Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Dogfood och Omnipollos hatt: Snabbmat med stil

Krogkommissionen. För den som söker mycket njutning för pengarna finns flera bra alternativ i Stockholm vårvintern 2018. Krogkommissionen har ätit korv på Dogfood, pizza på Omnipollos hatt och testat en och annan öl.

Betyg 4 och 5

DOGFOOD

Adress: Industrigatan 2.

Hemsida: http://www.dogfood.nu/  

Öppet: Tis–tor 17–22, fre 11–14, 17–23, lör 12–23.

Prisklass: Budget. 

Betyg: 4


OMNIPOLLOS HATT

Adress: Hökens gata 1.

Tel: 08-760 83 84 99

Hemsida: http://www.omnipolloshatt.com/  

Öppet: Alla dagar 12-01.

Prisklass: Budget. 

Betyg: 5

Att ”kunden har alltid rätt” visste affärssnillet Harry Gordon Selfridge Sr redan 1909 när han öppnade sitt berömda varuhus på Oxford Street i London.

Den som knör in sig på hantverksöl- och finpizzahaket Omnipollos hatt på Södermalm påminns om att det fortfarande är en sanning – på många olika sätt.

Det handlar till exempel om att matgäster förr eller senare hittar till de etablissemang som levererar mest njutning för pengarna. Inte minst när njutningen kostar en hundring eller två.

På Hökens gata 1 finns en avskalad minikrog, med möjlighet till inbjudande barhäng, som gör allt rätt. Varumärket är en remix av ordet “omnipotens” (allmakt) och ”pollo”, spanska för kyckling. Det är ständigt tjockt med gäster, och framgången bygger på tre hörnstenar:

Här serveras mycket god öl. Bakom baren finns en generös sortering av de egna, numera välkända, ölsorterna. Ett roligt exempel, för den som vill ha ett promillelågt läskalternativ, är Peach Candy Popcorn Sour med en syrlig, isig slush på toppen (43–65 kronor). Dessutom serveras brygder från andra tillverkare, som Superstition Grand Cru Berry, en promillestinn brygd från Arizona som fyller både glas och gom med smultron-, björnbär- och honungstoner (99 kr).

Den som aldrig tagit en tugga nygräddad nr 3-pizza (100 kronor) har en sensation till vrakpris att se fram emot.

Här bakas några av Stockholms allra bästa pizzor. Ur krogens spejsiga vedugn i lokalens bakre del dras den ena drömpizzan efter den andra fram. Den som aldrig tagit en tugga nygräddad nr 3-pizza (100 kr) har en sensation till vrakpris att se fram emot. På denna varma brödrundel vilar lika delar potatis, holländsk Hommage-getost, sardeller, Gordal-oliver från spanska Sevilla och rosmarin. Syra, sälta, smörighet, krispighet och så rosmarinens barriga blommighet som fulländar smakfesten. Alltsammans till kostnaden av en större Donken-meny. För en tjugolapp till landar pizza nr 7 (120 kr), en köttig chorizo-variant med tumstora bitar av de illröda, urgoda, korvarna tillsammans med buffelmozzarella, tomat och så en näve milda pimentos de padrón från spanska Galicien.

Vid ett av Krogkommissionens besök en söndagskväll gästas Omnipollos hatt av de skånska barbecuekungarna från Holy smoke som gjort en tillfällig, fredlig take over av pizzamenyn, vilket säger en del om hur trendkänsligt det här hålet i väggen är. Deras olika pizzatoppningar är lika drömgoda, som till exempel den sydstatsdoftande grillade grisnacken med äpplecidervinäger, spetskål och picklad ingefära (130 kr) eller det köttfria alternativet med lika god rökig sås, men till frasig grönkål, picklad rödkål och fänkålsslaw (110 kr). En sensation som tar en direkt till de vegetariska pizzornas himmel.

Sist men inte minst. Här är servicen perfekt. Trots att man i regel får armbåga sig in genom dörren får man direkt ögonkontakt med personalen bakom baren där mat och dryck beställs. Servicen är effektiv, vänlig och man behöver inte vänta länge på beställningarna.

Gästerna, mellan 25 och 35 år, kan vara Stockholms mest homogena. Det är en skog av hipsterskägg och stickade mössor i lokalen. Men det hindrar inte att fredagsmyset helt enkelt inte myses bättre än så här, vem man än är. Och för den som inte har tålamod att vänta på ett av de små eftertraktade borden finns hela pizzamenyn för avhämtning.

Nästan lika träffsäker snabbmatsförnyare är nyöppnade Dogfood på Industrigatan 2, beläget i ett lågmält kvarter på Kungsholmen ovan Karlbergskanalen. En snyggt sent-sextiotals-stajlad snabbmatsrestaurang med långsträckt bar och eleganta träpaneler i tobaksbruna jakarandatoner.

