Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Äta ute

Krogkommissionen: Ulla Winbladh 27/5 2005

Ingen krog får På stan så mycket läsarfrågor om som Ulla Winbladh. Så trots att Krogkommissionen ligger i hårdträning för att utse 2005 års Gulddrakevinnare tog vi en sväng ut till Djurgården.
2

LEGENDARISKE NILS EMIL AHLIN drev Wärdshuset Ulla Winbladh i över tio år, och sedan maj förra året har nya ägare tagit över. Men Nils Emils anda lever kvar försäkrar de. Ja, man skyltar faktiskt med Nils Emil (och hans gamla schäfer) så till den milda grad att man, om man inte visste bättre, skulle tro att han bara var ute på en promenad. Men tyvärr, spår av Nils Emil kan skymtas i matsalen (och på hemsidan), men köket har hans ande lämnat för länge sedan. Där är det enkla genvägar och färdigköpt som gäller, ofta till hutlösa priser.

VI ÅT TILL EXEMPEL en helstekt rostbiff, där köttet visserligen var bra, men för 265 kronor förväntar vi oss något mer än färdigköpta strips och burksyltlök som har karamelliserats. När vi beställer gåsleverterrin (140 kr) består kökets insats mest av att skära lite äppelskivor, för själva terrinen kommer direkt från La Fermé Landaise, med lite för lång mellanlandning i kylskåpet. Halstrad gös med ruccolasmör, pinjenötsvinägrett och citronpotatis (265 kr), är ingen innovation men helt okej. Vad citronpotatis är har vi dock ännu inte kunnat räkna ut, för de skurna kokta potäterna som kompade fisken var helt fria från citronsmak. Biff Rydberg (225 kr) är kvällens bottennnapp: Köttet är småsegt, potatisen kommer direkt ur en påse Felix färdigtärnade, och den stekta löken har varmhållits i vattenbad och saknar alla egenskaper lök ska ha.

NEJ, PÅ ULLA WINBLADH är det framför allt kändiskockfaktor man betalar för. Och eftersom Nils Emil knappast lär komma ut ur köket, även om ägarna gör sitt bästa för att hålla illusionen levande, får man som gäst hålla till godo med TV4-kocken Pelle Johansson som springer runt och jamsar med gästerna i matsalen. Tar i hand och skojar friskt. Krogkommissionen tycker att han ska hålla sig i köket, handla hem lite råvaror och börja jobba.