Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Cevicheria Aji y ajo: Smak av Peru som flyttat in till stan

Ceviche mixto, 165 kronor.
Ceviche mixto, 165 kronor. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. Visst finns det valmöjligheter för den som inte gillar rå fisk, men på den enkla kvarterskrogen Cevicheria Aji y ajo i Norra Hammarbyhamnen är det trots allt varianter av ceviche, Perus nationalrätt, som dominerar.

3

CEVICHERIA AJI Y AJO
Adress:
Tegelviksgatan 85.
Tel: 073-320 09 31.
Öppet: Tis–fre 14–22, lör 12–22, sön 12–18.
Hemsida: http://www.cevicheriaajiyajo.se/
Prisklass: Mellan.

För åtta år sedan panikstoppades ett inslag i tv-programmet ”Landet Brunsås” där Erik Haag skulle äta grillat marsvin hemma hos en peruansk familj i Sverige – allt i det pedagogiska syftet att trigga igång en diskussion om vad som är socialt accepterat att äta i olika matkulturer. Det peruanska paret fick kalla fötter och lyckades få SVT att stoppa inslaget strax innan det skulle ha sänts i början av 2010.

Året därpå öppnade Aji y ajo i Hökarängen – som säger sig vara Sveriges första ”riktiga” peruanska cevicheria. Den pigga, passionerade och pratglada kocken Franjo Pravdic lyckades snabbt sätta det anrika peruanska köket på den svenska krogkartan utan ett enda marsvin eller annat husdjur på menyn. 

I stället var det ceviche som stod i centrum, den peruanska nationalrätten som tillagas på en bas av rå, vit fisk som marineras i färskpressad limejuice, röd lök, salt och chili. En rätt som kan varieras i oändlighet, ofta i kombination med skaldjur. Omsorgsfullt anrättad är ceviche en utsökt liten måltid; slarvig och inte pinfärsk är den raka motsatsen. I dag är det ingen ovanlig förrätt hos Sveriges storstadsrestauranger.

I våras flyttade Franjo Pravdic sin kultrestaurang i Hökarängen till Norra Hammarbyhamnens östra spets. Även om lokalen med sin långsmala entrédel är lite bångstyrig så är läget vid vattnet egentligen fenomenalt för en krog; KK sörjer för en kort stund att uteserveringstiden är över för i år. Andra gamla stammisar sörjer att ölpriset har rakat i höjden efter den billiga biran på kinasyltan som tidigare huserade här.

På Aji y ajo sitter sällskap i alla åldrar vid borden, vardagsklädda, stilla språkande. Det är opretentiöst kvartersmys även om det skulle gå att höja mysfaktorn med enkla medel, till exempel mer stämningsfull belysning.

Ceviche trilogia, 185 kronor.
Ceviche trilogia, 185 kronor. Foto: Krogkommissionen

KK öppnar friskt med en ceviche trilogia (185 kr), som namnet antyder är det en kombination av tre olika sorter, serverade separat på tallriken. Den starkaste, rocoto, är väl pepprig för somliga medlemmar, som föredrar de mildare varianterna, där den neutrala får limefruktens smak, och maracuyá, passionsfrukt, som bär en tydlig smak av den söta frukten, utan att bli klistrig. Fräscht, gott. 

I övriga cevicherätter, som ceviche mixto, med en blandning av vit fisk, räkor och bläckfisk (165 kr) kan man välja vilken smak och styrka man vill ha på marinaden. Den ovana rekommenderas att gå ut löst för att inte de eldiga smakerna ska ta över helt.

Även om lokalen med sin långsmala entrédel är lite bångstyrig så är läget vid vattnet egentligen fenomenalt för en krog.

Nationalrätterna kommer med vitlöksklyftor, rostade majskorn och en fin bit sötpotatis.

Man tror det kanske inte, men förrätterna är mer mättande än man kan tro.

