Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Hitta hotellbaren för dig i Stockholm

Ambitiösa, personliga och med massvis av gratisbonusar – På stan guidar till Stockholms bästa hotellbarer.

I veckan testade På stans Barkommission två färska hotellbarer i Stockholm, Story Hotel och Scandic Malmen med Lilla hotellbaren. Det finns många fler – med helt olika atmosfär och inriktning. Här guidar vi till några av de bästa, alla kategorier.

Hotellbarer har ett par uppenbara fördelar. En hörs redan på namnet. Anser hotellet att det ingår i dess förpliktelser att förse sina gäster med sprit har de obevekligen ansvaret att göra det med viss stil. Lika lite som de kan bädda med polyestertäcken, lika ogärna kan de göra Carmen av baren.

Ett annat plus, även det relaterat till att hotellbaren måste förhålla sig till redan betalande gäster är att det alltid – även när det är spelningar, klubbar och konstutställningar i lokalen – är gratis att gå in.

Mer? Hotellbarer är de lättaste ställena att vara ensam på, det finns alltid en tidning på träram som kan hålla en sällskap, alltid någon på resa som legitimerar att man sitter där själv. Och de står, om de så ligger utmed Vasagatan, i något slags förbindelse med världen.

Grand Hôtel
Adress: Södra Blasieholmshamnen 8, t Kungsträdgården
Profil: Lyxigt.
Bonusunderhållning: Barpianist onsdag till lördag kl 21.30-01.30.
Allmänt: Sofforna är Stockholms största, som en Hummer H1 till din genomsnittliga stadsjeep. Högt i tak, marmor och blankpolerad mässing. Till och med damrummet är proprare möblerat än många barer. Utsikten över vattnet, mot Slottet och Operan, är makalös, Stockholm visar sig från en av sina allra bästa sidor. Här blandas män i grupp i frack och hög hatt, kända ansikten och fritidsklädda utländska turister. Det är dyrt, men väl värt pengarna. Drinkarna blandas oklanderligt, och dessutom ingår oftast ett tredelat snacksfat.
Ett annat tips är att gå tidigt till Cadierbaren för afternoon tea.

Reisen
Adress: Skeppsbron 12, t Gamla stan
Profil: Hippt, ungt.
Bonusunderhållning: Klubbar i veckosluten.
Allmänt: Nominerad till en Gulddrake i kategorin bar 2008. Ganska ung och hipp atmosfär, men på ett inbjudande sätt. Den inre baren, som är den gamla hotellbaren, har trägolv, folkloristiska vägg- och takmålningar och stora, härliga skinnfåtöljer. Helgklubbarna, som bland annat har inkluderat den omsusade balladklubben Natten, har många gånger hört till stans bättre. Baren är exemplarisk. Oavsett om man föredrar alkoholfritt eller ute efter en kompromisslöst blandad klassiker får man sitt lystmäte här.

SAS Radisson Royal Viking
Adress: Vasagatan 1, t T-Centralen.
Profil: Lust för lyx, från förr.
Bonusunderhållning: Föreställningen att det skulle vara en sky bar.
Allmänt: De kallar den för “skybar”, baren på tionde våningen vid Vasagatan, men den himmel man ser täcks till två tredjedelar av kontorsbyggnader och typ Dressmans Living large-butik. Det gör inget. Eller, det gör det bara bättre. Hit, upp till den märkligt undanskymda baren precis invid Centralstationen, går man för att få en känsla av att tiden stått stilla, som man annars eventuellt kan uppbringa genom att plöja den nyutkomna ”Varuhuset”-dvd-boxen, men det är ju mycket roligare att återuppleva 1986 års lyxjakt live, med en Cosmopolitan i en skinnklädd kubsoffa.

Nordic Light Hotel
Adress: Vasaplan 7, t T-Centralen
Profil: Som gjort för att hamna i Wallpaper.
Bonusunderhållning: Designutställningar, designbar, musikklubbar.
Allmänt: Modernt designhotell som med möbler i technomaterial och ny bloggpop i högtalarna övertygande speglar Stockholms självbild som en modern, kreatörstät storstad. Kul att ta del av även om man inte köper det. Snygg tematisk drinklista, men lite väl tilltagna priser och i vissa fall väl essenspuréstarkt. Klubbar med elektronisk musik, från ambient till maxad house.