Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Adria: Här umgås man – och missa inte tiramisun

Krogkommissionen. Adria är en italiensk krog som på kort tid blivit en dejtdestination för matgäster som vill umgås. Missa inte tiramisun!

4

ADRIA
Adress: Tulegatan 10.
Telefon: 08-15 00 80.
Hemsida: www.adriaristorante.se
Öppet: Mån–tor 11–23, fre 11–00, lör 16–00.
Prisklass: Mellan.

Mitt i Stockholms asiatiska matfäste – kvarteren söder om Odengatan mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan – och granne med Spotifys jättekontor ligger italienska Adria. Det är en del av Vasastan där särskilt många unga tech- och krogentreprenörer etablerat sig. Flockar av Aperol Spritz-sugna jämnåriga kan nu ses i trakten på väg hem från sina innovationsföretag via lite aw-häng.

Adria huserar på adressen där tidigare Tradition låg – vilket onekligen ser ut som en tanke:

Utmärkta Tradition – numera på Österlånggatan i Gamla stan – lagar folkhemsklassiker som ärtsoppa, fläsk med löksås, kåldomar, rotmos och köttbullar. Mat som ställs fram på svenska köksbord med samma självklarhet som just det italienska kökets mest populära rätter i dag. Inget matland har fått samma fäste i Sverige som Italien, vilket det enorma restaurang- och pizzeriautbudet jämte mataffärernas hyllmetrar av pasta, olivolja, mortadella, mozzarella, parmesan och espressoblandningar påminner om.

Bra italienska restauranger är dessvärre nästan lika sällsynta i Stockholm som pålitlig husmanskost. Adria är ett tacksamt undantag i en rimlig prisklass och erbjuder dessutom en ambitiös lunchservering.

Inredningen här överraskar ingen som besökt en italiensk restaurang där man förstått hur stort suget är i Sverige efter matsalar som bjuder på påtaglig värme och mustig mat.

Här är det jordfärger på stoppmöblerna, brunlaserade ekbord, rustika bomullsservetter och ett överflöd av tända stearinljus mot vaniljkrämsgula väggar, här krönta med en målning av en särskilt matkunnig släkting, Adria själv.

I restaurangen finns dessutom en after work-vänlig bar med en fullgod drinklista. Musiken, dämpad, och den ombonade miljön harmonierar med den genuint vänliga personalen. Tillsammans har det på kort tid gjort denna kvarterskrog till en dejtdestination för matgäster som vill umgås och prata, inte hojta.

Matsedeln är pizzafri och kan ätas efter eget huvud eller som en färdig, rikligt tilldelad, avsmakningsmeny (799 kronor). Oavsett vägval levererar köket stabilt och lyhört med några få undantag. Ett särskilt KK-plus tilldelar vi för viljan att presentera mat- och dryckestraditioner från östra Italien.

Förrättssardellerna, som serveras på stekt bröd med citronvinägrett (119 kr), är mjukt feta i smaken och kontrasterar fint mot det krispiga brödet och ett glas La Ripe från just det östliga Marchedistriktet vid Adriatiska havet, där också ägarfamiljens familjerötter finns. Vinet på bianchellodruvor passar också utmärkt till en förrätt som pilgrimsmusslorna (139 kr) serverade med vongole, aningen underrörd bottarga – ”Medelhavets kaviar” – och chili i en rik buljong. Rejält rökig är en buffelmozzarella som spelar förstafiol i krogens l’affumicata, en utmärkt bit ost på vattenbuffelmjölk med konfiterade datterinitomater och sprödbakad basilika (139 kr).

Grovmald biff ligger i botten på serveringen av en tartar toppad med lika maffig som krämig tonnatosås, ägg, kapris och riskrisp (159 kr), lika delikat som det låter.

Samma rökiga mozzarella, scamorza, ingår också i en habil svärdfisk som varmrätt ihop med zucchini, tomatsky och fina Taggiasche-oliver för 255 kronor. Felfri risotto (219 kr) landar ihop med skaldjur, bläckfisk och rostade tomater och en svagare röksmak än vi hoppats utifrån beskrivningen.

En snyggt presenterad tallrik pasta med en skaldjursvariation (195 kr) bjuder klang och önskat bottenvrid med hjälp av örter och samma bottarga. Pasta i ravioliform gömmer ett brässerat stycke vildsvin – ett slags italiensk pulled pork – med lite stumma smaker till bra tomat- och basilikakomp (199 kr). Långt läckrare köttprotein göms i Adrias tryffeltrimmade salsiccia serverad med honungspotatis och nedsmält fontinaost (225 kr). Riktigt jädra urgott.

Den som mäktar dessert efter dessa mättande portioner har en smärre sötsensation att se fram emot: kallskänkens tiramisu (105 kr).

Krogkommissionen har inte njutit ett så skickligt orkestrerat möte mellan knastrig textur, kakao, kaka, lenaste gräddighet och bitsk italiensk alkohol på åtminstone ett halvt decennium.

Får icke missas.

Läs fler krogtester här

Läs mer: Italienskt eller franskt – här är tio mysiga Stockholmskrogar

Krogordet.Bottarga

Bottarga är långsamt torkad fiskrom från företrädesvis Sicilien och Sardinien som konserverats med havssalt och därpå formats i hårda kakor. Den hårda romkakan skärs i bitar och rivs eller smulas som en ytterligt läcker och skaldjurssmakande krydda över en rad olika italienska maträtter. Den kan ihop med riven persilja, lite olivolja och citron förvandla en kastrull kokt spagetti till lyxgod vardagsmat. Rommen till bottargan hämtas vanligen från tonfisk eller multe. Varianter på detta tillbehör finns bland annat i Asien och Mellanöstern.