Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/cafe-cuvee-mysig-fransos-vi-genast-vill-atervanda-till/

Äta ute

Café Cuvée: Mysig fransos vi genast vill återvända till

Perfekt burrata, 125 kronor. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. Trivsamma Café Cuvée på Högbergsgatan gör det mesta rätt. Om de bara fixar till ljudnivån och lägger lite mer kärlek på desserterna har de alla möjligheter att bli ett stammisställe.

Rätta artikel

Den mest anonyma delen av Högbergsgatan – mellan Swedenborgsgatan och Timmermansgatan – har fått nytt bistroliv. Tack för det. 

I höstas öppnades Café Cuvée av två Restaurangakademien-rävar, sommeliern Tina Trigg, känd från TV4:s morgonsoffa, och kocken Markus Löfgren. En öppen och inbjudande kvarterskrog i rött och grönt där franskinspirerade griffeltavlor kontrasteras med bilder av den eviga Söderprofilen Slas på väggarna. Det gränsöverskridande mötet mellan Frankrike och Sverige syns förstås också på såväl meny som vinlista.

Matsedeln tar avstamp i det numer vitt spridda mellanrättskonceptet (huvudrätter är snart lika utrotningshotade som Sumatratigrar) och erbjuder vid Krogkommissionens besök bara en större ensamrätt på menyn: ankbröst med gyllene pumpakräm, mustig rödvinssås och smörstekta champinjoner för 225 kronor. En värmande, harmonisk, tallrik comfortfood som passar i vinterkylan, men inte direkt överraskar.

De franskinspirerade apéritiferna är en trevlig start på middagen. Ett glas pastis av gott märke och en klick hemgjord tapenade med fröknäcke är en fin kombo för 95 kronor. Tillika ett glas bourgognevin till en ovanligt luftig och lätt klick kycklinglevermousse med cornichons (80 kr). 

Steak frites i miniformat, 175 kronor. Foto: Krogkommissionen

Ett par, tre mellanrätter (80-175 kr) krävs för att bli mätt. Några är riktigt oemotståndliga – som lätt halstrad havskräfta med hasselnötter och brynt smör (165 kr),  den perfekta burratan med auberginekräm, paprika och kapris (125 kr) eller kökschefens steak frites-variant i miniformat med bearnaisesås som smakar hemgjord och understöds av ett helt litet berg av finhyvlad, frasig, potatis (175 kr). Också kökets onödigt lilla laxtartar, där forellrom, svamp, rödkål och soja bjuder distinkta smaker (145 kr). Till och med en oansenlig servering Cavatelli-pasta i djup tallrik (115 kr) försvinner i sju snabba tuggor.

Som bäst är den här krogen som att bli hembjuden till kompisgängets bästa hemmakock när hen bestämt sig för att imponera.

Mellanrätterna gör det möjligt att komponera en varierad meny utifrån det tjugotal olika rätter som erbjuds. Större sällskap kan med fördel ta in tre, fyra varianter var och dela.  Det må se enkelt ut att samla ett antal frankofila favoriter på en meny, men på Café Cuvée får KK lust att återkomma för att prova allt. Det händer inte ofta.

Wine jukebox på Café Cuvée. Foto: Krogkommissionen

Desserter är dessvärre inte Café Cuvées paradgren. Fantasin brister. Husets komboerbjudande Café Gourmand (165 kr) lovar mycket mer än vad man kan hålla: en kopp kaffe med en liten bit torr blåbärskaka, en miniskål crème brûlée och en liten kopp med Valrhona-mousse. Just den sistnämnda sticker ut med djup smak, men som helhet saknar denna potentiella efterrättsymfoni tonträff och fantasi. 

Kallskänkens habila crème brûlée kan också fås i större tilldelning för 95 kronor och äts upp utan avgörande anmärkningar, men serveras av var och varannan krog i Stockholm.

Något långt mer spännande finns väl ändå att hämta i den så rika franska desserttraditionen?

Serveringen funkar smidigt när det är halvtomt i lokalen, mindre bra en fullsatt fredagskväll med uppåt femtio ätande vid borden och ett livligt gäng i baren. Då brister servisens logistik, ingen omöjlig sak att åtgärda dessbättre. Det borde inte heller vara omöjligt att bygga bort det tidvis jobbiga skramlet i denna textilfattiga lokal. Rejäla ljudabsorbenter och översyn av kök, maskinpark och rörledningar skonar både personalen och ger trognare gäster.

Café Gourmand, 165 kronor, med blåbärskaka, Valrhona-mousse och crème brûlée. Foto: Krogkommissionen

Krognamnet Café Cuvée – cuvée betyder vinfat eller tank, men ordet nyttjas också för en särskilt kvalitativ blandning eller pressning av till exempel champagne eller bordeaux – är väl valt. Den mångsidiga och prisvärda menyn, den tilltagna och varierade vinlistan och den otvungna stämningen harmonierar ovanligt fint. 

KK:s utsända kommissionärer trivs här. Med små justeringar har denna avspända matsal alla möjligheter att bli ett stammisställe, likt Luntmakargatans Café Facile, fast för Söderbor.

Läs mer: Ny fransk bistro och öl för hela slanten 

Läs fler av Krogkommissionens tester