Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/ciccios-new-york-inspirerad-italienare-med-smak-for-vitlok/

Äta ute

Ciccio’s: New York-inspirerad italienare med smak för vitlök

Kalvkotlett, 335 kronor. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. Vitlök, olivolja, bladpersilja och vitt vin är visserligen ett vinnande koncept, men italienska Ciccio’s hade vunnit på större variation i smakerna.

Rätta artikel

Det tycks inte finnas någon gräns för hur många italienska krogar staden kan rymma. Kvantitet är som bekant emellertid sällan synonymt med kvalitet, och åtskilliga är de italienare som med slappt handlag bär fram oengagerad pasta och mediokra köttbitar med exotiska namn. De minnesvärda restaurangbesöken tenderar samtidigt att ha en prislapp man helst vill glömma.

Men det finns krögare som klarar balansgången.

Marsel Ottobre är ingen nykomling, vare sig på krogscenen eller på Nybrogatan, där han driver Italiano sedan snart tre decennier. För tio år sedan öppnade Ottobre, tillsammans med kompanjonen Toto Li Donni, systerkrogen Papà på Riddargatan, och några år senare mingelvänliga Italiano Bar.

Under senhösten slog portarna upp för nummer fyra, efter långt letande efter rätt lokal. Adressen krögarparet slutligen fastnade för ligger ett snubbelsteg från moderskeppet på Nybrogatan. Här räknar de med att den uppfräschade Östermalmshallen (när den öppnar); hotell Diplomats lillasyster (när det öppnar), och Björn Frantzéns megasatsning i gamla Astoria (när den dundrar loss), kommer att utöva dragningskraft på publiken.

Det italienska ordet ”ciccio” betyder ungefär ”knubbis” och används som ömsint tilltal till barn eller nära vänner emellan. Att familjekänsla inte alltid är av kärleksfull natur utan också åtföljs av krav på motprestationer har vi lärt oss – inte minst av ”Gudfadern”, en film som ska ha inspirerat Ottobre/Li Donni. Det har också gangstertidens New York gjort.

Pilgrimsmusslor, 180 kronor. Foto: Krogkommissionen

Krut har följaktligen satsats på inredning och personal, den förra i svulstigt rött, svart och guld, den senare direktimporterad från Italien, i vita skjortor och svarta hängslen. Buona sera!

Östermalmspubliken tycks redan ha uppfattat budskapet, här är fullt också en kylslagen tisdag under oxveckorna. Hos Ciccio’s är ledordet ”dela” – vilket är sympatiskt just hos en italienare, där det annars är omöjligt även för en normal mage att ta sig igenom antipasti, primo, secondo, contorni och dolce. Här kan allt delas, och en beställning ur varje sektion räcker gott för två. Notan drar därmed inte iväg alls så kraftigt som en blick i menyn först låter ana.

Inledningsvis möts vi av ett publikfriande inslag i form av vitlöksmarinerade oliver av god kvalitet och några skivor kryddig salami. För krögarna är kostnaden försumbar, men för gästerna upplevs det som generöst, varför inte till ett glas prosecco?

Salsiccia med paprika (125 kr) är därefter en bra inledning, med små välsmakande bitar av korv och en tät, mustig tomatsås. Detta är inget avancerat, men en fingervisning om att köket har en talang för att balansera smakerna. Pilgrimsmusslor (180 kr) är fyra stora musslor med fin spänst i köttet, hanterade med vitlök, hackad bladpersilja, vitt vin och rödpeppar, sauterade i generöst med smör. Med ett par skivor hembakad baguette suger vi upp det sista från fatet.

Salsiccia med paprika, 125 kronor. Foto: Krogkommissionen

Flera av ingredienserna återfinns även i pastarätten cavatelli med grönsaksrybs (175 kr), en späd kålväxt som är vanlig i det syditalienska köket. Utöver de små buketterna har den inte så mycket gemensamt med broccoli, och är bittrare i smaken. Här får våra rybs sällskap av en fylligt het salsiccia, och har frästs med en rejäl dos vitlök, rödpeppar och olivolja. Smakrikt, gott. Faller i stället valet av primo på fyllda pastarullar med spenat och ricotta (165 kr) är det inte heller fel. Tillsammans med parmesan och mozzarella bjuder rätten på en mild och behaglig ostkavalkad med distinkta nyanser. 

Osten återkommer i den utmärkta och utomordentligt möra kalvkotletten (335 kr) som serveras både panerad och på ben. Här får vi en krispig panering och saftigt kött som trivs alldeles utmärkt tillsammans med tillvalen bakad aubergine (65 kr) och stekt grönsaksrybs, rabe broccoli (50 kr). Den sistnämnda dock en servering som verkar ha blivit över från pastarätten nyss, minus korven.

Svamp (60 kr) är ett gott tillbehör, men har här tillretts på samma vis – de fina champinjonerna har snabbstekts i olja, vitlök, bladpersilja, rödpeppar, vitt vin.

Bland huvudrätterna finns också scampi di scampi (295 kr), sex stora, grillade scampi av felfri kvalitet. Något tröttsamt är det dock att åter få en repris på vad köket måste se som ett vinnande koncept: vitlök, olivolja, bladpersilja, vitt vin, rödpeppar, om än här med ett stänk av citron.

Choklad-petit choux, 45 kronor. Foto: Krogkommissionen

Desserterna är inte fullt så omfångsrika som serveringarna hittills har varit. En skiva spumoni-glass (85 kr) är en normalportion som bjuder på smaker från vanilj, jordgubb och pistasch. Tillsammans med karamelliserade pekannötter blir det en värdig – och gräddigt mäktig – avslutning. Lyckad är också choklad-petit choux (45 kr), en pinfärsk bakelse fylld med härligt krämig chokladmousse, täckt med ljummen, mörk chokladsås.

På Ciccio’s blir vi trevligt och föredömligt pragmatiskt bemötta – när vi får ett tillbehör vi inte har beställt, kompletteras det snabbt och gratis med det vi ville ha; när vi vill beställa vin på halva glas får vi veta att glas visserligen bara säljs hela, men att man självklart löser det ändå, utan att vi känner oss till besvär. Det är gester man blir glad av.

Menyns många rätter står sig fint var för sig, men tillsammans blir upprepningen lätt alltför uppenbar. Sammantaget lyckas Ciccio’s med det som många andra italienska restauranger inte mäktar med: att hålla en hög lägstanivå. Kan man öka variationen, något som borde vara enkelt gjort för de rutinerade herrarna, nosar man lätt upp ett högre betyg.

Läs fler av Krogkommissionens tester