Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/dirty-vegan-bakismat-helt-utan-animaliska-inslag/

Äta ute

Dirty Vegan: Bakismat helt utan animaliska inslag

Veganska burgare, kebab roll, mac'n'yeezus, fries med mera på Dirty Vegan. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. Dirty Vegan erbjuder ett alternativ till de veganer som längtar efter flottig bakismat snarare än fräscha hälsotallrikar. 

Rätta artikel

Gänget bakom mångas brunchälskling, Greasy Spoon på Tjärhovsgatan, har startat ytterligare ett ställe med inspiration från amerikansk comfort-food. Nya Dirty Vegan, granne med Stora Blecktornsparken, har en meny som andas snabbmat på klassiskt diner-manér. Men namnen, som buffalo wings, mac’n’yeezus och dirty chicken burger, döljer veganska rätter helt utan animaliska produkter.

Med koncept som är antingen utstuderade eller tokslappa går det att förstå veganskeptiker. Veganmat associeras ofta med ett av två alternativ: hipp hälsomat med råkostbaserade sallader, gärna med betor, hummus och frön, ”bowls” med vegoyoghurt eller chiaröror, övernattenhavregryn och frukttoppning – eller trötta halvfabrikatlösningar som sojakorvar, vegonuggets eller quornschnizel.

De veganer som suktar efter junkfood och/eller bakismat snarare än hälsomat har nu fått en utväg, och kan med en menande blick peka i riktning mot hörnet Södermannagatan/Ringvägen. 

Dirty Vegan är konsekvent inrett i olika nyanser av brungrått: väggar med rå puts, fasta möbler i bås och bar, och befolkas av en övervägande ung publik. Mitt på bardisken tronar en Musse Pigg i hårdplast. Ett extra plus för taket: ovanför baren sitter en ljusmosaik av kvadrater; i salongen ett icke-insmickrande men föredömligt akustikdämpande material. 

Dirty Vegan ligger i hörnet Södermannagatan/Ringvägen. Foto: Krogkommissionen

Fun fact 1: En av toaletterna kör dubbelt. 

Fun fact 2: En rökmaskin, av det beskedligare slaget (vi pratar inte Punk Royales Lützendimma), pumpar då och då ut lite stämningsskapande rök.

Läs mer: EU-förslag om att vegansk korv måste byta namn 

De cocktails (119 kr) av klassiskt snitt som vi beställer kommer vid ett av två besökstillfällen först när maten redan står på bordet. Det är ordinära drinkar, så när som på Margaritan, som höjer sig över mängden. Väntetiden gör inte heller så mycket då spritiga drinkar passar rätt bra till allt det feta och friterade som står på menyn. Bortsett från pickles (29 kr), tre goda, precis lagom sura och härligt krispiga inlagda gurkor, snålas det inte på kalorierna.

Som förrätter eller plockmat presenteras till exempel som sagt buffalo wings (69 kr), en skål med bitar av spänstig blomkål i tjockt orangefärgat frityrtäcke, i en simmig, väl flottig sweet chili-sås. Popcorn chick’n (75 kr) är också friterade bitar, som doppas i valfri dressing, exempelvis en ganska tam, lite örtig ranchdito. Bitarnas innehåll är baserat på seitan, en ljusfärgad produkt som är tuggigt seg i konsistensen och som i princip består av gluten (och som därför ofta får spela rollen av fågelkött i vegovarianter av kycklingrätter). Mac'n'yeezus (79 kr) är en liten skål makaroner – vid ett tillfälle al dente men vid ett annat tillfälle helt överkokta – med obestämbar ostsmakande sås, och friterad lök med lite sting på toppen.

Flera burgare finns att välja mellan. Mushroom burger (129 kr) är en duktigt knaperfriterad panerad ostronskivling, som lagts mellan fluffiga halvor hamburgerbröd, med några riv råkost och veganmajonnäs på miso och ingefära. Av svampen märks inte mycket, desto mer av frityr och kryddning, men som burgare är den inte fel. 

3 onion burger, 119 kronor. Foto: Krogkommissionen

3 onion burger (119 kr) samlar karamelliserad, picklad och färsk lök i en anrättning med tryffelmajonnäs. Inte helt tokigt, men man bör vara en riktig lökafficionado för att inte tröttna före sista tuggan.

Kökets fries (39 kr för vanliga, 45 för sötpotatis) beställs separat, och gör ingen runt bordet besviken: tunna, lagom salta, inte för flottiga. En liten sallad (30 kr) är tomat, romansallad och rödlök, men då den är dränkt i ranchdressing är den inte vidare uppfriskande.

Kebab roll (135 kr) är en rejält massiv burrito med en proteinbas på ”shawarma-style chickn” på soja och vete, med coleslaw på rödkål, färska tomater, lök, koriander och vitlök. Picklad grön chili ger rullen ordentlig hetta. Detta är en hyfsat fräsch och mer behagligt mättande rätt men också rejält hårdsmält för eventuellt känsliga magar. 

En annan rätt som kan äventyra kroppens inre är den riktiga fettbomben yeezy sticks (79 kr) , ett försök att kopiera de populära friterade mozzarella sticks. Den hårdfriterade ”osten” är gjord av kokosolja smaksatt med cheddararom. Det är och känns väldigt artificiellt. Cashewnötter får man inte heller vara känslig för, en stapelvara i köket, som ingår i såser med mera.

När det har blivit dags för efterrätter är vi så mätta, särskilt på friterat, att vi inte orkar mer av den varan. Vi har dock få val. Donuts (49 kr) går att få med socker eller kolasås; degen saknar tyvärr den förrädiska lätthet en munk kräver, och bjuder i stället på tungt, växande tuggmotstånd. Jordnötssmörkaka med glass (69 kr) är två stenhårda cookies som måste innehålla åttio procent jordnötssmör, och är kraftiga därefter, med ett tunt lager amerikanskt gräddig vaniljglass emellan. 

Donuts med socker, 49 kronor. Foto: Krogkommissionen

Inte heller dryckeslistan har fått någon ordentlig kärlek. Ett par fatölsalternativ (68 kr/72 kr) eller två varianter på flaska, glutenfri Mikkeller (69 kr) eller som alkoholfritt alternativ för 47 kr. Varning för Fizzy white on tap (69 kr), billigt vitt vin med kolsyra. Dubbelvarning för husets röda för 79 kr/390 kr. Det sägs vara ekologiskt men kan ändå vara Söders värsta skräpvin och då ligger det ändå en rad riktiga sunkkrogar mitt över gatan. 

Servisen är å andra sidan mycket vänlig och familjär, men tämligen ouppmärksam. 

Dirty Vegan skulle kunna putsa på en del detaljer i sitt koncept, men en krog som breddar utbudet av veganmat, som fungerar för blandade sällskap av veganer, vegetarianer och köttätare – och som dessutom klimatsmart nog tar stort ansvar för att minska såväl matsvinn och engångsartiklar är utan tvekan ett spännande tillskott i Stockholms krogvärld.

Läs fler av Krogkommissionens tester