Hoppa till innehållet

Restaurang och gastronomi

Allt om: Restaurang och gastronomi 106 ARTIKLAR

KULTUR
Sill på Kagges och på Lisa Elmqvist.

Här hittar du Stockholms bästa sill

Krogkommissionen. Få maträtter torde vara så svenska som sill och potatis. Den feta fisken har gått från att …

EKONOMI
Hedda Spendrup på sin krog/bryggeri Omaka.

Statens bryggerisatsning skulle knäcka Spendrups – i stället skrevs ölhistoria

När Ulf och Jens Spendrup ärver bryggeriet efter sin pappa är det ett av de minsta i Sverige och på randen …

KULTUR
På Gastrologik arbetar Jacob Holmström tillsammans med Anton Bjuhr.

Här är restaurangbranschens egna favoriter

Frantzén är Sveriges bästa krog, och har även den bästa serviceupplevelsen. I alla fall om man ska tro …

KULTUR
Daniel Berlin stängde sin hyllade restaurang 2020.

Nya krogsatsningar på Österlen

Stjärnkocken Daniel Berlin öppnar ny krog och Östangård satsar på italienskt i sommar,

KULTUR
Bageri Petrus nominerades till Gulddraken 2018.

Smakrika nyheter för brödälskare

Omtyckta Bageri Petrus stänger, och Haga Tårtcompani och Bageri tar över lokalen.

KULTUR
Kocken Stefan Eriksson och konstnären Carsten Höller delar ett nördigt intresse för råvaror.

Brutala begränsningar i jakt på råvarans innersta väsen

Konstnären Carsten Höller och kocken Stefan Eriksson är på jakt efter essensen av varje råvara.

KULTUR
Jokern övervakar ett av borden på Brasserie Astoria.

Guide Michelin avslöjar nyheter i den kommande guiden

Här är krogarna att ha koll på inför att nästa upplaga av Guide Michelin lanseras.

MAT & DRYCK
Många gamla råd om matlagning stämmer inte, eller är bara delvis sanna.

Här är matmyterna du kan strunta i

Hur länge ska degen knådas och när ska köttet egentligen kryddas? Det finns gott om gamla kökssanningar.

MAT & DRYCK
Faduma Haji Hashi, Mohammad Rahman och Merita Braim har sina egna favoriter när det är dags att bryta dagens fasta.

Fastan bryts med mat och gemenskap

I dagarna inleds ramadan, den muslimska fastemånaden som firas av omkring en miljard människor världen över.

MAT & DRYCK
Jimmi Eriksson och hans commis Thilda Mårtensson tävlade i Bocuse d'Or Europe som i år ägde rum i Budapest.

Kroppkaka med ramslök gav Jimmi Eriksson en fjärdeplats i Bocuse d'Or Europe

Förra veckan genomfördes Bocuse d'Or Europe och Sveriges representant Jimmi Eriksson hamnade på en …

EKONOMI
Besöksnäringen hann inte hämta andan efter corona innan priserna på el, drivmedel och livsmedel rakade i höjden. Den 9 februari kände branschen ”äntligen, nu lossnar det”, och hoppades kunna välkomna tillbaka sina kunder för att nu sitta i en ny rävsax, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Risk för prischock på semestern

Nu flaggar resebolag, hotell, krog och turistattraktioner för kraftigt höjda priser. – Besöksnäringens priser …

EKONOMI
Den prisbelönade krogen Oaxen ska säljas.

Två-stjärniga restaurangen Oaxen ska säljas

Tvåstjärniga Oaxen Krog på Djurgården kommer att säljas. Ägarna meddelar att de driver restaurangen året ut …

KULTUR

Elin Peters: Äntligen är Krogkommissionen tillbaka

MAT & DRYCK
”För mig har lunchen alltid varit en belöning”, säger Cina Risberg.

”Att laga en god lunch tar inte lång tid om man har en plan”

Cina Risberg tipsar om enkla luncher och ger sina bästa knep för hur man gör tråkig mat lite godare.

MAT & DRYCK
Operakällaren öppnade redan 1787 i det nybyggda operahuset. Då låg restaurangen, som namnet antyder, i källaren. Drygt hundra år senare revs byggnaden och ett nytt operahus byggdes. Då fick matsalen den ståtliga utformning den har i dag, i gatuplan.

Så ska guldkrogen återfå sin forna glans

Operakällaren är kronjuvelen bland svenska restauranger. Genom århundradena har det rapporterats om …

SVERIGE

Borgholm Sveriges krogtätaste kommun

Borgholm är den kommun med flest serveringstillstånd per 10 000 invånare, visar en genomgång som DN har …

KULTUR
Det är roligare att gå på snedden.

Alien: Varför gå i räta vinklar när man kan gena?

En bra genväg spar inte i första hand tid, konstaterar Elin ”Alien” Peters. Den gör också livet lite bättre.

STHLM
”Nu är det ändå rimliga regler, att stänga klockan 23 är en bra tid. Man blir tacksam”, säger krögaren Marion Ringborg.

Krögare om nya restriktionerna: ”Tacksam att det inte är värre”

Nya restriktioner mot både krog och restaurang träder i kraft på onsdag. Allra hårdast drabbas scener och …

EKONOMI

Elin Peters: Nya lösningar behövs för att vi ska kunna fortsätta äta fisk

INSIDAN
Möjligheterna att köpa något ätbart när man är på språng är nu otaliga – vilket påverkar hur och när vi äter.

Så ser svenskarnas nya måltidsvanor ut

Vi äter numera gående, stående, senare, tätare och stilar gärna med den hemlagade maten.

EKONOMI
Visitas vd Jonas Siljhammar välkomnar regeringens besked om återinförda coronastöd till drabbade företag.

Visitas vd: Skönt, men långtifrån över

Regeringens besked om återinförda företagsstöd välkomnas av Visita, branschorganisationen för Sveriges …

EKONOMI
Coronaåtgärderna måste bli tydligare om människor ska förstå och följa dem, menar Philip Liedberg, som tillsammans med dottern Amelie Liedberg driver Öja Krog utanför Ystad.

Arg krögare: Ge oss restriktioner – inte rekommendationer

Regeringens coronaanvisningar upplevs som motstridiga. – Det är helt okej att gå på julbord, julhandla i …

STHLM
I nuläget finns inga restriktioner för landets restauranger – bara rekommendationer om att se till att gäster kan hålla avstånd och att trängsel undviks.

Krögare besviken – hoppades på införande av covidbevis

Krögaren Jens Dolk i Stockholm hade hoppats på införande av covidbevis vid restaurangbesök när FHM och …

MAT & DRYCK

Samiska jultraditioner med lång historia

Äter du rentunga till jul? Då ska du tänka på att skära bort tungspetsen. Det samiska julfirandet påverkas …