Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Curry som tar indiska köket till nya nivåer

På Indian garden kan man äta exemplarisk mat från det indiska köket. Mycket är snarlikt smakmässigt, men kvaliteten är hög och det finns möjlighet att bli ännu bättre.
På Indian garden kan man äta exemplarisk mat från det indiska köket. Mycket är snarlikt smakmässigt, men kvaliteten är hög och det finns möjlighet att bli ännu bättre. Foto: Krogkommissionen

De indiska köken är förmodligen fler än korvkioskerna på Stockholms gator. Men ambitionsnivån brukar vara låg. Tack och lov finns krögaren­ ­Karim Rezaul, som siktar högre med sin kombination av ekologiskt, vegetariskt och traditionellt indiskt.

4

Britterna brukar skämtsamt kalla chicken tikka masala för sin nationalrätt, och för den som strosat runt i Londons restaurangkvarter eller botaniserat bland halvfabrikaten på Sainsburys är det ingen långsökt beskrivning. Medioker kycklingcurry går att hitta överallt.

Men britterna vet också att behandla det indiska köket med betydligt större allvar och finess. Bara i London finns en handfull Michelin-märkta indiska krogar som framgångsrikt satsar på fine dining i den högre skolan.

Här i Sverige har det hittills varit magert med liknande satsningar. I Stockholm finns det förmodligen fler indiska restauranger än vanliga korvkiosker men knappt någon har andra ambitioner än att servera gurkmejapimpad standardgryta.

Undantaget är Karim Rezaul vars Indian Garden helt klart lyft den indiska kokkonsten till en ny nivå. Ursprungskrogen på Heleneborgsgatan har vunnit DN:s krogpris Gulddraken två gånger, och Karim har själv fått den brittiska prestige­utmärkelsen ”Curry life award of excellence” för sin hemlagade curry­blandning.

För knappt två år sedan öppnade Karim sin första fin-indier på Västgötagatan och nu fortsätter expansionen i två av stadens splitternya stadsdelar, Liljeholmskajen och västra Kungsholmen.

I det sistnämnda området marknadsför krögaren restaurangen som ekologisk med inriktning på vegetariska rätter men det är en sanning med modifikation, visar det sig när KK med möda letar sig fram till ny­etableringen i Essingeledens skugga. Menyn innehåller visserligen fler vegetariska alternativ än brukligt men det är ändå de traditionella kompositionerna som dominerar.

Det indiska köket är knappast känt för sina förrätter, och vår svenska vurm för att äta en trerätters ställer nog till det för flera etniska restauratörer med ambition att anpassa menyn till lokala krav. Ett säkert inledande kort i indiska sammanhang är papadums (39 kr), här föredömligt spröda och omgivna av en snäll yoghurtsås, god chutney och en misstänkt ketchuplik tomatgucka. Riktigt bra är Panch Poran (79 kr) som är mer som en traditionell förrätt, en härlig småhet röra med bland annat kokos och papaya serverad i en friterad brödkorg. Mums även för den som normalt föredrar animaliskt protein. Den ekologiska jätteräkan Lemon grass Jingha (89 kr) är däremot ett mer osäkert kort – vid ett tillfälle exemplarisk, en annan gång grillad till oigenkännlighet, torr som fnöske och sorgligt menlös.

Så fort vi ger oss i kast med huvudrätterna är vi dock beredda att förlåta alla eventuella tillkortakommanden. Vi kommer förmodligen aldrig att få nog av rätter som Koriander Lamb Pudina (259 kr), som är de ljuvligaste lammrack vi ätit på mycket länge och följs av en trevligt het sås med omisskännliga spår av Karims patenterade kryddblandning. Mycket nöjda blir vi även med Garden's Moonlight Shadow (229 kr), en fint avstämd vegetarisk rätt bestående av grillad paprika på en bädd av den mest fantastiska sesamstekta zucchini vi någonsin ätit och förtjänstfullt kompletterad med hemlagad friterad ost, champinjoner och mango. Även en mild Korma i barnportion (95 kr) höjer sig märkbart över det som konkurrenterna lyckas prestera.

Den som efter detta massiva intag har utrymme över kan med fördel snaska på Karims kokoskuddar (79 kr), friterade små läckerheter fyllda med palmsocker och färskriven kokos.

Det är ingen tvekan om att Karim Rezaul, trots den lite högre prislappen än hos standardindiern, lyckats slå an en sträng hos stockholmarna. En vanlig onsdag är det fullt bland borden på Franzéngatan och en strid ström av nyinflyttade hämtar ut påse efter påse med hämtmat.

Men, och det är ingen oviktig invändning, trots det rikliga utbudet av rätter tenderar många att bli ganska snarlika smakmässigt. Karims kryddblandning hyllas med rätta men kan också bli en begränsning. Indian Gardens utpost på västra Kungsholmen är tveklöst på rätt spår men har en liten bit kvar till den allra högsta nivån. Vi tvivlar inte på att Karim strävar dit.

Indian Garden

Adress: Franzéngatan 50
Tel: 08-68 44 94 90
Öppet: Vardagar 11–14, 16–23, lör-sön 13–23
Hemsida: www.indiangarden.nu
Prisklass: Mellan
Ägare: Karim Rezaul

Veckans krogord

Masala
Masala är indiska för kryddblandning och förekommer som tilläggsnamn till en rad indiska maträtter där den mest kända torde vara chicken tikka masala. Kryddblandningen garam masala (garam=het) går numera att hitta på hyllan i närmsta matvarubutik och ingår i många indiska recept. Den traditionella blandningen sägs innehålla kanel, rostad kummin, kryddnejlika, muskot och kardemumma. Kryddan curry är en variant av garam masala där gurkmeja, som ger den karaktäristiska färgen, alltid ska ingå. Den som beställer curry i engelsktalande länder får dock räkna med att få in något som smakar helt annorlunda, eftersom curry är ett samlingsnamn på asiatiska, rikt kryddade och såsbaserade grytor.