Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Enastående krogupplevelse till fyndpris

Foto: Thomas Karlsson

Sagolikt genomtänkt matlagning, härlig service och mycket hjärta. DN:s Krogkommission är lyrisk över den lilla krogen som gör allt rätt.

5

Som krogkommissionär är det lätt att bli upptagen av detaljer. Den möraste styckningsdetalj kan skämmas av ett slarvigt vinförslag. En underbar sittning under stenvalv och i stearinsken kan omintetgöras av slapp servis – eller en lågambitiös brödkorg. Klumpiga försök att truga på en dyra rieslingar på glas utan att nämna prislappen skämmer vilken enastående köksinsats som helst.

Djävulen sitter som bekant i detaljerna.

Efter några år som kommissionär utvecklar man ett varningssystem för detta. Brister i det lilla är nästan alltid resultatet av stora och övergripande problem i en matsal.

Sådana brottas inte Gastrologik med. Gastrologik är en enastående krogupplevelse till fyndpris - ett pris som vi befarar snabbt kommer att stiga i takt med ställets ryktbarhet.

Utöver en sagolikt genomtänkt matlagning och vision slås man som gäst av denna restaurangs precisa tilltal i både bemötande, logistik och ambience. Det här är just nu inte bara en av Stockholms allra bästa restauranger, den drivs dessutom med hjärta och en smittande vilja i servisen. Att prestera kokkonst på en internationell nivå är dessvärre inte alls någon garant för förmågan att få gäster att trivas och må genuint bra. Flera av Gastrologiks konkurrenter borde fundera på detta.

Kanske är de fasta menyerna ett uttryck för detta helhetstänkande.

Den som stiger in på Gastrologik, slår sig ned vid ett bord innanför de svala gardinsjoken och öppnar menyn finner två blanka sidor. Nåja, helt blanka är de inte. Längst ned på den högra sidan, med minimal text, hittas de två alternativ restaurangen har att erbjuda: En trerättersmiddag för 695 kronor, en sexrätters för 995. För den som nöjer sig med tre väntar ändå ett bordsfyrverkeri i smått som stort, kallt som varmt. Ömsom större rätter, ömsom pyttiga amuser.

Vi har njutit briljant glass på palsternacka, en knaprigt friterad boll fylld med smält älgmule(!), torkad rödkål, tapioka med Karl Johansvamp, rostad pumpakräm, picklad pumpa, storslagna hjortfiléer med rödbetsjuice, rödbetssorbet, surdegsfriterad långa, fantastiska bröd med nykärnat smör, grillade lökar med syrad grädde, grisblodsflarn, parmesankräm med Gotlandstryffel, rådjursryggar med syrad rödkålscoulis, blancherad rosésallad, blodgrapesorbet och en svindlande läcker chokladvariation i olika texturer som somliga kommissionärer skulle kunna bryta mot andra avdelningen av brottsbalken 1962:700 för.

Presentationerna är genomgående finessrika och bildsköna, utan att bli fjompiga. Vi har fått anstränga oss för att finna annat än randanmärkningar på denna närproducerade, landsbygdskramande, matlagning och konditorkonst signerad Jacob Holmström och Anton Bjuhr.

Här är det maten som står i centrum och tillagas i ett öppet kök (som hade vunnit på ett bättre fläktsystem). Inredningen – ett verk av Malmöarkitekten Jonas Lindvall – är sober, nästan väl dämpad tills man baxar upp den maffiga mässingsklädda dörren till toaletten och plötsligt befinner sig i Stanley Kubricks rymdfilm ”2001: A space odyssey”. Kul! Servisen är dessutom mat- och vinkompetent, men utan behov att visa det i en sådan omfattning att maten hinner kallna. Här lyssnas önskemål och förväntningar in. Restaurangen finns för gästen. Inte gästen för restaurangen. Gastrologik har hittat formeln till hur en riktig guldkrog i Sveriges huvudstad skapas.

Krogkommissionen 16/12 2011

Fotnot. Gastrologik har julstängt mellan 23 december och 2 januari.

Gastrologik

Adress: Artillerigatan 14.
Tel: 08-662 30 60.
Öppettider: Lunch, tis–fre 11.30-14. Middag, tis–lör 18-00.
Prisklass: Lyx.
Hemsida: www.gastrologik.se
Kökschefer: Jacob Holmström, Anton Bjuhr.