Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Cirkeln: Sympatisk satsning i takt med tiden

Krogkommissionen. De unga kostentreprenörer som flyttat in i den anrika lokalen på Sveavägen har en lyckad ”alla ska med”-filosofi, och Krogkommissionen kommer gärna tillbaka till Cirkeln.

CIRKELN
4

Tel: 08-453 41 60.
Adress: Sveavägen 41.
Öppet: Mån–fre 7–23, lör 10-23, sön 10-16.
Prisklass: Mellan.
Hemsida: abfstockholm.se/cirkeln/cirkeln/

För gamla jazzdiggare är ABF-huset på Sveavägen 41 fortfarande en helig plats. Mellan 1962 och 1967 var restaurangen Den gyllene cirkeln ett centrum för den svenska jazzrevolutionen – Stockholms svar på Ronnie Scotts i London och Montmartre i Köpenhamn.

Sedan dess har huset enbart förknippats med folkbildning och kultur i arbetarrörelsens tecken. Den kulinariska ambitionsnivån har varit låg, vi minns en ödslig rysk restaurang och nu senast ett av stans lökigaste kebabhak.

Nu är husets matservering äntligen i takt med tiden och dessutom riktigt intressant. Nya Cirkeln är en del av den ekologiska och solidariska matrevolution som genomsyrar Stockholms krogvärld. Sedan en tid tillbaka har ett gäng unga kostentreprenörer tagit över. Kökschef är Karin Sundgren, tidigare på Fotografiska och en av kreatörerna bakom det busiga pr-jippot Dill, Lidls pop up-restaurang vid Slussen. En folkbildande kökschef som tagit med sig det närodlade ekotänket med en slogan som även inkluderar ”fairtrade”, ”fullständiga rättigheter” och ”kollektivavtal”.

På kort tid har man också lyckats ge den sorgligt missbrukade lokalen ett anständigt liv. Cirkeln har redan blivit en ny mötesplats på en del av Sveavägen som länge legat i radioskugga. Inget ställe för romantiska middagar, men ett livligt tillhåll för allt från frukost/brunch, lunch och middag till fredags-aw med gäst-dj:s och artister. Lokalens inneboende begränsningar uppvägs snabbt av en atmosfär med hög energi. Akustiken håller dock inte för samtal på fredagseftermiddagarna.

Inredningen är i det närmaste puritansk – ljus och enkel med sina schackrutiga marmorgolv, dalablå trästolar och askblonda asymmetriska bord. Det visar sig att maten också är lika ren och avskalad. Kökets filosofi tycks vara att ”alla ska med” – oavsett om du är vegetarian, vegan eller allätare.

Menyn är liten och flera av rätterna kan också fås i mellanstorlek. Matjessillen (65 kr) är fast och välkryddad utan den sötsliskiga smak som följer den vanliga industritillverkade sorten. Med varmljummen amandinepotatis, brynt smör och en liten klick gräddfil blir det en syndigt god förrätt med krämig konsistens och perfekt balans mellan syra, sälta och umami.

Köket tar verkligen fram det allra bästa ur råvarorna genom att göra så lite som möjligt. Ett paradexempel är blomkålshuvudet som förbakats på låg värme i cirka en timma och sedan fått en kvarts finish medan gästen väntar. Konsistensen är len och spänstig med fint tuggmotstånd. Smörsåsen och en ljuvlig läcker gremolata ger en viss sälta åt den osaltade grönsaken.

Som huvudrätt prövar vi ägg – som bakats i 62 grader i tre timmar – från Sanda gård, tillsammans med bitar av Bjärekyckling, koriander och svampbuljong (95/145 kr). Rätten äts med sked och den mustiga buljongen tar snabbt överhanden eftersom den är aningen för salt – en av få randanmärkningar.

Den sotade sejen (180 kr) har perfekt konsistens och kommer in med blåmusslor, fänkål, ramslök och några droppar Pernod. Rätten är lagad i papper i ugn, ett härligt sätt att gifta ihop smakerna.

Vinerna är utvalda med samma omsorg som råvarorna. Den korta men originella vinlistan är matchad för milda och neutrala smaker. En smal men noggrann spridning på druvorna, med bland annat SP68 på Frapatto och Nero d’avola från den italienska vinmakerskan Arianna Occhipinti som har blivit ett slags omslagsflicka för den ekologiska skolan. En favorit i utbudet är det fränt svavelosande och uppfriskande vulkanvinet från Trenzado, Suertes del Marques, från Teneriffa (105/480) som passar utmärkt till flera rätter. Den umamimättade menyn har också matchats fint mot Bourgognes b-alternativ – med druvorna aligoté och gamay i stället för chardonnay och pinot noir.

Till dessert tar vi en kula vaniljglass (45 kr) och en riktigt välgjord chokladkaka med körsbär, hasselnötter och vaniljglass som pudrats snyggt med körsbärspulver (125 kr). Den förra är hemmagjord och utmärkt för den som inte orkar så mycket mer, den senare en betydligt mastigare historia men den går hem hos KK.

Sammantaget är det en sympatisk liten krog med de rätta ekologiska ambitionerna ända ut i vinutbudet och personal som verkligen gillar sitt jobb. Servisen är dock lite förvirrad vid ett av våra besök. Men det kompenserar man med ett lagom personligt och trevligt bemötande. Cirkeln är också en krog som inte gräver särskilt djupt i plånboken. Den dyraste rätten går på 180 kronor och två äter lätt en trerätters med vin för en bra bit under tusenlappen.

Här slinker vi gärna in när vi har vägarna förbi.

Veckans krogord:Amandinepotatis

Numera finns det betydligt mer än ”fast” och ”mjölig” potatis att välja mellan. I Sverige odlas ett hundratal olika potatissorter. Amandine är en god delikatesspotatis som är förhållandevis fast och som blivit många kockars favorit. Den togs fram i Frankrike under 1990-talet men odlas numera även i Sverige, både som färsk- och som matpotatis. Den har mycket tunt skal och avlång, jämn och lite spetsig mandelform. Amandine utsågs dessutom till Årets potatis för fritidsodlare 2011.