Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/isole-dejtdestination-for-uteatare-pa-jakt-efter-romantik/

Äta ute

Isolé: Dejtdestination för uteätare på jakt efter romantik

Arrancina cremosa, 85 kr. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. I den ombonade restaurangen på Karlavägen bjuds en tapasmeny med inspiration från Sydamerika och Sydeuropa.

”Community tables” var ett stridsrop för några år sedan. Idén var att krogbesöket skulle vara en gemensamhetsupplevelse med hjälp av långbord där man hamnade i obekant sällskap. I dag är stridsropet snarare att krogbesöket ska bjuda smårätter att delas av dem som man har sällskap av.

Åtskilliga Stockholmskrogar satsar för närvarande på så kallad share food-varianter – mellanrätter och tapasinspirerade menyer (vilket i regel betyder större notor).

Det kan absolut vara ett trevligt sätt att inta sin måltid, men vi kan emellanåt inte låta bli att förundras över likformigheten hos de trendkänsliga innerstadskrögarna. Flockbeteendet.

Ett nytillskott i denna genre är lilla ombonade Isolé på Sibyllegatan, vägg i vägg med Karla Café i hörnet av Karlavägen. Här bjuds en tapasmeny som sägs ha hämtat inspiration från Sydamerika och Sydeuropa, men som också innehåller mer nordliga inslag som gravad lax och råraka med löjrom. Enligt servisen bör man välja mellan två och fyra rätter för att bli mätt men Krogkommissionens utsända konstaterar snabbt att den större mängden är ett klokt val för den som inte är pytteliten i maten.

Drinkbenägna har en rimligt omfattande meny av pigga cocktails och beprövade martinivarianter liksom rye whiskey-kombinationer, samtliga kostar 156 kronor stycket.

Tacos del mar, 95 kr. Foto: Krogkommissionen

Den som har tur med beställandet på Isolé kan få ihop en plockmeny av gott slag. Dessutom till rimligt pris för denna kostbara stadsdel. Annat saknar omsorg och den sista finishen.   

För den som vill dela är Tacos del mar (95 kr) och Tacos de carnitas (95 kr) bra val med sammanlagt fyra små mjuka vetetortillas fyllda med tonfisk respektive entrecote. Särskilt fiskvarianten har ett angenämt bett från chilitrimmad majonnäs och fina koriandertoner. Köttvarianten är mer prosaisk. 

Gambas del mar (125 kr) är enligt personalen en storsäljare som här kommer i oortodoxt sällskap av krämig sås jämte en nypa kimchi. Det är inget fel på räkorna och chilifrukten ger föredömlig hetta, men som helhet är detta inget vi kan rekommendera. Rätten framstår helt enkelt som lite billig och ospännande jämfört med räkor som fått gotta ihop sig med enbart vitlök, chili och olivolja. 

Riktigt läcker är samtidigt den lilla vegoserveringen Arrancina cremosa (85 kr), friterad risottoboll smaksatt med tryffel, parmesan och riven manchego understödd av en anständig chilimajonnäs. En lent fyllig liten boll med högt energiinnehåll. 

Peruansk gryta, 125 kr. Foto: Krogkommissionen

Entrecote på spett (145 kr) är föredömligt grillad och kommer i sällskap av en bra chimichurri. Ett bra val är också Isolés tonfisksallad (95 kr) som rymmer såväl mango som cashewnötter, rostad lök och sojamajonnäs. För den som söker koprotein finns en mustig peruansk chiligryta (som också bjuds i vegetarisk variant) på långkokt högrev trimmad med ancho chipotle (125 kr) respektive en onödigt sval råbiff med habanero-spets och en otippad tilldelning friterad lotusrot (!) som bjussar på läckert och nötigt krisp. Matsalens ceviche (125 kr) på kammussla, lax och torsk har legat alltför länge i marinad för att kunna behålla den fräschör som förväntas.

Som avslutning kan en habil creme brûlée (85 kr) väljas (som skulle ha tjänat på ett mer distinkt sockertäcke och hårdare avbränning). Kvarterskrogens små tryfflar (35 kr/st) är klanderfria och husets karamelliserade äpple med vaniljglass och nötter (95 kr) slår ett läckert slutackord.

I takt med att höstmörkret sänker sig över oss och slagregnet tar över så kommer den här matsalen att kännas allt mer inbjudande.

Två personer har möjlighet att välja en 495-kronors avsmakningsmeny som rymmer sju serveringar. För samma peng finns en vegetarisk dito med samma antal rätter, bra tänkt. 

Vinlistan är funktionell och utan större överraskningar utöver de två Barolo- och Brunello di Montalcino-vinerna från italienska Gaja à 2.600 respektive 4.800 riksdaler jämte 2009 års Dom Perignon-bubbel för 2.695:-

En eftergift för potentiella stekare med tapassug? 

Ceviche på kammussla, lax och torsk, 125 kr. Foto: Krogkommissionen

Isolé levererar sammantaget i huvudsak stabila och vällagade rätter som passar bra för det just nu rådande delningskonceptet. Personalen är föredömligt alert och engagerad, miljön ombonad. Sommartid kan den brunbeiga och plyschklädda matsalen möjligen kännas en aning instängd, men i takt med att höstmörkret sänker sig över oss och slagregnet tar över så kommer den här matsalen att kännas allt mer inbjudande.

Det finns fortfarande en del att trimma, en mer sammanhållen och konsekvent linje är ingen stor sak att skapa utifrån denna matinriktning. Men handlaget som uppenbarligen finns i köket lär få fler att leta sig till adressen öster om Karlavägen. KK uppskattar också prissättningen som gör det möjligt för fler än de burgna i närområdet att gå hit. Inte minst är det här en utmärkt dejtdestination också för yngre uteätare på jakt efter en lätt romantisk inramning. 

Isolé är en krog med förutsättningar att lyfta ytterligare.

Läs fler av Krogkommissionens tester