Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Hallwylska: Innergård lockar med mat och miljö

Krogkommissionen. Allt fler museer satsar på mat, och på innergården på Hallwylska kan man äta god och prisvärd mat. Men slarv med servering och presentation drar ned betyget.

Hallwylska
3

Adress: Hamngatan 4.
Telefon: 08-440 56 31.
Hemsida: hallwylskamuseet.se.
Öppet: Mån–lör 17–23.

För ett drygt år sedan var detta en majestätisk, stenbelagd innergård som museigäster korsade på sin väg mot en eller annan museivisning.

Det var adelsparet Walther och Wilhelmina von Hallwyl som lät bygga det 40 rum stora palatset på Hamngatan runt 1895. Då var innergården utrymme för hästdroskor och bilar, nu är den ett vattenhål för nöjeslystna med en populär bar och längre in en restaurangdel vid den porlande Neptunusfontänen.

Discomusik och soul flödar ur högtalarna, imposanta terrassvärmare med brinnande lågor skapar värme och stora spaljéer med tygrosor delar av gården.

Låt er inte skrämmas av den uppklätt semesterdressade Östermalmspubliken bestående av finansdjur, vd:ar och allmänt uppsluppna, sorliga Östermalmsbor som dras till palatsmiljön som bin till blommors nektar. Här finns mat som är väl värd ett besök och som faktiskt inte stressar plånboken alltför hårt.

Jonas Lundgren, som kom tvåa i kock-VM 2009 och bland annat drivit finkrogen Jonas på Fleminggatan och funnit meningen med livet med krogen Yolo i Djursholm, ansvarar för rätternas kompositioner.

Menyn är behagligt kort men ändå varierad. Bland förrätterna (som också kan fås som helrätter) provar vi sashimi på lax och hälleflundra (145/215 kr). Inte särskilt smakrika småbitar rå fisk och råriven rättika hade behövt den soja och forellrom menyn utlovade, i stället får vi ett antal majonnäsklickar utspridda över det vackra porslinet. Det är fräscht och fint men en så gott som smaklös anrättning.

På hemsidan står att rätterna är ”noggrant komponerade”, men det är uppenbarligen lite si och så med uppföljningen på det.

Desto härligare är vit sparris med ramslök, krossade hasselnötter och brynt smörskum (135/195 kr). Den lent doftande sparrisen är perfekt al dente och tillbehören, framför allt smörskummet, gör rätten syndigt god.

Råbiff på grovmalet innanlår (140/210 kr) lider i sin tur av att köttet är alldeles för kallt och indränkt i alldeles för mycket vinäger och örter. Syran tar helt över köttsmaken. Kalixlöjrom (185/250 kr) är precis vad det låter som, ett uppskedat ägg av perfekt tempererad löjrom ackompanjerad av crème fraiche, finskuren lök och en skiva gott surdegsbröd. Ingen överraskning men enkelt, rent och gott.

Bland huvudrätterna testar vi rostad kyckling med grön sparris, knippmorötter och någonstans tryffel (245 kr). Tryffeln smakar inget men den kryddiga kycklingen ihop med grönsakerna är helt okej. Att filén är lite torr är som det brukar bli. Till detta väljer vi trista fabrikspommes med chilipulver och parmesan som side order (45 kr).

Den hängmörade ryggbiffen (265 kr) kommer utan utlovat kryddsmör men det gör inget, en bra grillad köttbit kan man äta utan någon smakförstärkare, den digra mängden bakad silverlök till blir dock för mycket, eller drömde kocken om sjömansbiff? Bättre med bara en söt tomatsallad med vårlök och mozzarella till, med en ljuvlig vinägrett på champagnevinäger (45 kr).

Vegoätarna kan ta in en Portabelloburgare (180 kr) med parmesankryddade pommes; en sällsynt trist anrättning med en fräst skiva portabellosvamp, svampigt, sött bröd, köpeketchup och stekt lök. När det finns så mycket bra burgare i stan är det udda att Hallwylska vågar servera den här håglösa anrättningen.

Bland de fyra efterrätterna tar vi inkokt rabarber med kardemumma, kakbitar och färskost (95 kr). Också rabarbern är al dente men nu blir det bakläxa. Den ogenomkokta rabarbern ger bara syra och fibrer, sötman går förlorad. Marängsvissen (125 kr) däremot bjuder med massor av ljuvlig chokladsås. Ett habilt bygge, med färsk och friterad banan och vaniljglass.

Hallwylska serverar bra och prisvärd mat i en fantastisk sommarmiljö – inte tu tal om det. Men avvikelserna från menyn sänker betyget liksom den ovana, stressade serveringspersonalen. Trots att Krogkommissionen beställt bord glömmer hovmästaren bort att säga till när bordet är klart. Vinet skvätter på servetterna och korkbitar dansar i glasen.

Delvis kan man ursäkta Hallwylska med att det var en ovanligt vacker och därmed ruschig sommarkväll vid ett av Krogkommissionens besök. Men lite högre serveringsnivå borde en restaurang med detta enastående läge faktiskt klara av.

Fakta.Hallwylska

Krogordet: Museikrog

Bra museifika har alltid varit ett vinnande koncept. Men nu satsar många museer i Stockholm betydligt högre och vill vara med och charma en matintresserad allmänhet som har födan i fokus. Gå på utställning och samtidigt äta gott blir allt populärare i museivärlden.

Fotografiska vid Slussen gör det, liksom Spritmuseum ute på Djurgården och numera också Hallwylska på Hamngatan. Mer eller mindre nyskapande finkrogar ska ligga i linje med såväl konstnärlig avantgardism som med mer trygga och traditionsbundna museikoncept.