend? En delikatess eller ett …

MAT & DRYCK

Smart, lat middagsmat för hemmajobbaren

Jobbar du hemma? Perfekt – då kan du låta middagsmaten puttra på spisen medan du arbetar.

VETENSKAP

Karin Bojs: Om djuren ska klara sig måste vi lära oss att äta annorlunda

MAT & DRYCK
Chicken tinga tacos, till vänster, och norsk fiskesuppe.

Vardagsmat med smak av hela världen

I Zeina Mourtadas nya kokbok möts enkla vardagsrätter från olika länder. Här är recepten på fem av de godaste …

MAT & DRYCK
Broken sushi, till vänster, och grekisk pastasallad.

Goda matlådor för höstens nystart

Nu kommer hösten med nya utmaningar. Oavsett om du åker till jobbet, ska studera eller arbetar hemifrån är …

MAT & DRYCK

Fem sätt att bevara sommarens smaker

Nu är det högsäsong för att sylta och safta – men det finns fler bra tekniker om man vill bevara årets skörd.

MAT & DRYCK

Jens Linder: Skapa ett eget smakarkiv