Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 16:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/korv-och-potatis-gjorde-martin-moses-till-arets-kock/

Äta ute

Korv och potatis gjorde Martin Moses till Årets kock

Martin Moses, vinnare av Årets kock 2019. Foto: Samuel Unéus

Förra året kom Martin Moses på andra plats i Årets kock-finalen. Men i år nådde han hela vägen och tog hem titeln ”Årets kock 2019”.

DN Text

Martin Moses, verksam på SK Mat & Människor i Göteborg, utsågs förra veckan till Årets kock 2019. Tävlingen pågick i tre dagar och inleddes redan på onsdagen med att testa de åtta finalisterna i sensorik och råvarukännedom. 

Under torsdagen fick de sedan laga två rätter på en hemlig råvarukorg som bland annat innehöll havskräfta och karljohanssvamp, samt den korvrätt de hade haft möjlighet att förbereda. 30 valfria korvar skulle produceras, och sex av dessa serverades sedan i en rätt till juryn. 

På torsdagskvällen räknades poängen samman och bara de fyra bästa gick vidare till fredagens avslutande moment: att öppna ostron, att tillaga två rätter av en hemlig råvarukorg samt att laga en förberedd potatisrätt. 

Juryn bedömde bland annat smak, presentation och hur de tävlande arbetade i köket. En lång rad svenska kockar satt i juryn tillsammans med två internationellt kända kockar, Ana Roš och Elena Arzak.

I samband med finalen av Årets kock delades också Karin Franssons mentorspris ut, det gick till Ulrika Brydling som bland annat varit tränare för Juniorkocklandslaget och tävlingsledare för Swedish Young Chef Award.