Den som inte är svag för rå fisk kan med fördel välja pescado frito di salsa di mariscos (198 kr), en inte alltför stor bit vit fisk som fått en läcker, lagom lätt fritering i olja i stället för stabbig panering, och kommer med ris och en peruansk skaldjurssalsa, en krämig sås med räkor med skalet kvar, paprika, purjolök, koriander och kondenserad mjölk som ger en fyllig och len konsistens. En annan trevlig rätt är arroz con mariscos (218 kr), en riklig peruansk paella med al dente-konsistens på ingredienser, ris som skaldjur, med räkor, bläckfisk och musslor.

Lomo saltado, 235 kronor.
Lomo saltado, 235 kronor. Foto: Krogkommissionen

Inte heller karnivorer behöver gå hem hungriga; lomo saltado (235 kr) är flamberad, strimlad oxfilé av god kvalitet, brynt med röd lök och tomater, serverad med både en portion ris och överdimensionerade pommes frites.

Aji y ajo har klar potential, men efter några månader finns fortfarande mycket som hänger i luften. Vid ett besök när fyra, fem sällskap sitter i den kvarterskrogsenkla lokalen, där röda dukar med klassiska peruanska hantverksmönster täcker borden, får vi vänta på maten i nästan en timme. Det är naturligtvis oacceptabelt.

Den vänliga men orutinerade serveringspersonalen förklarar ursäktande att både meny och dryckeslista snart ska ändras, uppdateras och bli bättre. Krögaren, som vill ge gästen ”det bästa från havet” väntar på en container bläckfisk från Peru – sedan den lokala inte håller måttet. Utskänkningstillståndet är så nytt att det inte finns någon vinlista.

Vid ett av de tillfällen som KK besöker inrättningen finns endast en dessert att tillgå: cheesecake (97 kr) är en bit frisk och godtagbar, men inte särskilt märkvärdig, ostkaka med ringel av vad som påstås vara passionsfrukt, men som snarare påminner om hallonsås. Vid ett annat tillfälle finns även crema voltada de coco (85 kr) som är bättre – en brylépudding med kokossås, och precis rätt konsistens. Sött, som det ska vara. Dessertlistans tredje alternativ, glassen, är tyvärr slut, får vi veta.

Cheesecake, 97 kronor.
Cheesecake, 97 kronor. Foto: Krogkommissionen

Lokalinvånarna på Södermalms östra sydspets har fått ett välkommet kulinariskt tillskott, och maten håller hög nivå till ett rimligt pris. KK är också välvilligt inställda till den sympatiska, öppna och vänliga krögaren och hans peruanska oas, men cevicherian måste fixa till de sista detaljerna om det ska vara värt att återigen ta 2:ans buss hela vägen till ändhållplatsen. 

Läs fler av Krogkommissionens tester

Krognytt

Kroglegendar hakar på Nikkei-trend

Erik Videgård blev känd för Stockholmspubliken redan på 90-talet då han drev East, och introducerade kryddor som koriander och citrongräs för den svenska krogpubliken. Sedan dess har han hunnit med flera olika projekt, bland annat Gulddraken-nominerade Rebel kitchen i Vällingby.

Nu öppnar han en ny restaurang, och även denna gång hämtar han inspiration från Asien. På Humlegårdsgatan slogs nyligen dörrarna upp till Videgård, där det serveras mat med fokus på Nikkei-köket, japansk mat med influenser från Peru.

– Dessa smakkombinationer förenar det eleganta och delikata köket i Japan med Perus färska och kryddiga sting, säger Erik Videgård.

 

Garba på besök i Gamla riksarkivet

Pop up-restaurangen Garba, som drivs av Marion Ringborg och Linn Söderström, gör under hösten ett lite längre nedslag på Gamla riksarkivet. Under oktober serverar de lunch och fika måndag-fredag 11–15, och några kvällar serveras en fast femrättersmeny. Besökare har bland annat kunnat njuta av tortellini fylld med ricotta och getost, tomatbuljong, tomater och ringblommor. Dessutom erbjuds ”dagens munk”.

Marion Ringborg och Linn Söderström.
Marion Ringborg och Linn Söderström. Foto: Anette Nantell
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.