Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

De fick Gulddraken 2013

Esperanto tog hem årets Fynddrake för sitt halva vinpaket med motiveringen ”Så att man kan smaka på alla viner utan att bli så berusad att man glömmer vad man druckit.”
Esperanto tog hem årets Fynddrake för sitt halva vinpaket med motiveringen ”Så att man kan smaka på alla viner utan att bli så berusad att man glömmer vad man druckit.” Foto: Anna-Lena Mattsson

Rätter som får dig att kippa efter andan. Mat som tillagas över öppen eld. Det var något som gav utdelning när årets Gulddrakar delades ut på torsdagen.

Stockholms främsta krögare var samlade på Café Opera i går för att få veta vem som är bäst. Det kom inte som någon överraskning när Jeanette Bonnier presenterade vinnaren:

– Dagens Nyheters Gulddrake i kategorin lyxkrog går till Frantzén/Lindeberg.

Björn Frantzéns och Daniel Lindebergs matsal har två stjärnor i Guide Michelin och har varit nominerad till Gulddraken många år.

– Men först var de för lekfulla och sedan för seriösa, säger DN:s matskribent Elin Peters. Det är små marginaler som avgör, men nu har de gjort allt rätt. Det är imponerande. De är osannolikt kreativa och ändå får de allt att passa ihop.

Även den brittiske krogkritikern AA Gill är lyrisk.

”Köket har redan kramats ihjäl av internationella matbloggare. Här får du en serie rätter som får dig att kippa efter andan, le och jubla, men det upphör aldrig att vara en middag.”

– Ju finare krog, desto viktigare är servicen, säger Elin Peters. Den är en förutsättning för upplevelsen.

I kategorin ”Mellan” gick Gulddraken till Ekstedt.

– Hos honom tillagas allt över öppen eld. Allt utom glassen, säger Elin Peters. Han har hittat en kärna i matlagningens konst som ligger nära honom själv. Det är en speciell upplevelse när man ser hummerstjärten hänga där i skorstenen. Och mumsigt!

I kategorin ”Budget” gick Gulddraken till Speceriet, en bakficka till förra årets lyxvinnare Gastrologik.

– Mat i högsta klass som serveras vid långbord i en avslappnad miljö, säger Elin Peters.

Fynddraken gick till Esperanto.

– För deras halva vinpaket så att man kan smaka på alla viner utan att bli så berusad att man glömmer vad man druckit, säger Elin Peters.

Barpriset gick till ”Tjoget” för deras ambitiösa cocktailsatsning.

Gulddraken lyx  till Frantzén/Lindeberg

Gulddraken mellan  till Ekstedt

Gulddraken budget  till Speceriet

Gulddraken bar  till Tjoget

Gulddraken fynd till Esperanto

AA  Gills gästdrake till Frantzén/Lindeberg