Bakom satsningen finns Jon Widegren som med sin succé-diner Flippin’ Burgers och Lådan redan demonstrerat att renodling och prisvärdhet lönar sig rejält.

Hur noga denne krögare är med detaljerna framgår av Dogfood-menyn. Den rymmer både ekokött från Gårdssällskapet, Nibble gård, Gröna Gårdar och kyckling från skånska Reko liksom fläskkorv från Korvhantverk Stockholm och ekologiskt korvbröd från mästerkonditorn Magnus Johanssons bageri. Att mjukglassen med kaksmulor och kolasås från Pärlans konfektyr (40 kr) rörts ihop på Fryst, Stockholms bästa glassbar, förvånar alls inte.

Tre sorters kycklingvingar erbjudes just nu, den klassiska Buffalo-varianten har den rätta svidande syrligheten som utmärker anrättningen och serveras med en aningen svag blåostdressing och lite picklad selleri som skurits till slantar. Utomordentligt gott är det, men onödigt snål tilldelning av kyckling.

Fundamentet här är ändå korvarna. De serveras för närvarande i sju varianter. Ballpark (85 kr) är en nötkorv toppad med gurkrelish, dillpicklad gurka, feferoni, tomat, silverlök, senap och sellerisalt. Chizzo (90 kr) är lika god: kryddig chorizokorv med smakrik chimichurri och friterade löksmulor.

Vårvintern 2018 behöver man uppenbarligen inte gräva stora hål i plånboken för att bli väl omhändertagen på krogen.

Tillsammans är det frisk fastfood med begåvade smakbrytningar som kan stadgas upp till en hel varmrätt för den som tar in husets rejäla fat sötpotatis-frittar (35 kr) med utmärkt krispighet, en krämig, klassisk coleslaw (40 kr) eller perfekt friterade lökringar med smältande innehåll (60 kr).

Den enda missen är den friterade vegokorven Updog (85 kr) som bygger på sötpotatis med sesamfröhölje. Tyvärr lika smaklös som stabbig under sitt läckra täcke av picklad morot, rättika, gurka och koriander

Den BBQ-benägne väljer en än matigare 24 Hour Chilidog (90 kr). Ovanpå nötkorven vilar ett par rejäla slevar långkokt bringa i sällskap av barbecuesås jämte gräddfil, silverlök och senap. Den är som gjord för att sväljas ner med ett glas blaskig amerikansk Miller-lager (50 kr).

Dryckesmenyn rymmer i övrigt mer förfinade ölsorter, som till exempel kollegorna på Omnipollos dubbel-IPA Fata Morgana (85 kr) eller en Voodo Ranger-pale ale (75 kr) från New Belgium. Rom & Cola-groggar fås för 110 riksdaler, alkoholfria sorter och fyra olika naturvin på glas och flaska i rimligt prisläge är andra alternativ till maten. Naturligtvis finns det också trendriktig hantverksläsk för 40 kr med bland annat smak av rabarber och ingefära.

På Instagram beskriver Widegren hur idén bakom denna nysatsning växte från att vara enbart en korvkiosk till något mer: ”Vi ville fortfarande vara korvkiosk. Men nu har vi klippt oss och skaffat krog. Vi har byggt ut menyn, det blir bordsservering, fler fatkranar, mer service, mer mat, mer kul”.

Det är inte utan att de glada ambitionerna känns i luften på Dogfood. Dessutom är servisen här lika flink och sympatisk som på Omnipollos hatt. Vårvintern 2018 behöver man uppenbarligen inte gräva stora hål i plånboken för att bli väl omhändertagen på krogen.

Läs fler krogtester

3 krogar som hämtat inspiration från Asien

Att låta japanska smaker möta nordiska råvaror är trendigt just nu. Här är exempel från de senaste årets tester.

1. Ichi: Japan möter Norden i spännande rätter

Bakom den anonyma dörren på Timmermansgatan ligger en liten pärla. Servering och smaker på Ichi visar på en stabilitet som gör att gästerna kan slappna av och bara njuta. Gulddrakenominerad.

Hemsida: https://ichisthlm.se Prisklass: Mellan.

2. Sushi oi: Exklusivt, sensuellt och sagolik sushi 

På Sushi oi lyfts beprövade sushikombinationer till nya sagolika nivåer. Resultatet är både exklusivt och sensuellt. Krogkommissionen stortrivs i den lilla lokalen som blott mäter 18 kvadratmeter. Gulddrakenominerad.

Hemsida: http://www.sushioi.se Prisklass: Mellan.

3. Tak: Storsatsning med svindlande utsikt

På trettonde våningen huserar restaurang Tak med en läckert urban känsla. Här serveras rätter på nordiska råvaror med japansk inspiration. Gulddrakenominerad bar.

Hemsida: https://tak.se/#restaurant-bar Prisklass: Mellan.