Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Gatsmart snabbmat

Trött på hamburgare, kebab och tunnbrödsrullar? Nu kommer alternativen. Dumplings, empanadas och satayspett är de nya allemansrätterna när street food blir gatumat på svenska. På stan tipsar om den bästa gatumaten för asfaltheta sommardagar.

Köerna framför stans korvkiosker är ett stående inslag i Stockholms nattliv. När nöden är som störst erbjuder de tröst i form av pulvermos, mikrotinad bratwurst och räkmajonnäs som späckats med E-ämnen. Gott, kladdigt och tämligen onyttigt.

Men, lugn, det finns alternativ. Numera kan man hitta street food från både Europa, Sydamerika och Asien i Stockholm. På Kungsholms strand serverar hyllade Jin & Peeters såväl kinesiska dumplings som belgiska våfflor, vid Centralen kan man bland mycket annat välja mellan sushi från Wagamama, street food från Marcus Samuelsson och mexikansk mat från Serrano.

Även finkrogarna inspireras av street food-trenden. Restauranger som AG, Mathias Dahlgren och Pubologi fajtas om vem som serverar den maffigaste hamburgaren, medan ärevördiga Berns serverar fingervänlig nattmat med inspiration från gatumatens huvudstad Singapore.

– Street food ska vara bra, billigt och roligt, säger Mikael Sunnefjord på Berns. Vi serverar vår egen tolkning av Singapores gatumat, framför allt grillspett med sataysås och vårrullar. Maten tar bara någon minut att tillaga och serveras på papptallrikar, men vi är extremt noga med råvarorna.

Tror du att street food kommer att få ett större genomslag i Sverige?
– Absolut, det här är bara början. Street food är enkelt, fräscht och mångkulturellt. Jag tror aldrig att varmkorv och hamburgare kommer att försvinna, men folk i allmänhet har blivit mer medvetna om att det inte är så nyttigt.
En av Stockholms street food-pionjärer är Pernilla Sparring, som öppnade det lilla take away-stället Steam i ingen­manslandet bortom Vanadisplan för fyra år sedan. Hon hade en karriär som kläddesigner i ryggen men ville sadla om och odla det egna matintresset. Inspirationen kom framför allt från upplevelser i storstäder som London och Paris.

– Jag visste egentligen ingenting om krogbranschen, men tog språnget. I början serverade vi mest vårrullar, men det funkade inte så bra. Så jag satte ihop en svensk lunchvariant av dumplings tillsammans med en soppa eller ris och sallad, så att det blev en hel måltid.

Efter en lite trevande start spreds ryktet om hennes läckra dumplings. Man brukar säga att imitation är den högsta formen av smicker, och det stämmer uppenbarligen i Pernilla Sparrings fall.

– Jag märkte ganska snart att det kom folk och ställde knasiga frågor, säger hon. Det var en form av industrispionage, de ville kolla marknaden. Så jag visste att det skulle smälla till för eller senare, och det har det ju verkligen gjort.

Förra året kunde Pernilla Sparring själv öppna en första filial på Kungsbroplan i Stockholm, och redan till hösten ska Steam nummer tre slå upp portarna.

En av gatumatens främsta ambassadörer är stjärnkocken Marcus Samuelsson, som bland annat fått äran att laga mat till president Barack Obama i Vita huset. Men när han själv får välja äter han helst street food, oavsett om han råkar befinna sig i Marocko, Mexiko eller Sverige.

– När jag är i Stockholm kan jag besöka Hötorgshallen tre gånger på en vecka, säger han. Jag prövar allt från kebabpizza till empanadas och peruansk cola. Jag fokuserar inte bara på det som är bra, man måste kunna slappna av och garva lite också.

Vad betyder street food för dig?
– Jag upplevde en saknad när jag bara kämpade för att bli den bästa kocken, säger Marcus Samuelsson. Street food handlar mer om en känsla. Det är ett avslappnat sätt att äta på, men med en hög ambitionsnivå. Street food bygger på glädjen i att laga mat och att möta andra människor. Nu är det både min passion och en business, och jag älskar det.

Mikael Sunnefjord på Berns tror också att intresset för street food kan vara en reaktion på den uppblåsta fine dining-trenden. Gatumat är ett roligare och mindre pretentiöst sätt att äta på, säger han.

– Den enkla maten blir bara bättre och bättre. Det som började på festivaler och små hål i väggen sprids och utvecklas.

