Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

”Att blanda läsk i vinet är inte konstigare än att blanda vatten i det”

Åsiktsmaskinen, På stans dömande instans, avslöjade för några veckor sedan sin aningslöshet gällande vindrinken Dagens. ”Vill du ha en Dagens?” frågar en kompis. ”Nej tack, jag är mätt”, svarar Åsiktsmaskinen och får en ”äru dum eller?”-blick tillbaka. ”Varför har ingen berättat att det finns en drink som heter Dagens och består av vitt vin och 7-up?” löd bikten.

Resten av stan sörplar utspätt vin som om de aldrig har gjort annat. Bartenderveteranen Catharina Person, styrelsemedlem i branschorganisationen Sveriges bartenders gille och frilansande dryckesskribent med ett förflutet som chef för Grand Hôtels Cadierbar, har serverat en lång rad Dagens. Att blanda läsk i vinet är inte konstigare än att blanda vatten i det, säger hon.
– I vinproducerande länder har man ju länge blandat ut bordsvin med vatten. Dagens är dock kanske inte alltid så jättegod, säger Catharina Person.
– Det är ju inget man gör med årgångsviner. Men för boxviner passar det bra, fortsätter hon.

Vitt vin och Sprite eller 7-up ger en Dagens, vilka andra varianter har du sålt?
– För några år sedan blev Saint Tropez, som blandas på rosévin, Fanta och is, populär.

Min kollega Axel Björklund försöker lansera rödvin och mineralvatten som ”Morgondagens”, är det något du känner igen?
– Nej. Men det är populärt att spinna vidare på namnet Dagens. Rött vin och Coca-Cola beställer en del. Det heter ju Calimucho på spanska, men Gårdagens brukar det kallas.

Ska man skämmas över att man beställer en Dagens?
– Nej. Men Dagens är väl inget kul namn egentligen. Spritzer låter ju mycket elegantare. Det är väldigt populärt i USA.

Dricker du själv Dagens?
– Nej. Aldrig när jag går ut. Frågan är om jag gör det hemma … Nej, faktiskt inte. Jag kan lägga isbitar i vinet om det inte är tillräckligt kallt, men inte annars.

Vindrinkar

Där det finns vin finns det Dagens. Det viktigaste för kvaliteten är inte vinet, utan läsken/mineralvattnet. Se upp för läsk och vatten på kran, det blir avslaget. Barer som tar vindrinkar – och sina gäster – på allvar, blandar från flaska.

Vitt vin + Sprite eller 7-up = Dagens
Smakar: Bra med så gott som alla vita viner. Särskilt de dåliga. Det sliskiga i dem som i sig är för söta slås ut i det totala sockerslaget, de som är sura eller olustiga på andra sätt bäddas in i en snäll sockervadd.

Vitt vin + mineralvatten = Spritzer
Smakar: Som ett lätt, lätt vin. Perfekt tidig eftermiddag/mycket sen natt.

Rött vin + mineralvatten = Rödvinsspritzer/Morgondagens
Smakar: Som vin med vatten. Det var det här, minus bubblorna, som man som liten fick lära sig att franska barn fick i stället för mjölk till middagen. Då var man avundsjuk, nu väljer man något annat.

Rött vin + Coca-Cola = Gårdagens/Calimucho
Smakar: Socker. Calimucho är populärt i Baskien. Den kryddiga colasmaken gör dock att Gårdagens, med is, en skiva apelsin och mycket god vilja, kan gälla som snabbfixen av sangria. Dagen efter, i alla fall.

Rosévin + Fanta = Saint Tropez
Smakar: Gelégodis. En dryck för barn, serverad till vuxna. Vräk på is. Eller lev med det.

Vitt vin eller rosé + Schweppes Russian = Dagens Nyheter
Smakar: Vinnarkombinationen. Saknar, mig veterligen, namn än så länge. Vi kan väl kalla den Dagens Nyheter? Russian har en lätt metallisk (på ett bra sätt) smak som ger ett litet motstånd i mixen. Den är inte heller lika söt som fruktsodaläskerna. Det går till och med att hålla sig så still att man kan sitta ner och föra ett samtal medan man tar ett glas.