Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Fandado: Fusionmat och kvarterskrogshäng på esperanto

Krogkommissionen. I den nattklubbsliknande lokalen ett stenkast från Hammarby allé talas ett slags kulinariskt universalspråk (med viss övervikt åt det asiatiska). Men även om mycket är bra på Fandado finns utrymme för finslipning, konstaterar Krogkommissionen.

3

FANDADO
Adress: Heliosgången 18.
Tel: 08-511 055 25.
Hemsida: http://fandado.se/ 
Öppet: Frukost mån-fre 6.30-9.30, lör-sön 7.30-10.30. Lunch mån-fre 11-14. Middag mån–sön 17–23.
Prisklass: Mellan.

Sakta men säkert håller Hammarby Sjöstad på att bli en riktig stadsdel. Fortfarande bryts siluetten av byggkranar och halvfärdiga bostadshus, men längs huvudstråken har gatulivet vaknat till liv med ett rikligt utbud av såväl butiker som restauranger.

Ett av de senaste tillskotten i Sjöstans krogflora är Fandado – inrymd i piggt inredda industrilokaler som getts ett slags glänsande nattklubbskänsla – bara ett par kvarter söder om paradstråket Hammarby allé.

Här bjuds helt enligt rådande restaurangtrend mellanrätter, som enligt presentationen lämpar sig att dela på för alla kring bordet. På lite oklara grunder presenteras rätterna på esperanto även om restaurangens namn ger viss vägledning: fandado = fusion. Servitrisen förklarar stolt att köket inte har låst fast sig vid någon särskild inriktning utan blandar friskt från världens alla hörn, om än med klar övervikt åt det asiatiska. Ett slags kulinariskt universalspråk, skulle man kanske kunna säga.

Lite mer komiskt blir det när den monumentala social dining-trenden med mellanrätter presenteras som om den hade uppfunnits just här. Nåväl, vi rekommenderas att ta tre till fyra rätter per person plus dessert, vilket är en rejäl måltid.

Riktiga läckerbitar är de små pankofriterade ankkroketterna (85 kr) som har ett härligt frasigt yttre och en fint smygande hetta från sichuanpeppar. En enkel servering som ger mersmak. Ännu bättre är ankbröstet (145 kr), toppat med friterad lotusrot och en driva sjökorall, smaksatt med ”fem kryddor”, en asiatisk kryddblandning med stora lokala variationer men som nästan alltid innehåller sichuanpeppar, ingefära och kanel. Tillsammans med syrlig yuzusås bildar beståndsdelarna en magisk smakexplosion som vi skulle vilja se mer av.

En fin bit lätt pocherad röding (145 kr) vilar på perfekt friterad svartrot och får det sista smaklyftet av en luftig smörsås. Garnityret består bland annat av syltad rödlök (som inte är för söt!) och läckert friterad grönkål. 

Tjusigt marknadsförda rätter, oavsett om det sker på esperanto eller ej, bör motsvara presentationen och här finns det utrymme för finslipning.

Fandados wonton är dumplingar (95 kr) av silkeslen, tunn deg fyllda med bland annat ingefärskryddat fläsk – mums. De läckra knytena äts med fördel med sked så att den välbalanserade sojabaserade såsen med ”five spices” inte går till spillo.

Koreansk råbiff (125 kr) med päron och äggula är en vacker servering som enligt instruktion ska röras ihop tillsammans med den tillhörande såsen. Det är en inte helt lyckad uppmaning eftersom såsen tar över och suddar ut nyanserna från det råa köttet och stavformade friska bitar av asiatiska nashi-päron. 

Samma invändning har vi när det gäller picanha (140 kr) som kommer i attraktivt sällskap av chimichurri, mojo rojo och små grillade pimientos de padron. Köttet är perfekt och smakrikt men chimichurrin är på tok för syrlig och tar skoningslöst udden av övriga ingredienser.

Desserterna håller genomgående anständig nivå, särskilt den vackert komponerade men tveksamt namngivna cokolado kuko (100 kr) som består av tät brownie, vaniljglass och mousse på mjölkchoklad. Även om det är en smaksak skulle vi ha uppskattat att sältan i bakverken balanserades upp med mer syrlighet än vad som nu är fallet. 

KK ger dock pluspoäng för den trevliga och välkomponerade vinlistan med 8 vita och 8 röda på glas, varav några spännande småproducenter från Piemonte och Priorat.

Fandado är ett piggt tillskott i den här semi-urbana miljön och erbjuder många välkomponerade och roliga rätter. Det är också uppenbart att Sjöstadsborna uppskattar etableringen, en vanlig onsdagskväll är det nästan fullt runt borden. Tyvärr är det inte allt som riktigt håller måttet. 

Tjusigt marknadsförda rätter, oavsett om det sker på esperanto eller ej, bör motsvara presentationen och här finns det utrymme för finslipning. Vill man hålla sig på den här nivån gäller det att smaka av allt som lämnar köket. Det borde inte innebära några större problem eftersom Fandado allt som oftast visar att förmågan finns. Med små förbättringar skulle vi gärna ge ett högre betyg.

Läs fler krogtester 

Krognytt

Stikki Nikki öppnar vegansk glassbutik

Populära glassbutikskaféet Stikki Nikki har länge haft ett bra utbud med inte bara ekologisk, utan även vegansk glass. Och nu har efterfrågan blivit så stor att de beslutat sig för att en av de åtta butikerna ska bli helt vegansk. 

– Våra veganska glassar verkar uppskattas även av de kunder som inte är veganer eller laktosintoleranta, säger Nicole Pepper som startade sin första butik för tio år sedan. Särskilt veganchoklad är jättepopulär.

Till exempel kan glassarna baseras på havre, kokos eller cashewnötter i stället för på mejeri­produkter. Även i fortsättningen kommer det finnas vegansk glass i de övriga butikerna. Den veganska filialen ligger på Mariatorget 1, och öppnar på påskafton 31 mars.

***

Asiatiska smaker på Regeringsgatan

I början av mars flyttade Asian post office in på Regeringsgatan 66, där Niklas tidigare legat. Nyöppningen är en del av Supperfamiljen. Lik­som på de andra Supperrestaurangerna bygger menyn på rätter man delar, men på Regeringsgatan är mat och drinkar inspirerade av de asiatiska köken.

***

Noi ersätter Caina

En trappa ner, under Nobis hotel vid Norrmalmstorg, låg tidigare den italienska restaurangen Caina. Nu har den fått lämna plats för det nya konceptet Noi med smaker från hela Europa. På menyn står bland annat löjrom, grillad bläckfisk och betor med friterad getost. Öppnade 16 mars.