DN:s krogkommission testar Le Pot i Vasastan - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Brasserie Le Pot: Fransk kvarterskrog med jazz, sniglar och säkra kort

Biff minute, 235 kronor, med pommes och bea.
Biff minute, 235 kronor, med pommes och bea. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. Le Pot är vad man utger sig för att vara: En krog med mysfaktor, med okej mat till överkomligt pris. Det är en bra början, men varför vill man inte mer?

2

BRASSERIE LE POT
Adress: Karlbergsvägen 52.
Tel: 08-31 51 77.
Hemsida: lepot.se 
Öppet: Tis 16–22, ons–fre 16–sent, lör 17–sent.
Prisklass: Mellan.

Fortfarande finns en och annan rekorderlig kvarterskrog i Stockholm, platser som inte är ölsjapp, utan som levererar stabilt lagad mat, som har stamgäster, men där ambitionerna i köket inte leder till konstiga krumbukter eller extrapålagor på notan.

Brasserie Le Pot är ett sådant ställe. Det finns en god atmosfär i den rymliga lokalen, som ligger i vinkel och passar utmärkt för krog. Här, i ett hörn av den lummigare delen av Karlbergsvägen, råder en trevligt inbodd känsla, som förstärks av en inredning med brokig konst på grönmålade väggar, trämöbler och vita dukar. Utanför kan uteserveringen få sträcka sig långt ut på den breda trottoaren där försommarsolen skiner.

Lokalen hör till det bästa med Le Pot, som öppnade för åtta år sedan och utöver sitt kök också profilerar sig med regelbundna jazzkvällar. Dessa kvällar dominerar musikpubliken, och en onsdag då Anders ”galaxer i min braxer” Linder står på scenen drar medelåldern i väg till sjuttio plus – en påminnelse om att även den äldre generationen uppskattar en kväll på stan. Andra kvällar är åldersspannet större, men det är också glesare bland gästerna.

Servisen tycks ha svårt att parera variationen, och medan vi ges normal uppmärksamhet under en halvfull fredag fungerar ingenting under en jazzonsdag – då det går så långt att vi tvingas resa oss och leta reda på någon som jobbar. Det är förstås oacceptabelt men också lite synd, för när vi väl får hjälp är den trevlig, kunnig och hjälpsam.

Sniglar, 98 kronor.
Sniglar, 98 kronor. Foto: Krogkommissionen

Den korta menyn har sitt fokus på franska klassiker, med svenska inslag. Under musikkvällar gäller en än mindre meny, som dock ändå har sina goda sidor. Vi inleder med ett glas av kvällens champagne för en föredömlig, human hundralapp och går därefter vidare med en tallrik väldoftande sniglar (98 kr) som simmar i sparsamma mängder vitlöksstinn olivolja. Det är en oklanderlig och prisvärd rätt som hade lyft ytterligare om brödet varit något annat än rostat köpebröd. Samma sak gäller Öjebytoasten (130 kr), en västerbottenkryddad variant på toast Skagen, där räkorna ersatts med kräftstjärtar som troligen har plockats direkt ur sin plastförpackning. Trots detta är rätten inte dålig, men vi hade uppskattat en smula omsorg.

I gravlaxtoasten (130 kr) har brödskivan försetts med en tjusigt blomformad, riklig tilldelning lax av korrekt men inte sensationell kvalitet. På tallriken finns också en dos gravlaxsås, lättdressad sallad och en citronklyfta.

Någon i köket kan uppenbarligen laga mat, och med några enkla grepp och en skopa inspiration skulle man kunna höja sig.

Råbiff (245 kr) är en ordentlig portion av god kvalitet, som går att få rå eller halstrad och kommer med äggula på toppen, hackad rödlök, dijonsenap och gott om kapris, samt, vid sidan om, en skål slappa pommes frites. Ett glas Sleepy Bulldog (75 kr) på fat passar fint till.

Biff minute (235 kr) är en habil variant av varje brasseries standardrätt: biffen är aningen överstekt, men mör och välsmakande tack vare en varsam behandling medelst köttklubba. Den kommer som sig bör med pommes och bea, en sås som i Le Pots utförande dock inte lämnar några bestående intryck. 

Rödtunga meunière (225 kr) är en fin och rejäl fiskbit som östs med smör och kapris, men som inte riktigt klättrar till de nivåer vi önskar. Musslor går att få i ett par utföranden, utöver den klassiska moules frites också med thai-touch (215 kr), med en alltför snål tilldelning soppa på en grön curry i tamaste laget, med kokosmjölk, koriander, lime och chili. En av KK:s medlemmar rynkar på nästan åt stilbrottet, medan andra tycker att rätten är en pigg variation från ett kök som annars inte avviker alls från de säkra korten. 

Ibland har Le Pot dock svårt att klara även dem: ostbrickan (125 kr) är en tämligen prosaisk upplevelse med tre bitar fransk ost, alls icke oävna, men inte heller utvalda med kärlek.

Vit chokladmousse (85 kr) har en fast konsistens och är noga taget mer pudding än mousse, serverad med god och smakrik, lagom söt hallonkompott, garnerad med en kanderad apelsinskiva och ett physalisbär från närmsta livsmedelsbutik: en efterrätt för en studentskiva. Ett bättre val är  champagnesorbet (75 kr), en stor kula svartvinbärssorbet i en coupe med champagne som hälls på vid bordet, en frisk och trevlig avslutning på en varm försommarkväll.

Champagnesorbet, 75 kronor.
Champagnesorbet, 75 kronor. Foto: Krogkommissionen

Le Pot är vad man utger sig för att vara: detta är en krog med mysfaktor, med okej mat till överkomligt pris. Det är inget fel i detta, men vi kan inte låta bli att tycka att det är tråkigt att man inte vill mer. Någon i köket kan uppenbarligen laga mat, och med några enkla grepp och en skopa inspiration skulle man kunna höja sig. I dag räcker Le Pots utbud för att locka till sig en krets av stammisar, men för att KK ska vilja återvända behövs något mer – inte minst en stabilare service.

Läs fler krogtester

***

En kväll på Unn liknar inget annat. Det är en av de tre lyxrestauranger som Krogkommissionen tipsar om här nedan.
En kväll på Unn liknar inget annat. Det är en av de tre lyxrestauranger som Krogkommissionen tipsar om här nedan. Foto: Krogkommissionen

KK tipsar. 3 x lyxrestauranger

Något att fira eller bara sugen på en matupplevelse utöver det vanliga? Här är de senast testade lyxkrogarna.
1. Frantzén: Trestjärnigt matäventyr
Björn Frantzéns nya satsning fick som första svenska krog tre stjärnor i Guide Michelin. Här får man en helkvällsupplevelse från det att man kliver in genom den hemliga dörren tills man kliver ut. Men smakar det så kostar det. Hemsida: www.restaurantfrantzen.com/
2. Unn: Intim upplevelse för åtta gäster
Åtta gäster, en kock och en teppanyakihäll – en kväll på Unn liknar inget annat. Kvällen blir en föreställning i 14 akter där det nordiska möter det japanska. I centrum står maten, drycken och kvällens kock. Hemsida: unnrestaurant.com/
3. Flickan: Gastronomisk berg-och-dalbana
I det lilla matimperiet i Gamla stan händer det ständigt nya saker. Gulddrakevinnande Omakase köttkrog har fått lämna plats för Flickan, en gastronomisk satsning där man tar ut svängarna lite mer. Hemsida: restaurangflickan.se/