Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Gulddraken 2014: KAFÉ

Foto: Beatrice Lundborg

I dag presenterar vi de ­nominerade till kafépriset Gulddraken som delas ut på måndag. Det är nypremiär för kategorin kafé. Kaffekulturen i dag är något helt annat än för bara några år sedan.

Drop Coffee
Wollmar Yxkullsgatan 10
08-410 233 63
www.dropcoffee.com
Motivering: En rosterinördarnas favorit men också ”gefundenes trinken” för vanliga fikalekmän. Drop Coffee, med sina prylar, kurser och ytterst välarbetade bönor – visar att kaffe är en materialsport. Men man laddar också sina drycker och ambitiösa grillade mackor med den för kaféer så viktiga helhetsupplevelsen. Den genomtänkt hemtrevliga miljön gör gästernas instagrammande härifrån till moderna ”nordiska ljuset”-målningar.
Ps. Det är lätt att missta lokalen för en butik för datorer med äppellogotyp, men det blir så med fik som fylls av många utomordentligt kräsna frilansare. Ds.
Typiskt inslag på menyn: Grön ärtsoppa. Och kaffeprylar att köpa hem.

Johan & Nyström
Swedenborgsgatan 7
Telefon 08–702 20 40
johanochnystrom.se
Motivering: Stans godaste kardemummabullar bakas av Dessert & Choklad på Lilla Essingen. Därifrån tar Johan & Nyström bakverk till sin konceptbutik.
Att sälja andras saker ”så att de skulle kunna vara ens egna” är en trist företeelse. Men Johan & Nyström gör det med stolthet. De vet att deras kaffe lyfts av utvalda tillbehör. En kalvtungemacka gjorde succé 2013. Och den märkliga smörgåsen ”soltorkad tomat + rödlök + sallad + avokado + dijonsenap + jordnötssmör” smakar – gott!
Men kaffet står i absolut fokus. Det mals. Det hälls. Det utbildas. Och det säljs – till såväl lokala hipsters som tanter som vill variera morgonens Mollbergs.
Typiskt inslag på menyn: Veckans bryggkaffe, nu Yirgacheffe.

Kafé Esaias
Drottninggatan 102 B
08-684 39 600
kafeesaias.se
Motivering: Detta är ett av de företag som definierar identiteten i det allt hetare området kring Tegnérlunden: kvalitet, intimitet, helhetsupplevelse. Esaias är ett matmedvetet kafé med tävlingsgod espresso, innovativ kaffekraft, signatur-croque monsieur, prisvärda bruncher och habilt after work-vin. Servicen är obrottsligt personlig, klientelet ett sådant att man bara vill bli stammis och de underliggande kunskaperna om professionellt matföretagande större än vad den humoristiska ytan avslöjar. Krogkommissionen är beredd att åka en bra bit för att hamna på Drottninggatans snyggsida.
Typiskt inslag på menyn: Croque monsieur.

Lundbergs konditori
Sjöbjörnsvägen 2
08-645 20 34
www.lundbergskonditori.se
Motivering: Tro det eller ej, men det finns fikasugna som nöjer sig med en slät, god kopp kaffe utan krusiduller och specialdesignade melittafilter. Som tycker att tillbehören är det viktiga och som gärna tar en omväg för att få en perfekt mazarin. De får numera bege sig till Lundbergs konditori i Gröndal, som Per Olsson, landslagskonditor som tidigare drev Pock, i somras tog över tillsammans med kollegan Mattias Wallmark. Utbudet är lika klassiskt som miljön – Lundbergs öppnade 1946 och mycket av interiören finns kvar sedan dess – och traditionella fikatillbehör som semlor och småkakor samsas med uppdaterade bakverk och välgjorda smörgåsar.
Typiskt inslag på menyn: En påse småkakor.

Mean Coffee
Vasagatan 38
08-21 16 50
www.meancoffee.se
Motivering: En bra kaféupplevelse i den Bermudatriangel som avgränsas av Centralen, hotell Adlon och det bajsbruna Sheratonhuset? Jodå. De två herrarna bakom Fjäderholmarnas Magasin och gotländska Ljugarns Strandcafé har skapat något mycket ovanligt på den plats där Stockholm är som mest betongdjungel. Första gången vi bokade ett frukostmöte på den här adressen fick vi klentrogna reaktioner från sällskapet. När de sett kaklet och satt ner den tomma kaffekoppen i betongbordet var humöret ett annat. En förbannat urban företeelse med guldstjärna för granolan och råvarorna.
Typiskt inslag på menyn: Surdegsfralla med pålägg från högkvalitetsgris.

Vår definition.

Ett Stockholmskafé 2014 är något helt annat än vad det var för bara ett par år sedan. Segmentet är extremt brett och gränsar till både krog och bar. Vid sidan om de moderna koncepten får mormorsfiken nya besök. After work med alkohol? Lunch i klass med bra restauranger? Små virkade dukar och Rörstrandsretro? Allt erbjuds. För att nomineras i klassen måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska utstråla en tydlig identitet, frukostpaketet och lunchsoppan ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger, servicenivån vara kongenial med övrig upplevelse. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Regerande mästare
Finns inte, kafékategorin har haft uppehåll de senaste åren.

Krogkommissionen