Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Krogkommissionen på Mäster Anders

Mäster Anders.
Mäster Anders. Foto: Alexander Mahmoud

KK är lyrisk över kvarterskrogen och berömmer hemtrevlig atmosfär, vällagad brasserimat och upp­märksam personal. Mästarnas Mäster!

4

”Den som har en kvarterskrog behöver aldrig sakna ett riktigt hem”, hördes en liten rundlagd man en gång utbrista när han knöt servetten runt halsen och greppade besticken på Tennstopet. Vi i KK har knappt hört något så fint sedan vi konfirmerades. Precis så är det. En kvarterskrog ska vara hemtrevlig, servera vällagad mat och ge den där vardagsförhöjningen man får av att inte äta hemma vid det vanliga middagsbordet.

Så är det på Mäster Anders i hörnet Hantverkargatan/Pipersgatan. Det är en krog som har rötter tillbaka till 1600-talet då Anders Månsson Holm startade ett värdshus på det då lantligt belägna Kungsholmen. 1905 flyttade man in i den nuvarande lokalen. Trots att KK:s erfarenhet är lång och beprövad så sträcker den sig inte fullt så långt tillbaka, men de senaste decennierna har vi stundom förskräckt sett hur Mäster Anders pendlat mellan att vara stark kvarterskrog och dito sylta.

Nu är Mäster Anders en dröm. Vi måste bara få börja med att lovsjunga lokalen. Halvkaklade senapsgula väggar. Bruna trämöbler. Vackert brunbeige klinkergolv. Runda 30-talslampor. En lång bardisk ut mot gatan där man ser stadsbussar glida förbi mellan flaskorna. Här vill man vara.

Det vill också många. På kvällarna sorlar och slamrar det rejält vilket är ett minus för den som vill prata intimt. Å andra sidan kan den som spetsar öronen få höra kring­farande repliker från stammisar som Plura, Carla och Mauro.

Mäster Anders bjuder på utomordentligt tillagad brasseriemat med svensk, fransk och amerikansk touche, kvällstid likväl som lunchtid. Pröva deras underbart lena Toast Pelle Janzon på oxfilécarpaccio, med äggula, pepparrot, rödlök och löjrom (173 kr). Eller råbiffen (125 kr), aningen för kylskåpskall, men i övrigt exemplarisk med bland annat två sorters kapris, finhackade rödbetor, härlig dijonsenap och överraskande god tomatsallad. Klockrent med immig OP och kall pils.

Sedan fortsätter kvällen. Vi prisar den rara grisen som offrat den confiterade sidan med mandelpotatispuré, smörfrästa morötter, bondbönor och Bordelaisesås (229 kr). Ursprungligen var confitering en konserveringsteknik — grisen tillreds i sitt eget fett plus ankflott — men här görs den dagligen. Mild och fin sälta, köttet är så mört att det trillar sönder och serverat med mjuk och snäll mandelpotatispuré och en brunsåsernas brunsås, bordelaisesåsen, som är en underbar reduktion av fond och rödvin, där små näpna bondbönor och morotsbitar simmar lyckligt.

Rätterna från träkolsgrillen dominerar menyn och kommer med två valfria tillbehör — är man sugen på fler kostar de 28 kr styck. Inte är det lätt att välja men personalen guidar smidigt fram utmärkta kombinationer. Vi prövar en härlig oxfilé (315 kr) som får sällskap av krämig potatisgratäng och ljuvlig inkokt skogssvamp. Entrecoten är perfekt grillad enligt önskemål, ett maffigt köttstycke, fantastiskt smakrik och saftig (300 gram, 349 kr) som plussas på av vass chilibearnaise, grönsallad och pommes frites.

Den fiskssugne kan med fördel slå till med Jämtlandsröding (249 kr), en stadig fiskfilé med snyggt grillmönster och en gräddig och smaktät murkelvelouté samt spenat och parmesan.

Vinlistan är mycket väl komponerad av välrenommerade producenter i både Europa och Nya världen, med betoning på Frankrike, så det är aldrig svårt att hitta det rätta ackompanjemanget till den rustikt eleganta maten. Vi skålar för bra utbud också på glas.

Efter en så pass stinn måltid börjar måhända de runda lamporna i taket kännas lite dimmiga. Men missa inte Crème bruléen som här har fin knäckig yta och sting i vaniljsmaken (93 kr) eller en läcker chokladmousse (39 kr) som serveras i en liten trång skål som förtätar smaken. Om du vill att de runda kloten ska explodera går det bra att avsluta med ännu en confitering: nu en confiterad ananas med krämig kokosglass (92 kr). En frisk och lätt syrlig final.

Och servisen då? Trevlig, uppmärksam och familjär. En gång sveper huvudrätterna in innan vi fått förrätterna, vilket gör kyparen förkrossad. Men i stället bjuder han oss på vinet. Så förvandlas ett minus till ett rejält plus.

Nu hoppas KK bara att den lilla mannen från Tennstopet också ska hitta till Mäster Anders.

Mäster Anders

Adress: Pipersgatan 1.

Tel: 08-654 20 01.

Öppettider: Mån-fre 17–24, lunch 11.15–15, lör 13–24, sön 17–24.

Prisklass: Mellan.

Hemsida: www.masteranders.se

Kökschef: Anders Palacios.

Betyg: 4.