En annan förklaring till att framför allt den asiatiska snabbmaten blivit så populär på sistone är att den uppfattas som hälsosam. Pernilla Sparring på Steam tror att det stämmer men vill ändå tona ned hälsoaspekten när hon talar med sina kunder.

– Jag brukar säga att allt är nyttigt i rätt mängd. Vi steker inte våra dumplings, vilket gör att de blir mindre feta. Å andra sidan innehåller asiatisk mat mycket socker. Men stamgästerna brukar säga att de inte blir så dästa på eftermiddagen när de ätit lunch här.

Den asiatiska dominansen är än så länge stor på gatumatens område. Att många svenskar semestrar i länder som Thailand har troligen banat väg för den asiatiska matkulturen även på hemmaplan. En tydlig konsekvens av detta är att många korvmojar har tagits över av thailändska entreprenörer. Ut med bostongurkan, in med koriandern.

Men vi ska verkligen inte skämmas för vår lokala snabbmat, tycker Marcus Samuelsson. På hans egen kedja Street Food, med filialer bland annat på Centralen och Arlanda, serveras nudlarna sida vid sida med korv och hamburgare.

– Än så länge har vi bara skrapat på ytan när det gäller gatumat på svenska, säger han. Men nu börjar det komma alternativ: i Göteborg kan man exempelvis äta både strömming och gourmetkorv på gatan. Nästa steg skulle kunna vara att utveckla halv special-konceptet. Vi har fantastisk korv, framför allt från Skåne, sedan har vi sillen och hela den norrländska matkulturen. Att äta en räkmacka på en brygga i Smögen är lokal street food. Jag skulle älska om det fanns en motsvarighet till Londons Borough Market i Stockholm, där man kan gå runt och välja mellan alltifrån korv till ostron.
Mikael Sunnefjord tror också att den svenska husmanskosten skulle kunna paketeras om som renodlad gatumat.

– Man skulle exempelvis kunna göra en enklare variant av biff Rydberg, wallen­bergare eller köttbullar, säger han.

Vad äter du själv för gatumat?
– Eh, om jag är onykter blir det mest Max och McDonald’s, säger Mikael Sunnefjord. Men om jag är nykter äter jag faktiskt inte gatumat så ofta.

Finns det då ingenting dåligt med street food? Jo, en sak, påpekar Pernilla Sparring – skräpet:

– Det är jättekul att se folk ta med vår mat och sätta sig nere vid Karlbergskanalen, men jag är orolig att man ska se våra engångsförpackningar överallt. Så jag har skrivit på förpackningarna att vi gillar källsortering.

 

10 Ställen med bra street food

Akki Sushi
Folkungagatan 45
Tokhajpad sushibar med sex sittplatser på bekvämt gångavstånd från somriga Björns trädgård.

Caffé Nero
Roslagsgatan 4
Dubbel Gulddrakevinnare med suveräna mackor, bra service och prima kaffe.

Günters korvkiosk
Karlbergsvägen 77
Klassisk korvkiosk med special­iteter som zigeuner wurst och älgkorv. Odödliggjord i Leif GW Perssons ”Den döende ­detektiven”.

Jin & Peeters
Kungsholms strand 157
Foodiesarnas favoritställe i Stockholm för samman japanska dumplings, belgiska våfflor och kyckling från Knäred. Hipstervarning.

Kina dumplings
Birger Jarlsgatan 77
Detta oansenliga hål i väggen serverar frasigt stekta dumplings med tio olika fyllningar. Bäst i stan?

La Neta
Barnhusgatan 2
Nära Dansens hus finns en tortilla­maskin som får älskare av mexikansk mat att dansa hatt­dansen hela vägen till Norra bantorget.

Serrano
Kungsbron 4, Sundbyberg, Liljeholmen, Kista
Isländsk kedja med bästa mexmaten hitom Eyjafjallajökul. Serverar burritos, quesadillas och nachos med hälsofokus.

Steam
S:t Eriksgatan 118, Kungsbroplan 1
Dumplings, soppor, sallader och koreansk kimchi, framför allt för avhämtning. Kul dessertutbud.

Strömmingsvagnen
Södermalmstorg
Här finns fröet till den svenska gatumatens framtid. Gott och fräscht med de mest hemvävda råvaror man kan tänka sig,
strömming och knäckebröd.

Wencui
Bondegatan 58
En riktig pärla. Den kinesiska ­kokerskan på Wencui serverar
habila dumplings till rena fyndpriser.