Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Kafékommissionen testar: Afternoon tea i Stockholm

Kafékommissionen har testat afternoon tea på två ställen. Det visar sig att det är värt att betala lite extra för en mycket större upplevelse.

Classic Tea Room
Betyg: 2

För stockholmare som vill lajva klassiskt, brittiskt överklassliv finns knappast ingen enklare kick än en afternoon tea.
På Rörstrandsgatan ligger sedan i våras Classic Tea Room, ett konsekvent genomfört brittiskt teställe, med både dagstidningar och specerier importerade västerifrån.
Inredningen är mormorsfin och trivsamt naggad i kanten. Vi har, efter att ha förbokat, blivit placerade vid ett litet trångt bord. Vi ber om det och får flytta till bingoplatsen, en soffgrupp längst in i lokalen. Boka den på en gång.
Temenyn är liten, men väl sammansatt. Kunniga rekommendationer borgar för ett bra val.
Snittarna, samtliga vegetariska, gör ett fattigt intryck. Oavsett om den tunt bredda fyllningen är cream cheese eller smör och gurkskivor är det bestående smakintrycket det av fyrkantsbröd ur påse.
Sconesen kommer i två varianter, en ljus och en något mer rustik, där den senare vinner. Till dessa serveras clotted cream, bredbar, tjocknad grädde, en jordgubbsmarmelad och lemon curd. Det är snålt tilltaget, en rejält bredd scone gör slut på nästan all clotted cream. När vi ber om mer får vi en liten skål. Teet tar snabbt slut, trots att det är fem personer som jobbar och inte fler vid borden får vi vänta en stund på påfyllning. Överst tronar ett litet kakfat. Här finns små, ordinära cocostoppar och en kompromisslös brittisk julkaka där den halvcentimetertjocka kristyren är kompakt på ett sätt som borde intressera byggbranschen.
Standard-afternoon tea kostar 169 kr. Vi provar även lyxvarianten, som inkluderar en tårt-/kakbit, för 189 kronor. Dagens alternativ är en torr morotskaka och en citronkaka med smörkräm, som trots den ansenliga mängden fett också den smular trött mellan tänderna.
Classic Tea Room är värt ett besök för miljöns skull. Men satsa hellre på en kanna te och något ur disken än den färdiga menyn.

Cadierbaren, Grand Hôtel
Betyg: 4

Utanför jäktar folk och biltrafik förbi. Men på Grand Hôtel är stämningen fridfull och personalen gammeldags artig.
Varje eftermiddag serveras afternoon tea. Vi får ett bord placerat vid fönstren med panoramautsikt över solnedgången som sänker sig bakom Slottet.
Upplägget är engelskt, men smakerna svenska. När servitören presenterar det tre våningar höga kakfatet får vi känslan av att befinna oss i den eleganta tv-serien ”Huset Elliott”. Överst tronar smöriga scones med sylter på körsbär, havtorn och hjortron, samt lättvispad grädde och rört smör därtill. Mellanfatets snittar har blågula smakkombinationer som lingon/ren, rökt lax/citron, skaldjur och favoriten: en kryddig röra på Karl-Johansvamp och Kindagurka på mörk fralla. Hotellets special-te är citruskryddat och milt.
I paketet vi valt, ”Sparkling afternoon tea” (395 kronor), ingår ett välkylt glas Pol Roger. När vi påpekar läppglansmärket på glaset blir servitören så generad att vi börjar be om ursäkt för besväret. Men visst ska ambitionsnivån vara på topp när gästerna betalar nästan femhundra kronor för sin tefika. I basutförande kostar Cadierbarens afternoon tea 325 kronor, därifrån stegras priserna, beroende på tillval av champagne, till 495 kronor.
När vi till sist är framme vid det lockande efterrättsfatet säger magen stopp. Det blir små smakbitar av den fluffiga chokladmoussebakelsen, den smöriga mazarinen och franska pepparkakan.
Att gå ut i den nu kvällsmörka staden är som att kliva ur en Hollywoodkuliss. Tänk om man oftare kunde unna sig en sådan välgörande verklighetsflykt.
Kafékommissionen 8/1 2009

Afternoon tea i Stockholm

Classic Tea Room
Betyg: 2

Adress: Rörstrandsgatan 25, tS:t Eriksplan
Telefon: 631 02 00
Hemsida: www.classictearoom.se

Öppet: Måndag-söndag kl 11-18.

 

Cadierbaren
Betyg: 4

Adress: Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8, tKungsträdgården
Telefon: 679 35 85
Hemsida: www.grandhotel.se

Öppet (för afternoon tea): Måndag-söndag kl 14-17.

Fler tips!
På stans krogredaktör Elin Peters tipsar om tre andra ställen som kan vara värda ett afternoon tea-besök. Läs vilka här.