Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Matsvinn

Allt om: Matsvinn 81 ARTIKLAR

DN DEBATT

DN Debatt Repliker. ”Stat och kommun kan spela en större roll för vår matkultur”

KULTUR

Augustin: Till dig, Christian, som åt min middag

DN DEBATT

DN Debatt. ”Om politikerna vågar kan de hjälpa oss att äta rätt”

MAT & DRYCK
Bränt kött och överkokt broccoli – som stekts och serveras med pumpakärnor – efter att Jens Linder har trixat i köket. Ju mer man misslyckas, desto säkrare kock blir man.

Så räddar du missarna i köket

Ingen blir en bra matlagare utan att göra misstag. Men det finns knep för att rädda situationen om något …

MAT & DRYCK

Jens Linder: Kaospiloter blir ofta bättre kockar

STHLM
Sjundeklassarna Ylva Envald och Lukas Elmén har båda börjat tänka mer på att inte slänga mat i onödan.

Här är skolköket som minskat matsvinnet

Varje dag slängs 62 ton mat i svenska skolmatsalar. Skapaskolan i Huddinge ville ändra på det.

DN DEBATT

DN Debatt Repliker. ”Utan bra data kan vi inte veta hur stort matsvinnet är”

MAT & DRYCK

Tio råd till dig som funderar på att bunkra mat

DN DEBATT

DN Debatt. ”Matsvinnet ska halveras inom tio år”

MAT & DRYCK

Sex enkla steg mot ett mer klimatsmart kylskåp

Det vi äter påverkar både miljö och klimat, och ofta kan det kännas övermäktigt att sätta sig in i vilken …

STHLM
”Det är sjukt hur mycket mat som slängs. Det krävs politiska styrmedel för att få butikerna att minska sitt matsvinn”, säger Andreas Jakobsson som dumpstrar mat varje vecka till familjen och har skrivit boken ”Svinnlandet” om matsvinnet i hela livsmedelskedjan.

Andreas dumpstrar mat i butikernas containrar

Intresset för att dumpstra mat ökar på sociala medier i Stockholm. Allt fler dyker ned i butikernas …

STHLM
”Jag hörde om någon butik som slutat låsa containrarna för att de ändå blir uppbrutna”, säger Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel.

”Bekymmersamt om folk äter mat vi slängt av säkerhetsskäl”

Svensk Dagligvaruhandel fokuserar hellre på minskat matsvinn än att människor dumpstrar slängd mat. – Men det …

MAT & DRYCK
Dela osten i portionsbitar inför servering.

Experternas tips: Så komponerar du bästa ostbrickan

Runda av middagen med en ostbricka som både smakar bra och innehåller bra val ur ett miljöperspektiv.

MAT & DRYCK
Johannas rotfruktsgratäng, till vänster, och kryddig indisk potatisgryta med hemmagjorda naanbröd.

Bjud familjen på middag för 300 kronor i veckan

Dietisten Hanna Olvenmark vill laga mat som är god, näringsrik, billig och klimatsmart.

EKONOMI

Forskarens tips för klimatsmart jul: Doggybags

Juletider är mattider. Vi frossar i ett överflöd av läckra godsaker. Baksidan är att extra mycket mat slängs.

MAT & DRYCK

Så blir du svinnsmart – laga mat på rester

Lär dig laga mat på rester. Matkreatören Malin Landqvist ger smarta tips på maträtterna du alltid kan laga – …

MAT & DRYCK
Fried kolhydrat med tomatslattssås.

Fried kolhydrat med tomatslattssås

Här föredrar jag mindre kolhydrater som couscous, ris eller quinoa före till exempel pasta.

MAT & DRYCK
Tomatgratäng med grönsaker och bönor.

Tomatgratäng med grönsaker och bönor

Med tomater som bas kan man fylla på sin gratäng väldigt fritt och varierat. Jag brukar försöka addera bönor, …

MAT & DRYCK
Smulpaj med frukt, bär och torrt bröd.

Smulpaj med frukt, bär och torrt bröd

Här går det bra att blanda friskt. Just de där retliga små slattarna av sylt och marmelad är kanske precis …

MAT & DRYCK
Kolhydratbollar.

Kolhydratbollar

De här bollarna görs av de kokta kolhydrater som ofta finns i kylskåpet, som rester av ris eller bulgur.

MAT & DRYCK

Elin Peters: Dags att lära sig laga mat baklänges

SVERIGE

Bullens varmkorv återkallas

HK Scan återkallar en sändning av Bullens varmkorv på grund av ett produktionsfel.

NYHETER

Emma Bouvin: Jag kan trösta mig med att de trycker i sig leverbiff på förskolan

STHLM
Natalie De Brun är en av grundarna till Grönska, ett av de foodtech-bolag som medverkar på festivalen.

Festival med målet att ingen mat ska slängas

Att genomföra en av världens största matfestivaler utan matsvinn, är det möjligt?