Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Festvåningar och festlokaler i Stockholm

På stan tipsar om beprövade festlokaler i och nära Stockholm – och tar hjälp av en expert i ämnet. Här fixar du festen!

Att hitta en festlokal i Stockholm är kanske inte som att leta efter en nål i en höstack. Men nära nog.

För Linda Belhouchat resulterade frustrationen inför en fest i att hon startade företaget Lokalagenten (www.lokalagenten.se) – som gör det lättare att hitta rätt lokal.

Lokalagenten, som har funnits i ett drygt år, är en nättjänst där man fyller i vilken typ av lokal – antal gäster, budget, egen mat eller catering, egen bar eller hyrd, etc – som man är intresserad av. Sökningen matchas mot ett register som i dag omfattar ett hundratal ställen i Stockholmstrakten.

Linda Belhouchat startade företaget efter att själv ha slitit sitt hår när hon letade efter en lokal att organisera ett ”tjejmingel” i härom året.

– Jag kunde inte hitta någonting, utan var tvungen att ringa runt och ställa alla dessa frågor. Kan inte bara någon sammanställa det i ett register, tänkte jag? Och så bestämde jag mig för att göra det.

Vilken typ av lokaler är mest efterfrågade?
– Det är många som vill ta med egen mat och dryck. Den populäraste prisklassen är mellan 3 och 5 000 kronor. De lokalerna ofta är svåra att hitta själv, de marknadsförs inte så mycket. Det är mycket kommunala samlingsgårdar och hemgårdar som faller inom den kategorin.

Har du några tips i klassen?
– Folkets hus är bra. Bagarmossens folkets hus, Rågsveds folkets hus, till exempel. Och Ekermanska malmgården på Söder. Viby Herrgård i Sollentuna.

Vilka är de festligaste festlokalerna som står till buds?
– Äventyrskontoret i Nacka strand har ganska häftiga lokaler. Bland annat en stor pir som går rakt ut i vattnet, som man kan ställa upp ett tält på. Och en grotta.

Hur uppbokat är det?
– De största lokalerna är i vissa fall uppbokade flera år framöver. Men ställen som mer lever på ryktet, på att folk har varit där och tipsar varandra om dem, de går ofta att hyra på ganska kort varsel.

Så om man kommer på att man vill gifta sig nu till pingst, det är inte kört då?
– Nej då. Det är inte kört. Det finns ställen att hyra.

PÅ STAN-REDAKTIONENS TIPS PÅ FESTLOKALER I STOCKHOLM

EGEN MAT OCH DRYCK

Två alternativ på Långholmen
Långholmens folkhögskola
Adress: Långholmen (karta här)
Hemsida: http://www.langholmens.fhsk.se/lusthuset.asp
Vad: Ligger grönt och skönt mitt i stan. Långholmens folkhögskola hyr ut två festlokaler, Glashuset och Lusthuset. Lusthuset är byggt utmed den gamla fängelseväggen och rymmer 70 till 250 personer. Porslin, bord och stolar finns för 100-150 personer. Ett ”mindre storkök” finns att låna. Musik får spelas till klockan 01. Hyra 8-10 000 kronor. Glashuset är något mindre, lämpligt för 60-80 personer. Ett enklare kök finns. Hyra 7-9 000 kronor. Slutstädning i båda fallen görs av Långholmens personal.

Rodd- och kanotklubbar
Rodd- och kanotklubbar ligger, av naturen, naturskönt. Många hyr ut till slutna sällskap.

Hammarby roddklubb
Klubbhuset ligger vid Årstaviken, har plats för cirka 70 personer. Mer information här.

Stockholms roddförening
Hyr ut båthuset, som ligger vid Lido på Gärdetsidan av Djurgården, med plats för 65 personer. Mer information här.

Akademiska roddföreningen
Båthuset, med plats för 33 personer, går att abonnera som festlokal. Ligger vid Brunnsviken, på Freskati Hagväg 18. Mer information här.

Festlig lada i Erstavik
Adress:
Erstavik, Nacka.
Hemsida: http://www.erstavik.se/?id=5&subid=5
Vad: Det tidigare sädesmagasinet på Erstaviks gård i Nacka är sedan ett tiotal år omgjort till festlokal. Tre plan, med entré och toaletter på det första. Det andra planet rymmer sällskapsutrymmen med bar och dansgolv. Det tredje består av en matsal med plats för drygt 150 sittande gäster. 

FESTLOKALER INKLUSIVE MAT OCH DRYCK

Många lite större restauranger har festvåningar. På stan ger några pålitliga tips i centrala Stockholm.

Jazztintat för mindre sällskap på Nalen
Nalen
Adress: Regeringsgatan 74, t Hötorget
Hemsida: Klicka här.
Vad: Trocaderorummet på Nalen, med autentisk jazzinredning, är flott. Litet, rymmer bara 14 personer, men ett bra alternativ om man har en mindre tillställning. Hyrs inklusive en mycket prisvärd meny.

Södra teatern – inklusive terrass med vy över hela staden
Adress: Södra teatern, Mosebacke torg 1, t Slussen
Hemsida: Klicka här.
Vad: Södra teatern har under våren öppnat upp terrassen på våning sju för en champagnebar i egen regi, men den går fortfarande att abonnera. Plats för 80 sittande, eller 110 minglande gäster.

Vid vattnet på Kafé Kajak
Adress: I Rålambshovsparken, t Fridhemsplan
Hemsida: http://www.kafekajak.se/
Vad: Vattennära 1800-talsvilla vid Smedsuddsbadet i Rålambshovsparken på Kungsholmen, med Västerbron och Essingeöarna som fond. Plats för ett 50-tal sittande gäster inomhus och ett 100-tal i trädgården.

LÄSARTIPS PÅ FESTLOKALER I STOCKHOLM

Bra vid S:t Eriksplan
Kulturstudion
Adress: S:t Eriksgatan 48, t S:t Eriksplan
Hemsida: www.kulturstudion.se
"Jag hade en fest på nuvarande Kulturstudion. Det är en ljus, välskött, lagom stor (för cirka 80 personer) och jättefin lokal. Den ligger en bit in från gatan på en innergård så man slipper oönskade gäster som halkar in. Nya fräscha toaletter i ena ändan och i andra ändan finns ett öppet kök med en köksö som kan agera bar. Inte minst är hyresvärden trevlig och enkel att ha att göra med!" /Ellen

Utan att störa vid Mariatorget
Tvålpalatset
Adress: S:t Paulsgatan 29, t Mariatorget
Hemsida: http://www.tvalpalatset.se/
"Bra, funktionell lokal – fungerade superbra för vår Bond-fest förra året. Stor matsal med angränsande bar och dansgolv. Ligger dessutom centralt men i källaren så ljudet inte stör de boende. Toppbetyg!" /Kristina

Har du hyrt en bra festlokal? Tipsa gärna på tycktill@pastan.nu!