Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Bar Agrikultur: Smårätter i sällskap av gindrinkar

Krogkommissionen. Hyllade restaurangen Bar Agrikultur har knoppat av sig och serverar läckra och smarta smårätter i sällskap av gindrinkar.

4

BAR AGRIKULTUR
Adress: Skånegatan 79.
Kontakt: info@baragrikultur.se
Hemsida: baragrikultur.com
Öppet: Tis–lör 17–24, sön 17–23.
Prisklass: Budget (små- och mellanrätter).

Bar Agrikultur är en lillasyster till det med rätta hyllade Agrikultur – fine dining-mellanpriskrogen och KK-favoriten på Roslagsgatan som leds av stjärnkockarna Filip Fastén och Joel Åhlin. En avknoppning med ett mer södermalmskt än norrmalmskt tilltal.

Denna 24-stolar lilla restaurang ser vid första anblicken ut just som en bar för kvarterens jeansiga AD:s. Bakom den stiligt träribbade bardisken, som dominerar rummet, hänger tre stadiga ståltankar fyllda med gin, den enbärsspetsade trenddrickan som relanserats så energiskt de senaste åren.

Här serveras gin från prisbelönade Hernö-destilleriet utanför Härnösand som är både ekologiskt och hantverksmässigt framställd. Att välja väl ihopsatta gin-och-tonics som krogkoncept lär säkert fungera för att locka gäster.

Men stadiga starkspritdrinkar i kombination med en matsedel som enbart rymmer mellan- och smårätter förutsätter gott omdöme hos gästerna. Gin är ett potent destillat, ingen måltidsdryck.

Vinlistan rymmer å andra sidan ett spänstigt urval euro-buteljer med viss frankofil lutning. Ett dussin flaskor av rött respektive vitt finns i prisspannet 495–1.250 kronor, några rosésorter, en prisvärd Paul Déthune-champagne från Ambonnay och dessutom nio glas vin. Finöl samt en föredömlig sortering alkoholfritt ger ytterligare djup och bredd i urvalet.

Lokalen är inbjudande. Denna nyetablering på Skånegatan 79, där tapashaket Sardin förr huserade, är både stilsäker, intim och precis lagom ombonad. Uteserveringen i soligt söderläge mot de stojande curlingbarnen i Mini Rodini-leggings på lekplatsen är provisorisk än så länge. Det kan man överse med.

Bar Agrikultur tycks något underbemannad. Personalen far runt som skållade troll i den plötsliga försommarvärmen, men är tillmötesgående och finns när man behöver den. Att ta upp nya beställningar glömmer servis dock bort emellanåt i stressen.

Vad vi inte kan se mellan fingrarna med är dock belysningen i och skötseln av den minimala toaletten. Personalen får vid ett tillfälle rycka in och städa den inför en väntande kö.

Som tack för tålamodet slår man upp några glas Hernö-gin på bardisken. Bam! Så var problemet löst på ett sätt som inte kostar något, men som betyder allt för trivseln.

Köket prioriterar närproducerade råvaror. Maten serveras på assietter, är över lag väl tänkt och väl anrättad, dessutom ofta vackert presenterad. Vi börjar, som många i denna matsal, med en runda örtvässad Hernö-gin som landar mjukare för den som grundar med något i snacksväg.

Friska Manzanillaoliver (25 kr), en bunke friterade kikärtor med kryddpeppartoner och bra sälta (30 kr) eller några charkuterier från Stallarholmen – en utmärkt vildsvinssalami (65 kr) eller en mer habil mortadella med pistage (70 kr) – dämpar alkoholpåslaget framgångsrikt.

Bland smårätterna märks årstiden, som i den vita, något översaltade, sparrisen med tysk rondör, en slät äggröra obetydligt smaksatt med rostat hö ingår (110 kr). Det är en mild rätt som väl ackompanjerar en onödigt snålt tilldelad carpaccio på fjällkossa med rostade enbär och hemtraktens granskott (100 kr).

För den som inte kan tänka sig middagar utan köttprotein finns ett par decimeter högrev uppträtt på grillspett för 105 kr. Bitarna är vid ett av våra besök bristfälligt rensade på senor och undergrillade. Kycklingspettet (90 kr) på lårbitar är saftigt, har tydlig rökighet från grillen och en tilltalande krispig yta.

Några smårätter sticker ut. Den utomordentligt läckra jordärtskockan, här underbart understödd av miso, bränd grädde och spetskål (85 kr), är en av dessa. Den mjälla skockan hade dock vunnit i textur om grädden inte hällts över anrättningen. Särskilt lyckad är också den exceptionellt tonsäkra salladen på örter, rädisor, salladslök och ricotta till grillat lantbröd (95 kr). Så enkelt, så urgott.

Efter mellanrätterna, matsedeln rymmer tio, finns en chosefri servering brie, bröd och marmelad (75 kr) på en enda rejäl, precist mognad, bit vitmögelost från Vilhelmsdals gårdsmejeri i skånska Tommarp.

En smaskig bread pudding bakad på gårdagens bullar från Bageri Petrus (85 kr) bjussar på rik smörighet. Pluspoäng för återbruket av den kasserade brödvaran.

Sötsuget stillas bäst med husets rabarberkompott.

Den bjuder uppiggande ph-värden från äppelsyran och har hamnat i bästa tänkbara sällskap; både kardemummamousse, havrecrumble och lavendel (95 kr). Framburen med en slatt lösvispad grädde är detta en saliggörande mormorsdröm som Krogkommissionen kommer att trängta efter när rabarberskörden är all.

Läs fler krogtester här

Krogordet: Gin

Gin destilleras huvudsakligen i England och smaksätts med enbär och korianderfrön, men också med bland annat apelsin, citron och kanel. Namnet härstammar från holländskans genever. Drycken skapades i landet på 1600-talet som medicin mot gallsten, gikt och njurkrångel. Genever härstammar i sin tur från juniperus, det vetenskapliga namnet för ensläktet. Denna sträva starksprit kom till England med Vilhelm III och gjorde succé. I dag används den där och i resten av världen till framför allt kall dry martini och gin & tonic.