Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/en-matfestival-for-alla-med-oppet-sinne/

Äta ute

”En matfestival för alla med öppet sinne”

Festligt, folkligt, fullsatt – Smaka på Stockholm lockar i snitt 350.000 besökare. Foto: Magnus Hallgren

Snart är det dags för alla nyfikna läckergommar att sammanstråla i Kungsträdgården för årets upplaga av den stora matfestivalen Smaka på Stockholm. För 28:e gången i ordningen så bjuds det på nya, spännande rätter, underhållning och matmingel. 

Hållbarhetstemat håller i sig, Smaka på Stockholms engagemang i hur vi ska äta och producera hållbar mat i framtiden har ökat och är större än någonsin. Allt som händer på festivalen ska genomsyras av miljövänlighet, både för människan och för planeten. Årets teman är därför mat och hälsa, mat i den framtida staden, framtidens matprodukter och zero waste, alltså att festivalen siktar på att inte slänga någon mat. 

– Mat är framtidens nyckel till hållbarhet och hälsa, säger Anders Sewerin, en av grundarna till Smaka på Stockholm. En av våra viktigaste uppgifter är att inte enbart leverera det som förväntas av oss utan att också överraska, förhoppningsvis förväntar sig inte besökarna allt det som vi visar upp i Kungsträdgården. 

De fem festivaldagarna kommer innehålla många olika möjligheter att bli inspirerad och lära sig mer om framtidens mat, begreppet foodtech och om ny, innovativ matproduktion. Förutom att restauranger och foodtrucks har minst en ”framtidens rätt” på menyn så finns start-ups, föreläsare och kockar från hela världen på plats. Besökarna kan delta i workshops med stjärnkockar och laga mat på ”räddad mat”, matrester och överblivna råvaror från festivalen.  

Läs mer: Festival med målet att ingen mat ska slängas

– Smaka på Stockholm är en matfestival som är till för alla som har ett öppet sinne inför hur man kan förändra sina matvanor och lära sig att göra smartare val. Dagens matsystem är erbarmligt dåligt och det kan till exempel vara svårt att veta hur man ska handla rätt i en livsmedelsbutik. På festivalen kan man ta tillfället i akt att prova framtidens matprodukter, lära sig att använda det man redan har hemma på nya sätt och hur man kan spara pengar på att äta hållbart, säger Anders Sewerin. 

Anders Sewerin är en av grundarna till Smaka på Stockholm.

Stockholm har som ambition att bli en så kallad Future Food City och foodtech- branschen växer så det knakar. Många lokala företag har profilerat sig genom att kombinera tekniska lösningar med närodlad matproduktion, Smaka på Stockholm vill påverka utvecklingen framåt och hoppas både kunna influera och inspirera de 350.000 årliga besökarna.  

Elin Peters: Nya utmaningar för en modern matfestival

Läs mer: Så smakar sci fi-maten – recept på Yodas gröna gryta

– Stockholmarna är några av de mest krävande konsumenterna i världen när det gäller hälsa och hållbarhet. Vi som bor här är oerhört intresserade av hållbarhetsfrågor om man jämför internationellt. Smaka på Stockholm ska vara en relevant matfestival för stockholmarna som besöker den, men också för de utländska besökare som vill hålla sig uppdaterade om vad som händer här. Vårt tema med god, hälsosam och hållbar mat drivs också framåt av stockholmarnas engagemang för bra mat, säger Anders Sewerin. 

Här hittar du hela programmet till Smaka på Stockholm