Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Exotisk men tam kines

Pekingankan är en trevlig pysselrätt.
Pekingankan är en trevlig pysselrätt. Foto: Roger Turesson

Krogkommissionen gör tummen upp för marinerade ankhuvuden och frästa tarmar, men finner initiativet mer kul än gott.

3

Den stockholmare som någon gång ätit konstfärdigt tillredd kinamat och vet vilka skatter detta rika och mångskiftande kök rymmer har många skäl att vara nedstämd över tillståndet i den svenska huvudstaden. Få saker är så sorgliga som de Fyra små rätter-bufféer som lejonparten av innerstadens kinakrogar serverar. Undermåliga ambitioner, undermåliga råvaror. Resultatet är bristfällig bukfylla på lika delar frityr och unkna E-ämnen. Att de allra flesta av dessa matsalar i regel dessutom är ekande tomma gör ofta upplevelsen än mer beklämmande.

Situationen är så deprimerande att Krogkommissionen numera glädjer sig åt minsta ansats till vilja och omsorg inom genren. Guldankan i Hornsgatans västra sluttning är mest därför en liten strimma av hopp för den som fortfarande drömmer om forna långsittningar på Leungs. Restaurangens inredning går i tegel, dimmade armaturer och vita dukar, både sobert och närmast flott - något som ju inte utmärker det gängse Hornstullshaket. Dryckeslistan är den förväntade och servisen uppmärksam och vänlig.

Hit söker sig ett brett urval hungriga i vardagskläder som vill äta utrikeskost till rimliga priser. Menyn omfattar nätt och jämt habila varmrätter som en “Pekingkyckling” (178 kr) i uppenbar avsaknad av just den personlighet och attityd som vi saknar. Eller desserten “Säsongens frukter” (88 kr), ett fat snålt upplagda skivor frukt av exotiskt och synnerligen icke-exotiskt slag. På en trottoarpratare utanför entrén erbjuds "kvällens tips", räkor med grönsaker (138 kr) som är en generös mängd räkor tillsammans med paprika i olika färger. Såsen bjuder lite chilihetta men är trots det på gränsen till menlös.

Gladare blir vi vuxna av de mer udda anrättningar som servitriserna kallar “kinesisk husmanskost”. En liten förrättstallrik knaperstekta grisöron som mjukats upp i marinad bärs fram i tunnskivad form ihop med saltstark och mustig dipp. Denna Qian Ceng Cui Er (56 kr) liknar mest en finhyvlad kalvsylta, men smakar distinkt nasse. Öronrätten smörjer upp gommen med en sällsynt efterhängsen smak av rå svål. Spännande. Husets smakrika fläskkött med vitlökssås för 58 prisvärda kronor bjuder den vita lökens vänner på en rejäl förrättsomgång svavelämnen. Här visar köket prov på uppfriskande självförtroende. Den som suktar efter hetta anbefalles varmt att testa restaurangens verkliga snackis, som det heter i kvällspressen: Gong Fu Fei Chang - just det; frästa gristarmar under ett massivt täcke av rostad röd chili (222 kr). Hundvänner är i regel bekanta med kokt komage, vomm, som proteinkälla i vovvars matskålar. Till denna rätt har kocken sökt sig till nästa del som sysslar med att ta hand om det vi äter. För den borne falurings-ätaren torde den lätta latrintonen i eftersmaken bromsa entusiasmen en aning. Det är en lite instängd tarmton som oundvikligen påminner en om råvarans ordinarie verksamhet. Om man emellertid uppskattar denna aromatiska rättframhet så levererar detta uppskurna tarmpaket dessutom en läcker bitighet som ihop med den offensiva pepparfruktens svettdrivande kvaliteter gör den väl värd att beställas in. Som komplement finns också en annan varmrättsvariant för den som vågar trots namnet lite tveksamma associationer: “Lättfrästa gristarmar i brunsås”...

Som restaurangnamnet antyder satsar man här också på anka. Ett flertal ankrätter står på menyn men i centrum är den klassiska Pekingankan. Ofta måste den förbeställas men här står den ständigt på menyn. Den hela ankan tillreds enligt konstens alla regler, trancheras i matsalen och serveras med ångade pannkakor, strimlad gurka, salladslök, söt sås och strösocker. Servitrisen förklarar ingående hur man ska rulla in ingredienserna i pannkakan och doppa i sås eller socker. En halv anka (400 kr) räcker till 1-2 personer. En hel anka får man just nu till reapriset 590 kronor, ordinarie pris är 1180 kronor. Det är ett pyssel som skulle passa perfekt som fredagsmys och smakar gott - men inte mer. De ångade pannkakorna är trots att de är ultratunna, lite degiga i smaken och både pannkakor och grönsaker är snålt tilltagna.

Om vitlöksattacken, ankan och tarmkalaset inte räcker som samtalsämne på nästa afterwork-mingel rekommenderar KK Guldankans sojamarinerade ankhuvuden för ynka 28 kronor (glöm inte att mobilfotografera ett bildbevis): Kökschefen levererar en förrättsassiett kluvna fågelskallar som antagit en ljusbrun färg i sojabadet. Social mat är det; blotta anblicken är ett samtalsämne och det tar tid att pilla och gnaga loss det lätt hönssmakande köttet från ankkranierna. Sannerligen inte den läckraste fågelrätt vi njutit, men bra valuta för kosingen och estetiskt minnesvärd. För den som är nere med den globalt inflytelserika krogtrenden att miljökorrekt äta från-svans-till-nos är dessa pippihuvuden förstås dessutom en svårslagen trofé.

Krogkommissionen 4/11 2011

Guldankan

Adress: Hornsgatan 136
Tel: 08-84 56 11
Öppettider: Mån–tor: 11-14, 17-22, fre: 11–14, 17–23, lör–sön: 12–22
Prisklass: Mellan
Hemsida: guldankan.se
Betyg: 3