Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Krogkommissionen testar Indian Stories, Guru och Rama

Budgetindier. Det dyker upp fler och fler indiska restauranger i stan. Krogkommissionen har besökt tre nyetablerade, därav som satsat mer på det yttre än på maten.

När Krogkommissionen då och då chattar med DN:s matglada läsare återkommer ständigt tre frågor:

”Var serveras Stockholms bästa brunch?” ”Var kan jag bjuda min pojkvän/flickvän på en riktigt romantisk middag?” Och: ”Var i Stockholm äter man gott utan att bli ruinerad?”

På den sista frågan svarar KK: ”På indiska krogar.” Att den kryddiga maten bjuder en rimlig kombination av pris och exotisk ätupplevelse är globalt känt. Engelsmännen skämtar numera om Chicken Tikka Masala som deras nationalrätt. Frågan är om inte vi i Sverige är på väg att följa britternas exempel. Bara innanför tullarna finns det i dag åtminstone fyrtio indiska restauranger, varav nästan hälften ligger på Söder. En förklaring till den epidemiska spridningen torde vara just prisläget 120–180 kronor per varmrätt. Bara några snäpp dyrare än ett skrovmål på McDonald’s.

KK har besökt tre relativt färska indiska nyetableringar och kan konstatera att det är med varierande ambition som nya krögare försöker slå sig in på currymarknaden:

Rama Kummin & Koriander på Krukmakargatan öppnade i våras. Här möts vi av en skönt turkos färgskala i en stilren matsal med själ-
vaste Gandhi som grafisk fondvägg. Rama berömmer sig om att satsa på enbart ekologiska grönsaker (vilket säkert är ett fungerande argument på Maria Wetterstrand-fästet Södermalm.) Ekologiskt eller ej, det finns åtskilligt att glädja sig åt på Rama. Redan den musikaliska chutneyn som följer med papadamen (29 kr) är ovanligt lyckad med dess milda sötma. Vi får in en jhailfraizi på lamm (145 kr) som för ovanlighetens skull serveras direkt på tallriken och blir glatt överraskade av hettan och komplexiteten. Rama kallar den mellanstark, men den driver mer pannsvett än vilken vindaloo som helst på den gängse standard-indiern. Barn äter halvportioner av husets rika Tikka Masala för 75 kronor. För ytterligare en hundralapp landar koriandertrimmade kycklingfiléer i garlic balti-utförande, ännu en brittisk favorit, av absolut förstklassigt slag. Lamm tikka karai (159 kr) respektive mixed chicken karai (180 kr) är båda fantastiskt arommaxade och alldeles exemplariskt koncentrerade i mötet mellan chili, vitlök och färsk koriander. Desserter är som bekant inte de indiska krogarnas starkaste gren, och så heller inte på Rama. Kokosglassen (65 kr) – serverad i kokosnötsimitation av plast – är översötad och med en något instängd smak. Välj i stället den utmärkta mango-lassin (39 kr). Som bomull runt chilin.

För den som vill äta både indiskt och se någon djupt i ögonen är Indian Stories inget oävet val. Den utmärker sig inte bara genom att vara mer ombonad och romantisk än merparten av konkurrenterna – den ligger dessutom ett stenkast från Östermalmstorg. En av få indiska restauranger på denna burgna malm. I denna lilla lokal med ett tjugotal väl avtorkade bord samsas ensamma matgäster med barnfamiljer och välklädda kompisgäng. Det är välkomnande, genomtänkt, och påfallande vänligt, om än inte riktigt så ”fine dining”, som matsedeln hävdar. Förrätter som papadam (35 kr) en skål barnförbjudet capsaicinvässad mixed pickles (25 kr) och tonsäker kycklingsoppa (75 kr) visar att köket inte räds chilifrukter. Mixed chicken sizlar (179 kr) är här alldeles felfritt fräsig och fin utan att ändå fullständigt motivera det förhållandevis höga priset. Stories karai med lamm (169 kr) lämnar ett intryck av lite för lite engagemang – att dessutom påstå att dessa kvadratiska grytbitar är gotländska lammfiléer är falsk marknadsföring. Bättre är både den purjolöksstrimmade jhalfreji-kycklingen (155 kr) och den ytterst habila butter masala-diton (155 kr). Gäster utan skam och GI-problematik ropar listigt in restaurangens frisbeestora peshwari naan-bröd (39 kr), toppad med både cashew, kokos och honung. Ett bakverk med lenhet stor nog för att omvända den mest trendängsliga surdegshipster.

Guru på Odengatan, strax väster om Odenplan, har ett uppseendeväckande tjusigt yttre, men redan innanför dörrarna inser man att ansträngningarna stannat där. Lokalen ger ett småsjaskigt och slappt intryck; ett hopplock av billiga material och slarvigt rollade väggar. Snart fylls dessutom lokalen av stekos och ett köksskrammel som bara blir mer påträngande ju längre kvällen lider. Om man bortser från fasadens falska förespeglingar är ledningen bakom Guru helt konsekventa när det gäller nivån på inredning, service och mat:

Trots att vi är ensamma gäster i lokalen ägnas KK:s utsända vid flera tillfällen bara begränsat intresse. Redan krogens förrätt pani pakora (35 kr), ett slags friterade färskostbollar utan mål eller mening, är en föraning om vad som väntar. Chili- och vitlökskycklingen (140 kr) simmar omkring i en vattnig sås så vitlöksstinn att den smakar skämt. Karai med kungsräkor (175 kr) är en förolämpning mot både dessa skaldjur som odlats under tveksamma förhållanden för att sedan fraktas hit från andra sidan jordklotet och mot gästen som väntas äta upp dessa kräftdjur i en ävja av grön chili. En korma – med samma stackars invandrarräkor (175 kr) – är så tunn att det jolmiga räkspadet och kokosen krockar med youghurtbasen i en smakkrasch av ovanligt tragiskt slag. Inte ens chicken tikka masala i barnportion (99 kr) får godkänt.

Den har en märklig sötaktig bismak och är helt renons på förtroendeingivande garam masala-klanger. Färdig burksås smakar bättre. Inte ens lassin (36 kr) bjuder tröst. Varför husets ”små söta mjölkbollar” – som gulab jamanen (30 kr) beskrivs som i menyn – smakar blöt wellpapp får vi aldrig veta. Degen ska göras på buffelmjölk och mjöl för att sedan friteras. Av vad och hur Guru skapat denna standarddessert som är vida spridd söder om Himalaya vet inte ens servitrisen:

”Ni får fråga kocken om det”, svarar hon och nickar mot det osande, skramliga, köksutrymmet bakom bardisken.

Krogkommissionen 22/10 2010

(Betygen på de testade krogarna syns i faktarutan till höger om artikeln)

Tre indier

Rama kummin koriander
Krukmakargatan 5
Telefon: 08-658 40 50
Betyg: 4

Indian Stories
Jungfrugatan 6
Telefon: 08-442 69 95
Betyg: 3

Guru
Odengatan 87
Telefon: 08-30 17 18
Betyg: 1