Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Eatnam: Tveksamt om ”mormor i Saigon” hade blivit nöjd

Krogkommissionen. Det är tveksamt om ”mormor i Saigon” hade blivit nöjd med dessa överkokta nudlar och smakfattiga rätter som serveras på Eatnam.

2

EATNAM
Adress: Odengatan 85.
Telefon: 08-30 51 30.
Hemsida: eatnam.se
Öppet: Mån–fre 11–22, lör 12–22, sön 12–21.
Prisklass: Budget.

Att slå sig för bröstet på sin egen hemsida kan ha sina risker. Även om en hel del storytelling är väl genomskinlig, inte minst i krogbranschen där persongalleriet ofta består av uppdiktade förfäder, fiskare och bönder.

Eatnams sajt ger intryck av att man serverar mormors favoriträtter från Saigon. Här tas inga genvägar, utan allt lagas från grunden, läser vi oss till. Buljong med färska örter och fisksås är återkommande ingredienser. Sedan beskrivs hur man i Vietnam kan tillbringa en ledig dag på vespan genom att kryssa mellan olika favoritrestauranger för att äta små fantastiska rätter av olika slag.

Storyn väcker onekligen associationer till kulinariska utflykter i det vänliga Vietnam: En doft av citrongräs, av ingefära, mynta, koriander och lime, odören kring små fabriker där fisksås jäser i tunnor utomhus, aromen från krabbkoken på de otaliga skaldjursrestaurangerna längs kusten.

Förväntningarna är alltså höga när vi besöker budgetvietnamesen Eatnam i en nyrenoverad, generös lokal i bästa läge vid nya Odenplan. Trots en strid ström av besökare som bara ska hämta mat, är det ofta fullsatt och sorlet bidrar till en mysig atmosfär.

På menyn står bara åtta rätter, vilka strax visar sig vara snarlika. Det finns bara en enda soppa trots att det på hemsidan står att familjen bakom restaurangen älskar soppor så mycket att de kan äta dem till frukost, lunch och middag. Att man beställer vid disken och får med sig en numrerad vietnamesisk bordsflagga befäster känslan av lunchrestaurang.

Vi börjar med goi cuon, färska vårrullar med räkor (70 kr), en vietnamesisk klassiker som serveras med en flaska hoisinsås. Basen i det kinesiska originalreceptet till den mörka, trögflytande såsen är fermenterade bönor. Den används bara i södra Vietnam där den ingår i dippsås. Här får gästen försöka blanda till sin egen dipp med hjälp av fisksås och Srirachasås. Rullarna är fräscha och krispiga men innehåller nästan bara risnudlar, morötter och isbergssallad, räkorna är ransonerade (jämfört med de förföriska bilderna på hemsidan) och tofun torr och trist.

Vi testar också cha gio, friterade vegetariska vårrullar (70 kr) som är gjorda på tarorot som påminner litet om kålrot. Vi lindar in de härligt krispiga rullarna i isbergssallad innan vi dippar dem och avnjuter dem med god aptit.

Det är när vi sätter skeden i nudelsoppan pho (135 kr) med biff som vi blir betänkliga. Rätten beskrivs som ”en fantastisk soppa med en grund på oxsvansbuljong”, tillagad med omsorg och väldigt smakrik och het. Men buljongen är så tunn att vi måste addera en hel del fisksås och hoisin för att få upp smaken. I Vietnam hade soppskålen varit fylld av kött och grönsaker. Här är bulken risnudlar.

Med sin sparsamma användning av olja och mejeriprodukter, rikedom på grönsaker och örter, brukar det vietnamesiska köket betraktas som ett av världens mer hälsosamma. På Eatnam tycks man snarare vilja bryta traditionen genom att servera berg av överkokta nudlar.

Efter soppan hugger vi in på bunt ga xao sa, en nudelrätt med kyckling marinerad i citrongräs (135 kr). Det liknar soppan; vattnig buljong, snålt med små kycklingbitar utan textur och ett berg av – överkokta nudlar.

I ren desperation beställer vi com thit nuong, grillad fläskkarré (135 kr). Eftersom vi fått så mycket sladdriga nudlar ber vi om extra grönsaker i stället för ris.

Det visade sig komma ännu mer isbergsallad och dessutom några smaklösa tomatskivor, som om vi stod på gatan med en snabbkebab i handen.

Bo kho, biffgryta med risnudlar (145 kr), är ”köttigare”, men grönsakerna inskränker sig till en morotsbit och nudlarna har fått gul färg av gurkmeja. Grytbasen ska vara oxsvans men smakar dessvärre mer av buljongtärning eller köttextrakt.

Att välja dryck på Eatnam går snabbt. De två vinerna är snabbt glömda; en syrafattig, lite väl söt och blommig Essence Riesling och ett slätstruket rött med saftsmak från Languedoc, Garson Merlot Syrah. En kall öl, Saigon eller en Singa, är det enda rätta här.

Che (45 kr), är en bananpudding med kokosmjölk, nötter och bitar av taro. Som förtjockningsmedel har man använt tapiokamjöl. Resultatet är en grå gröt som varken tilltalar ögat eller gommen.

Som kulinarisk upplevelse är Eatnam ett antiklimax, kanske särskilt för den som älskar det vietnamesiska köket och minns gamla Hanoi, har varit på Noodle House och Minh mat, Eatnams närmaste konkurrent.

Med detta sagt kan den vänliga och effektiva personalen säkert bidra till att krogen blir ett attraktivt lunch- och hämtmatställe, inte minst när Odenplan snart blir en knutpunkt i Storstockholms utbyggda lokaltrafik.

Läs fler krogtester här

Krogordet.Srirachasås

Srirachasås har blivit ett slags ketchup för vuxna: extremt uppskattad och man kan ha den på vilken mat som helst. Om man gillar starkt vill säga. Den är rejält het, och görs på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt.

Den kommer ursprungligen från Thailand, och sägs vara är uppkallad efter kuststaden Si Racha. Den sort som tagit Västerlandet med storm pryds av en tupp, och kallas ibland skämtsamt för ”tuppsåsen”.