Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 08:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/blique-by-nobis-ta-hissen-upp-for-basta-upplevelsen/

Äta ute

Blique by Nobis: Ta hissen upp för bästa upplevelsen

Takbaren Arc erbjuder en av huvudstadens mest imponerande panoramautsikter. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. På designhotellet Blique by Nobis finns flera restauranger och barer. Krogkommissionen rekommenderar att man tar hissen upp till elvan, då får man både utsikt och en bättre matupplevelse.

Stans nyaste designhotell, Blique by Nobis, är strategiskt placerat mellan gallerikvarteret kring Hudiksvallsgatan bakom Vanadisplan och den nya, tätt byggda, Hagastaden som växer så det knakar. Den gamla högresta funkisbyggnaden signerad Sigurd Lewerentz har blivit omritad av arkitekterna hos Wingårdhs och rymmer flera restauranger och barer. 

Den fortfarande rätt sterila innergården leder dels till huvudkrogen Boketto inrymd med trappa ned under gården. Han väntar en nedtonad inredning i stramt svarta och gråa toner av det slag som restauranger med nattklubbsambitioner ofta förses med. Menyn är kortfattad. Maten med ”inspiration från europeisk och asiatisk matkultur” utlovas på hemsidan dessutom vara ”välbalanserad, färsk och smakrik mat med respekt för människan, djur och planet”. 

Minimala vietnamesiska vårrullar, 125 kronor. Foto: Krogkommissionen

Den dåligt skrivna texten är illavarslande. Maten visar sig dessvärre också ofta vara slarvigt hopkommen och dessutom dyrbar:    

En mikroservering vietnamesiska vårrullar – stora som mycket små herrtummar – med en översyrlig nemsås kostar 125 icke väl placerade kronor. Tre bitar mozzarella – framburen med cashewnötter(!), olivolja, balsamico – betingar 155 riksdaler. Bättre är husets softshell-krabba som friterats och lagts i en ångad och fint dekorerad ”bun”, ett slags vetebulle, till chilimajonnäs (175 kr). Inte särskilt prisvärd, men den bjuder på en lite udda råvara och bättre smaker. Aningen oväntat finns det också en felfri makrill med pak-choi-komp (245 kr) på matsedeln för de större varmrätterna.

Trehundrafyrtiofem kronor kostar strimlad, pepprig, biff av ordinärt slag med frittar samt bea. En samling fint sous vide-mörade kycklingvingar med viss hetta ankommer med grön papayasallad och jordnötter (215 kr), rikligt och habilt, men pippibitarna är så kladdiga att det krävs ett toalettbesök för sanering med tvål och vatten innan någon dessert kan ätas. 

Bakad mörk choklad, 115 kronor. Foto: Krogkommissionen

En hygglig skiva kanelsvept french toast med en halv näve rostade nötter (105 kr) gläder garanterat medföljande barn. En bakad bit mörk choklad har sällskap av bland annat passionsfrukt och rostad kokos (115 kr), rejält tilltagen och fullgod. 

Ändå lämnar vi våra bord med den där känslan som alldeles för ofta utmärker hotellrestauranger – en matlagning som behöver tydligare fokus och piggare ambitioner.

Arc erbjuder en av huvudstadens mest imponerande panoramautsikter – man ser miltals i alla väderstreck.

Roligare är det att ta hissen elva våningar upp i fastigheten.

Servisen på Boketto skvallrar att Arc, takrestaurangen med utomhusbar, är ett bättre krogval.

Folk med anlag för svindel kommer att känna sig rejält utmanade här långt ovan marken. Arc erbjuder en av huvudstadens mest imponerande panoramautsikter – man ser miltals i alla väderstreck. Det är en mycket tilltalande plats att odla sin Stockholmskärlek på – oavsett om man sippar på en drink i solnedgången eller slår sig ned för att äta en bit mat, utomhus eller i den ombonade takrestaurangen. 

Tillräckligt många har redan hittat hit och det är en trivsam trängsel de augustikvällar Krogkommissionen är på besök.

Eat korean, koreansk buffé, 425 kronor. Foto: Krogkommissionen

Arcs meny utgår från två större fasta – och tyvärr för dyra – menyer. Det krävs en del logistik för matgästerna då minst två personer måste välja samma meny (urvalet av separata rätter är minimalt). Se till att ert sällskap i förväg är överens om vad ni vill äta:

Ocean Experience för 745 kr per person utgår från fisk och skaldjur medan Arc Experience (675 kr) inkluderar en förrätt ur fiskmenyn och sedan övergår till en koreansk buffé som delas, plus dagens dessert. Eat korean (425 kr) innebär i sin tur enbart den koreanska delen av menyn. 

Vill man enbart välja några mindre rätter – dock med betoning på mindre – kan man ta delar ur Ocean Experience-menyn. Då kan man till exempel välja dagens sashimi (145 kr) som kan vara lax av god kvalitet och en bit hälleflundra med söt misoglaze och försvenskad wasabi gjord på puread pepparrot. Betydligt mer spännande är den spänstiga svenska bläckfisken med svart vitlök (165 kr).

Serveringen med koreanska rätter erbjuder kanske inga svindlande kulinariska höjder, men är fräsch, god och mycket riklig. En härligt plockig buffé rymmer tre olika köttserveringar och en lång rad skålar med tillbehör där var och en kan göra sina egna små salladspaket. 

Det är bitar av mör fläsksida, krispig kyckling med sötsur dressing och perfekt stekt entrecote i fina skivor. Kimchi, inlagd lök, knaprigt sötsalta äppelbitar och gurka kommer med skålar med majonnäs, dels med grön chilismak dels med sriracha. Knappast hemgjorda, men ändå av hyfsad kvalitet. 

Rabarbersorbet, 85 kronor. Foto: Krogkommissionen

Dessertmenyn är av kortast möjliga slag. Efter det koreanska skrovmålet är Krogkommissionen dock mycket nöjda med en liten rabarbetsorbet garnerad med den syrligt röda trendörten oxalis (85 kr).

Boketto och Arc ligger i en del av Vasastaden som nu växer på både bredden och höjden. Potentiella matgäster finns det gott om i kvarteret. Ska de bli stammisar på Blique by Nobis krävs dock ett övertygande omtag av köksledningen.

Läs fler av Krogkommissionens tester