Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Gulddraken 2014: BUDGET

Foto: Beatrice Lundborg

Snabbt, enkelt – och sjukt gott. Så kan man enklast sammanfatta budgetkategorin, en kategori som i övrigt spretar vilt och har inslag från världens alla hörn.

Babas
Bjursätragatan 106, Rågsved
08-684 411 88
babasstockholm.blogspot.se

En mini-diner med endast åtta sittplatser, på en parkeringsplats i Rågsved, har ritat om Stockholms burgarkarta. Här serveras självklart hamburgare i variationer, i pitabröd eller mellan traditionella bullhalvor med en mängd tillbehör – fritt för gästen att kombinera själv – men också restaurangens egna kompositioner: Mellanöstern- och latinoburgare, och annan kvalitativ snabbmat. Babas Burgers & Bites lyfter den lokala smakupplevelsen i Rågsved, och lockar till sig besökare från hela Stockholmsområdet. Vi gläds åt att lyckad budgetmat av högsta klass numera går att finna utanför tullarna. Restaurangägarna skriver själva på menyn: ”Allt vi upplever som nytt, fräscht och innovativt öppnar i city. Varför?”
Exempel från menyn: Babas latin burger med pommes och dryck, 95 kronor.

Bierhaus
Tegnérgatan 10
08-5090 88 10
bierhaus.se

På wurstmenyn finns tio olika korvar med tillbehör för en hundring per tallrik, på ölmenyn finns 18 sorter tysktbryggt på fat, i lokalen står och sitter tatuerade gäster och andra Berlinromantiker. På Bierhaus är det tyskt hela vägen, i en rustik miljö med modern touch – det må vara en klassisk ölhall till utseendet men för Stockholm känns restaurangen ändå som en frisk fläkt. Bierhaus bevisar att det inte behöver vara dyrt att gå på krogen, ens när man tränger sig ned i matsalen en sen fredagskväll. Här serveras perfekt friterade pommes frites, välbalanserad surkål och frän senap. Det, öl och korv. Behövs något mer?
Exempel från menyn: Currywurst med pommes frites, 100 kronor.

Bun bun truck
Mobil matvagn
www.bunbun.se

Sedan Stockholm stad förra året öppnade upp för fler så kallade food trucks kan man nu på alla möjliga marknader och torg, utanför högskolor och arbetsplatser, hitta matbilar som serverar nischade rätter direkt från det mobila köket. Medan thaikioskerna fortsätter att breda ut sig över land och rike, har det varit mer tyst från grannlandet Vietnam. Bun Bun Truck har tagit fasta på en särskild delikatess därifrån – Báhn Mì, nybakad baguette fylld med inlagda rotfrukter, mängder av koriander, chilimajonäs och antingen fläsksida, tofu, kyckling eller charkuterier. Vattnas det i munnen? Håll koll på truckens nästa besöksadress i sociala medier – att aldrig stå stilla ligger i dess natur.
Exempel från menyn: Báhn Mì med citrongräsmarinerad kyckling, 75 kronor.

Falafelbaren
Hornsgatan 39B
072-907 26 37
https://www.facebook.com/falafelbaren

Kaffebaren Kerch & Hedström började i våras experimentera med falafel – på en cykel utanför sitt kafé. Den blev så pass uppskattad att de beslutade sig för att flytta in fritösen permanent. Även om kaffenörderiet  lever kvar i kvarnar och koppar, har lokalen bytt namn till Falafelbaren. Här trängs vi med andra som vill smaka stans bästa falafel – som sallad eller i bröd, med syrad rödkål och pickles. Här serveras också egenlagad börek och fool (klassiska mellanöstern rätter), och även om snabbmaten är dyrare än hos andra falafelserveringar i stan, är det prisvärt kvalitetskrubb som langas ut efter varje beställning. Malmö må vara falafelstaden nummer ett, men så här smakrika tallrikar har vi inte smakat någon annanstans i Sverige.
Exempel från menyn: Falafel i pitabröd, 60 kronor.

Restaurang Voltaire
PUB-huset, Hötorget 13-15, plan -1,
08-20 19 90

Även om det länge talats om en hälsosam och grönsaksfokuserad mattrend i Stockholm är det få krögare som faktiskt levererat vad hajpen har förtäljt. När familjeföretaget Voltaire tidigare i år slog upp dörrarna till sin nya restaurang mitt i PUB-gallerians shoppingkaos, tog de snabbt ledningen. Här frodas grön matglädje utan pekpinnar, snarare med uppmaning till en livsbejakande balans: råkost och fettsnålt i rejäla portioner, efterföljt av bakverk från konditoridisken. Menyer byts ut regelbundet och några rätter finns alltid kvar. Här äter vi sena luncher och tidiga middagar, går hem proppmätta utan att ångra en enda tugga.
Exempel från menyn: Voltaires sallad med halloumi, solgul bulgur, rostad paprika, med mera, toppas med surtornsbär och kikärtshummus, 119 kronor.