Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

KK testar Köttbaren

Ska kärnverksamheten matcha inredningen krävs skarpare service. Krogkommissionen har ätit på nya Köttbaren - och har blandade känslor.
3

Understundom händer det att de krogkommissionärer som är födda på vischan släpper ifrån sig en suck: Här har man flyttat till det heligt häftiga Stockholm och vad får man se? Folk som går omkring i gummistövlar och mögliga oljerockar, Bondens Marknad jämte uppfordrande ekobutiker och agrara surdegsbagerier i varje gathörn. För att inte tala om de senaste årens trend inom krogvärlden – den drängiga grovmaten: inälvsrätter, blodpudding, trinda fläskkorvar, knorrar, svansar och långkok i alla tänkbara varmrättsvarianter.

Det senaste lantliv-i-innerstan-tillskottet är Köttbaren på Tegnérgatan, en charkuteributik med bar som den konceptbenägne krogmogulen Melker Andersson och F12-gruppen öppnat. Koncernen driver nu tio restauranger, fler är på gång.

Krogkommissionen faller handlöst för lokalen. En charkdisk med välhängda köttstycken, späckade korvar och take away-mat, en rustik hylla med olivoljor, i taket fler wurstar och vitlöksflätor och på golvet äppellådor med säsongens gröna råvaror. På kortväggen tronar dessutom förpackningar med kryddblandningar och marinader, kokböcker, dressingar, såser och inläggningar. Merförsäljning, som det heter i kickoff-sammanhang. Och så inredningen, som tjockgrädde på krösamoset:

Stora träbord, för-skavda franska Tolexstolar, ärgade industrilampor, vackert murrigt klinkergolv, kakel, spets framför skåpen, nötta knoppar på utdragslådor och mörka hyllor med kannor och byttor. Inredningsföretaget Jidström & Gil förtjänar applåder för tonträffen.

Ambitionen bakom denna krog nedan Eldhs anabola Strindberg-staty i Tegnérlunden är uppenbar: En slinka-in-på-bar med en anständig meny att tillgå om hungern river som en Ronja-varg i buken. Trivsamt, avslappnat. Inget för stillsamma trerätterssittningar, helt fel för diskreta överläggningar. Där samme Anderssons krog Grill, som ligger runt hörnet, känns ansträngt crazy med tokroliga lampor och galna skyltdockor så finns det en värme i Köttbarens inredning som gör oss på gott humör.

Servisen är vänlig och välmenande och kilar runt i sina vita slaktarrockar så det fladdrar i skörten. Men bråttom har de oavsett om den lilla lokalen är fullsatt eller ej. Och den påfrestande volymen som gästerna och tallriksslamret utvecklar lugnar knappast någons nerver. Stressnivåerna talar för att logistiken alternativt bemanningen är undermålig. Rätter anländer följaktligen på olika tider, vinbeställningar glöms bort, vattenkaraffer lämnas tomma. Den som vill beställa en öl – 69 provocerande riksdaler för en 33 centiliters Nils Oscar-lager, 78 för en Sierra Nevada Pale Ale – får hejda sig från att grabba tag i en förbifladdrande vitrock för att fånga uppmärksamheten. Fullgod service ska också en matbar erbjuda, i synnerhet en i det här prisläget.

Under studierna av köttmenyn på griffeltavlan kan en habil charkuteritallrik med korvar, skinka, pickles, syltlök och tapenade (170 kr) kompa drycken. Kolesterolsugna gäster hojtar med fördel till sig en påse baconchips av det slaget man normalt serveras på östatsfärjor. Pikant tilltugg. En högrevshamburgare, Beef Burger, serveras med nätt coleslaw och chiliupphottad kidneybönsallad. Köttet är välsmakande och mjällt, men brödet tillför en opassande sötma (140 kr). Husets pölsa (Hej Raskens!) ankommer med förlorat ägg och rödbetor och är lika syrlig som god. (85 kr). Presentationen är dock aningen för slaktbodsmässig för de cityslickers som KK också rymmer: Fattigmansrätten bärs fram i en bastant glasburk för att osnyggt behöva skopas upp av gästen med sked. Även om vi är tacksamma över att slippa äta med träslevar av Emil-snitt så blir det urbant stajlade bonnakonceptet här väl absurt.

Dyrast på matsedeln är en oxrygg (295 kr) vars ägare en gång torde ha vandrat på västra Pampas näringsrika betesmarker. En stilig rökighet höjer styckets kvaliteter till en prisvärd nivå. Över-snittet-frittar och korrekt bearnaise är förstås ett förträffligt sällskap till en argentinsk Angusbiff som denna. Dagens långkok (160 kr) erbjuds i ta-hem-förpackning om så önskas och kan vara en ordinär kycklinggryta, med fransk DNA, som inte motsvarar prislappen. Dyrt. Råbiffen (180 kr) är snålt tilltagen, stammar från den tidstypiska styckningsdetaljen flankstek och har en rik smak. Rätten serveras med klassiska tillbehör som staplats på höjden i ännu en glasburk vilket innebär att man får samtliga komponenter i varje tugga hur man än bär sig åt. Här behöver det allt filas på det så kallade tänket.

Till efterrätt äter vi en rikligt tilldelad, dov och mörk, chokladtårta jämte en lagom söt jordgubbssås (95 kr), barens enda dessert. Ett läckert slutackord. Men ska den här barens kärnverksamhet kunna matcha inredningen krävs det ett skarpare fokus på framför allt servicen.

Krogen i korthet

Namn: Köttbaren

Prisklass: Bar/budget

Adress: Tegnérgatan 32

Telefon: 08-505 244 26

Hemsida: kottbaren.se

Öppet: Vardagar 11.15-13.30, mån-tor 18-01, fre-lör 15-01 (butiken har separata öppettider)

Kökschef: Magnus Rydberg