Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Här dricker du afternoon tea i Stockholm

Elsa Billgren vill njuta. Gärna av en kopp gott te, i en lugn och fin miljö. Och en mjuk men krispig scone. Afternoon tea verkar som skapat för henne.

Elsa Billgren är en stor tedrickare.

– Jag dricker nog mer te än de flesta, tror jag, säger hon. Jag är periodare. Jag drack grönt te med citron i flera år, nu kan jag inte ens lukta på det. Så nu dricker jag bara den totala motsatsen, lapsang. I tonåren var jag en rabarber och ­grädd-tjej. Jag återkommer säkert till grönt te någon gång.

Till vardags är Elsa press- och pr-ansvarig för second handkedjan Beyond Retro i Sverige. Hon syns också som festfixare, som programledare och bloggare. Hennes liv är med andra ord ganska hektiskt. Då är det skönt att varva ned med lite lyx i form av en njutbar kopp te eller Afternoon tea.

– Det är ordning och reda när man äter Afternoon tea. Det är smörgåsar, scones och bakverk och det finns en ordning man ska äta dem i. Jag är spontan annars så det är skönt att vara gäst där det finns en manual.

Det finns andra anledningar för Elsa att unna sig en Afternoon tea ibland också.

– Det är ett genialiskt sätt att fika på. Man samlas och bestämmer att man ska göra det i stället för att bara hamna någonstans. Dessutom gillar jag verkligen scones, de är ett perfekt mellanting av kaka och bröd. Det är så himla lugnt på gammeldags teställen också. Jag klarar inte av trendiga fik, snabba latteställen och barnvagnsställen. Jag vill sitta ned, ta en te och ta det lugnt.

Elsa smälter fint in i miljön på Esters te- och kaffehandel i sin vintageklänning och eyeliner.

– I min omgivning har det alltid varit ett ideal att reclaima moders- och frurollen. Gillar man att sylta saker ska man göra det utan att vara mindre värd. Om man som jag gillar 50-talskläder kommer det liksom lite husfru på köpet.

Kläderna är gjorda för köksarbete, de har trekvartsärmar man kan rulla upp, stora fickor och är praktiska.

Elsa rycker på axlarna och dricker sitt lapsang-te. Hon njuter av sin scone och talar om hur mycket hon älskar lemon curd. Egentligen har hon bråttom. Men hon har ju en god kopp te framför sig.

– Jag skulle aldrig stressdricka en kopp äckligt kaffe. Jag vill njuta!

Afternoon tea i Stockholm


Esters the- och kaffehandel

Folkungagatan 95 , t Medborgarplatsen.
Afternoon tea: Fre 14–18, lör 12–17, sön 12–16.
Pris: 115 kr.
Specialare: Spisbröd, hem­bakade småkakor.
Vad: Nybakade scones serveras med sex olika marmelader varav en är lemoncurd. Spisbröd, ostar och olika småkakor ingår och Esters har över 120 sorters te att välja mellan. Underbar gammeldags stämning i den över 100 år gamla kaffeboden.

Chaikhana

Svartmangatan 23, t Gamla stan.
Afternoon tea: Mån–fre 11-19, lör–sön 12–18.
Pris: 140–180 kr.
Specialare: Specialte, gurksmörgåsar.
Vad: Tehuset i Gamla stan satsar på kvalitetste och traditionell Afternoon Tea. Välj mellan engelsk eller fransk variant och få smörgås, scones eller croissant och ett valfritt bakverk. Trevlig, kolonial stämning som för tankarna till, säg, Ceylon.

Cadierbaren
Södra Blasieholmshamnen 8, t Kungsträdgården.
Afternoon tea: Mån–sön 14–17.
Pris: 325–495 kr.
Specialare: Citron- och vallmoscones.
Vad: Utsökta, välkomponerade smörgåsar, läckra scones och små bakverk serveras på traditionellt trevåningsfat. Grand egen teblandning serveras till och, om man vill, även champagne. Allt intas i njutbar, lyxig miljö.

Classic Tea Room
Rörstrandsgatan 25, t St: Eriksplan.
Afternoon tea: Tis–sön 11–18.
Pris: 169–189 kr.
Specialare: Clotted cream.
Vad: Småblommigt, lantligt och väldigt, väldigt engelskt. Stämningen på Classic Tea Room är ungefär som man tänker sig att den är i Miss Marples vardagsrum. Många fina varor till salu till exempel shortbread och marmelad. Bakverken är av det gigantiska slaget.

T/Bar
Strandvägen 7c, t Östermalmstorg.
Afternoon tea: Mån–tor 14–17 fre–sön 13–17.
Pris: 210–295 kr.
Specialare: Egen teblandning
Vad: Det minst prisvärda alternativet är Diplomats variant på Afternoon Tea med små scones med lätt äggsmak. Tre snittar och en minibakelse serveras också till liksom ett glas champagne om man vill det. Stämningen är dock sobert elegant och utsikten förträfflig.


Kort om Afternoon tea

Afternoon tea är en lättare måltid som intas mellan 15–17. Ursprungligen en engelsk tradition. Den består vanligtvis av smörgåsar (gärna gurk-, ägg- och krassesmörgåsar), scones (med hårt vispad grädde, clotted cream, och sylt) och ett bekverk (traditionellt en bit fruktkaka). Maten serveras på ett trevåningsställ.


Göra eget afternoon tea i stället? Recept för en mysig hemmaeftermiddag.